Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@jkra píše: Více
Tuto variantu pořád navrhuje manžel. Ale nejsem si jistá, jestli by nám to finančně vyšlo…museli bych vše pořádně spočítat
A nešel by pokoj přepažit? Já bych neprodávala. Pronajímáte v celku jedné rodině? Od příštího roku bych pronajímaný byt začala pronajímat studentům po pokojích a starší dítko by se mohlo přestěhovat do jednoho z těch pokojů. ![]()
@Annonymní_007 píše: Více
Má 20m2. Co chceš prepazenim vyrobit? Dva záchody?
také bych to tak udělala, celkově mi to přijde nejlepší a nejvýhodnější.
@Annonymní_007 píše: Více
Přepažit právě nejde. On je ten byt hezký, kompletně předělaný. Ale třeba do pokojíčku se chodí přes obývák. Už to tak bylo, jinak to nešlo vymyslet.
První byt pronajímáme rodině s malým dítětem. Bydlí „u nás“ třetím rokem a jsme s nimi moc spokojeni. Jsou slušní, sympatičtí, o byt se vzorně starají, platí včas. Paní je momentálně na rodičovské dovolené. Zatím jsme jim ani nájem nezvedali, právě proto, že jsou slušní a jsme za ně rádi.
@Anonymní píše: Více
Za kolik byste prodali ten byt? porad vám zbyde jeden byt a kdyby bylo nejhůř, prodáte ho.
Nahrubo jsem to spočítala. Nevím, tedy, jestli by nám v takové situaci hypo dali, přece jen bychom měli 2 hypo v celkové výši 9 milionů.
Příjmy cca 110 tisíc, výdaje 82-5. Toho už bych se asi bála, ty výdaje jsou obrovské
No, ale v dnešní době je to asi nejlepší.
Nezlob se na mě, ale prodávat nemovitost jen protože dle tebe nebo vás nemají pokoj, přitom mají, které stejně dřív nebo později odejdou z domova… Dle mého nesmysl.
Nerekonstruovaný tu prodávají za 4,2 milionů, nově rekonstruovaný za 5. Tak já nevím. My jsme rekonstruovali před 10 lety. Myslím, že je byt pořád moc pěkný. Tak já nevím - 4,5 - 4,7 milionů??? Radši bych počítala tu spodní hranici.
Chtěla bych pozvat nějakého poradce/odhadce, aby nám oba byty nacenil, resp. naznačil, za kolik by se dali eventuelně prodat, ať máme představu
@Cenarius tj dost velký pokoj
jsou takové garsonka a bydlí v nich i dva dospělí…
Čekám kdy vylezou všichni co zvládali ve 2 v pokoji i v pubertě a mají na to super vzpomínky a naučilo je to spolu vycházet a tolerovat a kde co. ![]()
Ještě bych popřemýšlela nad tím zda zvládnete žít v baráku, co si ho zatím pronajmout a na rok to vyzkoušet? Váš byt zatím pronajmout?
Ahoj holky,
potřebovala bych i názor někoho nezaujatého, s manželem nejsme schopni dojít k nějakému závěru, reps. pořád se přikláníme tu k jedné, tu k druhé variantě.
Vzhledem k tomu, že budu popisovat naši rodinnou finanční situaci, píšu jako anonym.
Jsme rodina 2+2, děti kluk a holka, věk 16 a 13.
Momentálně máme 2 byty 3+1 na hypo.
V jednom jsou nájemníci, tento byt bychom rádi příští rok v zimě splatili.
V druhém bytě žijeme, hypo máme 3. rokem.
Příjmy rodiny jsou:
50 000,– muž
35 000,– já
16 000,– nájem = celkem tedy cca 100 tisíc.
Výdaje jsou kolem 65-70 tisíc.
Zbylé peníze spoříme, příští rok bychom chtěli doplatit starou hypo (asi 900 000,–).
Když starou hypo splatíme, budeme mít stále příjem kolem 100 - 105 tisíc, ale výdaje nám klesnou na 50 - 55 tisíc.
Poslední dobou je nám však v bytě těsno. Děti mají sice pokoj 20 m2, ale jak jsou opačného pohlaví, rádi by již každý své soukromí. Jedno dítko studuje na sš těžký obor, mladší dítě je na víceletém gymnáziu. Poctivě se oba učí a opět narážíme na to, že chtějí svůj klid. Občas si vodí domů kamarády a zase nemají soukromí. A to nemluvím o jednom jediném wc, které je prostě absolutně nedostatečné

Co teď? Vydržet to? Předpokládáme, že oba půjdou na vš (možná v místě bydliště), takže tento stav může trvat ještě několik let.
Uvažujeme o koupi domku, ale ty ceny jsou, jaké jsou. Ve finále by nám příjem klesl o nájem, takže bychom měli cca 85 - 90 tisíc, výdaje s nějakou reálnou hypo by byly asi 55 - 60 tisíc. Prakticky tedy podobné jako teď, ale přesto už je to pro nás situace jiná, byli bychom bez pasivního příjmu a navíc jen s 1 nemovitostí (ve smyslu - kdyby se teď cokoli pokazilo, víme, že můžeme nejhůř jednu nemovitost prodat).
Koukáme dost po řadových domech na okraji města, topení plynem, někde plynem + krbovou vložkou. Nemáme ani představu, kolik se v takových domech třeba protopí (jasně, je to individuální, záleží na teplotě, dodovateli…) - jsme v práci/ve škole, doma tedy odpo + večer, topíme max. 21 -22, nemáme rádi přetopeno, v kuchyni a ložnici netopíme skoro vůbec. Počítali jsme na zálohách 5 tisíc měsíčně…? Je to hloupost???
Jít do toho, nebo nejít???
Ještě bych chtěla napsat, že jsme zvyklí šetřit, cestujeme většinou po ČR, jezdíme na 1 letní dovolenou a sem tam prodloužené víkendy, jinak kolo, kultura,…
Ještě bych dodala, že momentálně tedy máme 2 hypo v celkové výši 5 mega (4 mega nový byt, 1 mega starý byt) v celkové hodnotě cca 9,5 - 10 milionů
Pokud bychom kupovali dům, tak v hodnotě 9 - 9,5 milionů, hypo bychom si brali cca 4 -4,5 milionů