Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezky den, holky,
Včera jsme byli na velkém prvním screeningu, který nám vyšel pozitivní. Je mi čerstvých 30let.
Ultrazvuk byl na jedničku, srdíčko ok, nosní kůstka přítomna, šíjové projasnění 1,90mm.
Paní doktorka broučka chválila, jak je krásný a ukázkový. Pak se ale podívala na výsledky krve a zhrozila se. Výsledky přikládám.
Nechtěla tomu věřit, že utz vysel tak krásně, ale krev je úplně na nic.
Je to opravdu tak špatné a mam se bát DS?
Příští úterý jsme objednaní na genetiku a odběr choriovych klku, jsem ale s nervy v kýblu a nevim, jak to do konce příštího týdne zvládnu.
@AnFi Ahoj já měla 1:110 taky na utz všechno v pořádku a taky jsem byla na odběru chol.klku…výsledek byl snad do dvou dnu..mimčo zdravé..za další asi 2týdny mi volali, že zbytek testu je taky v pořádku a je to holčička. Držím moc palce.
Já měla horší krev. Šla jsem tedy jen na NIPT test, ale dobře to dopadlo. Držím palce ![]()
Sestra měl krev horší, je mladší než ty, má zdravou holčičku..
já bych šla jak někdo výše psal na ten NIPT krevní test, není invazivní, jen je teda drahý, ale lepší než odběry plodové vody apod ošklivý a rizikový věci.
@leopanda A to já bych zase nešla(nakonec mi to na konzultaci genetička stejně nedoporučovala ),tady jsem četla hodně diskuzí..a i když na tom těhule byli, nepotvrdilo se to a museli stejně na odběr PV nebo se ukázalo, že je mimčo zdravé ale narodilo se…
@Anonymní píše: Více
spíš to beru tak, že bych šla prvně na neinvazivní metodu než rovnou na tu která je stále považovaná za rizikovou, ale to je na tobě.
@leopanda já mám zdravou 2letou holčičku. Rozhodnutí je vždy těžké, ale já se právě toho bála…a odběr z placenty je prostě mín rizikový, vlastně ani to nebolí.
Vidíš, mě to řekli přesně opačně, že mnohem rizikovější je odběr chloriových klků než pouze odběr plodové vody. Pokud má zakladatelka takhle nízké číslo pro DS, tak bych teda na NIPL nešla, protože vyplázne 12 tis. a NIPL stoprocentně nevyloučí DS oproti amnio, pouze opět uvede riziko 1:xxx. Jestli chce mít opravdu stoprocentní jistotu, tak jedině amnio.
co mi řekla moje doktorka, tak nic z toho není 100%. Jen se liší z hlediska pravděpodobnosi u výsledků a rizikovosti těch metod.
@leopanda píše: Více
Plodova voda je 100%.
Taky bych nesla na NIPT pri tomhle riziku, porad bych byla ve stresu, ze je to jen dalsi screening a neni 100%.
@Tarena píše: Více
však to si musí zakladatelka rozhodnout už sama. Jen říkám, co jsem se dozvěděla u mé ženské lékařky. I lékaři mohou mít evidentně odlišný postoj a názor. Co nadělám.
100% bývá jen smrt a daně. Cokoliv dalšího bych musela mít od lékaře písemně, že se 100% zavazují, že ten výsledek je 100%, jak ty píšeš. Ale to ti žádný lékař nedá, protože se musí něčím krýt v případě, že se to nevyvede.
@Tarena
@leopanda
Určitě půjdu na odběr choriovych klků, výsledek bude prakticky hned. Na NIPT se čeká snad 14 dní.
Ahojky, byla jsem v podobné situaci, riziko 1:180, vysoké fB-HCG. Šla jsem na plodovku (klky bych nestihla). Syn doma 2,5 roku.. taky jsem chtěla 100% na to, co se zjistit dá. Odběr byl úplně v pohodě, ani jsem o něm nevěděla
pak jsem striktně dodržela klidový režim a zatím vše v pořádku. Prcek se má narodit koncem roku, jen je trochu menší podle odhadů. Zaplatili jsme si ty první rychle výsledky do 24hod a ničeho nelituji. Genetička nám po rozhodnutí sama řekla, že by jednala stejně. Jak někdo píše, že nic není 100%.. tak ano, ani klky/plodovka nemusí odhalit vše, ale to na co testují, odhalí na 100%. Testy z krve jsou opravdu opět jen pravděpodobnosti.. a já tedy nad tím přemýšlela i tak, že když byla jednou krev blbě, proč by neměla vyjít znovu blbě..
Držím palce, at je vše v pořádku ![]()
@AnFi píše: Více
Ano, 2 týdny se čeká na výsledky. Oni ti ho s tímto rizikem stejně ani nedoporučí. Já byla,,jen,, v šedé zóně a výsledky hoooodně ovlivnil můj věk, takže na genetice mi řekli, že by do toho zbytečně nepíchali ![]()
A zařídili mi NIPT na pojišťovnu. U tvého rizika bych šla určitě na invazivní metodu.
Věřím, že to dobře dopadne ![]()
Já mela 2× stejný problém. Utz super, krev katastrofa… Poprvé 1:75, šla jsem na nipt a vyšel dobře. Narodila se zdravá holka. Podruhé 1:16, šla jsem na klky a taky vyšly dobře, ještě se teda nic nenarodilo, tak snad to bude ok. Že klky nebolí je blbost. Mě to teda bolelo dost a to mi odběr dělala největší kapacita ve fakultní nemocnici.
Jinak nipt, jak některé píšou nevyčíslí pravděpodobnost. To je blbost a nevíte jak funguje. Izoluje se při něm dna plodu, které koluje v krvi matky. Pracuje s genetickým materiálem, takže ty chromozomy tam vidí l, tudíž určí, zda jsou v pořádku.