Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, celkem mě znepokojuje zpráva z mého 1.trim. screeningu, i když vyšel negativní.
Za prvé tam mám vyčísleno riziko pouze T21 a ne riziko T18 a T13, což jsem se dozvěděla, že některé holky mají.
A dále se ve zprávě neuvádí nic o nosní kůstce, zda je či není přítomna.
Měla jste to některá taky tak?
Díky za vaše odpovědi.
@Lucie486 to je divné
![]()
a nemáš to třeba napsané jen pomocí těch značek? Třeba to tam máš a nevíš o tom ![]()
Pokud by nebyla přítomna nosní kůstka, tak si myslím, že by jsi to negativní neměla. A rizika T18 a T13 jsou třeba tak hodně nízká, že to ani neuvedli. I když se mi to zdá podivný no. ![]()
@Lucie486 můžeš třeba ten papír ofotit a mrknem se na to. Samozřejmě bez tvého jména a jiných citlivých údajů.
Třeba to tam někde máš a nevíš ![]()
@Yasminn Ne ne, vážně to tam nemám. Zkoumala a googlila jsem horem pádem.
Mám tam hodnoty CRL, NT, PAPP-A, FBHCG, vyčíslení kombinovaného rizika T21,riziko T21 dle věku. A pak závěr:v děloze 1 plod, AS+, pohyb+, počet končetin odpovídá, srdce v hrudníku, žaludeční bublina pod bránicí množství plodvé vody normální.
A to je konec. ![]()
O kůstce a rizicích T18 a T13 vůbec nic. ![]()
To je chyba, že to tam není, je to docela podstatná věc.. Víš co, zkus jim tam zavolat a zeptat se ![]()
Nt je šíjové projasnění. Ja bych zavolala, kustka je dost zasadni.
NT je opravdu šíjové projasnění. Nosní kůstka se značí jako NB.
Jo aha..ale jestli jsi byla na utz, tak to si myslim ze by ti rekli, jestli ji nevidi…bud v klidu, a pro svuj klid zavolej ![]()
Nosní kůstka je označována jako NB, tzn. nasal bone. Pokud to tam není napsáno, tak určitě zavolat, je to dost důležitý údaj ![]()
Já vim, že je to důležitý. Proto mě to tak štve, že tam o tom nic neni. Logicky bez nosní kůstky by screening nebyl negativní. Ale těžko říct. Já už těm doktorům moc nevěřim. Zeptám se na to. Aspoň, že NT mám 1,4, což je hodně dobré.
Ahoj holky, je mi 36 a čekám mimi, krev mi už brali na screening a pokud dopadne dobře nebudou mě hnát na plodovku že ne?
@Lamátko Pokud dopadne dobře ve všech aspektech, tak asi ne. Ale mám dojem, že u žen nad 35 let se dělá vyšetření více. Můj gynekolog počítal kolik je mi let:-) (31) a pak řekl: Dobrý, tak to jiný vyšetření dělat nebudeme.
Takže těžko říct. Určitě ti všechno řekne tvůj gynekolog. Držim palce. ![]()