2 byty nebo 1 dům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
56014
31.8.24 18:42
@liptom píše: Více

Je jím 16 a,13. Mohou být doma ještě 10 a více let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
31.8.24 18:44
@Anonymní píše: Více
A mate něco vyhlídnutého za nemovitost?

Já bych do toho šla ( prodej bytu toho skoro splaceného ) a koupě jiné nemovitosti.

Jinak to vytápění / zálohy v RD zlého na stavu nemovitosti. Můžeš klidně být na 5 k, ale taky klidně na 10.
My jsme tuto cestu zvolili roky zpět ( právě z důvodu pokoje pro každé dítě ) a nelitujeme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 18:46

Ale jo, já vím, že máš pravdu. Jen to „dřív nebo později odejdou z domova“ může být taky třeba ještě 8 - 10 let. A ona ta každodenní realita, kdy neustále buší někdo na dveře wc, protože mi přijde, že je pořád obsazeno, dcera neustále okupuje ložnici, kde cvičí na hudební nástroj (je to jediný pokoj, kde se může zavřít, obývák a kuchyň máme jako otevřený prostor), popř. tam chodí telefonovat s kamarádkami, aby syn neslyšel (čemuž rozumím), je někdy prostě náročná…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 18:52

Holky, nechci, aby se to tady zvrhlo k diskuzi, proč dnes nezvládnou 2 děti společný pokoj. Naši se mají rádi a se společným pokojem problém nemají, snaží se vycházet si vstříc… takže o tom, že by to spolu nezvládli, to není.

My jako rodiče vidíme spíše tu praktickou stránku - oba se učí nahlas (jsou tak zvyklí), každý má jiný rytmus, syn je sova, dcera opak (ale i s tím se respektují), vodí si kamarády, přes léto i na spaní, do budoucna bychom neměli ani problém s přespáním partnera/partnerky…

Dům zvažujeme novostavbu v rámci developerských projektů, teď jsme odpovídali na dům starý cca 10 let.

• Citovat
  • Upravit
12880
31.8.24 18:52

Po doplacení hypotéky v druhém bytě bych si koupila jeden o jeden pokoj větší byt, kde by děti měly dva pokoje, a druhý byt pronajímala.
Kupovat domek v době, kdy jsou děti takhle velké, pokud nejste vyloženě typy, které se chtějí realizovat na zahradě(je jedno, jestli pěstováním nebo trávením volného času), tak mi pořizování domu v tomto životním okamžiku přijde jako naprosto směšný nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16208
31.8.24 18:54

Přesně to samé mě napadlo. Než vyřeší dům, budou děti pomalu dospělé a budou chtít třeba řešit svoje bydlení :nevim: Já byla v pokoji o snad 12m2 se sestrou do mých 21 let, než jsem se odstěhovala. A přežily jsme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1650
31.8.24 18:58

S ohledem na věk dětí, příjmy a výdaje bych

1. splatila pronajímaný byt,
  2. koupila na hypotéku další malý byt, ideálně 2+kk, eventuálně i menší, pokud máte vlastní zdroje. Nebo to zaručit tím splaceným bytem i bez vlastních zdrojů.

Staršímu klukovi brzo přestane vyhovovat i soukromí vlastního pokoje (i kdyby ho měl v domě). Bude chtít ještě víc soukromí. Pozvat kámoše nebo slečnu, bez dohledu rodiny. Pokud bude 2+kk, můžou kluci pár let bydlet spolu. Do té doby pronajmout.

Ad vlastní dům. Zálohy 5000 mi přijdou nereálné. Bydleli jste někdy v domě? To máte odklízet sníh, na podzim listí, starat se o revize na kotel, komín, vlastní bojler, možná studna a čerpadlo, čistička, střecha, okapy, fasáda… je to hromada vašeho času a energie, resp. peněz. Furt shánět nějaké řemeslníky. Já jsem dřív v domě bydlela a proto jsem teď spokojená v bytě, kde otočím kohoutek a všechno funguje bez mého přičinění. Určitě se najdou oponenti, kteří milují svou zahradu a pocit soukromí, ale je potřeba si před koupí uvědomit i ta negativa. I když je to novostavba, tak za 20 let budete řešit milion oprav.

Taky mi přijde dobré diverzifikovat svůj majetek (tj. nenacpat všechno do jednoho domu, ale spíš do 2-3 bytů). V horších časech prodat třeba jen jeden z nich a nemuset řešit stěhování a prodej “všeho, co mám”.

V neposlední řadě vidím velkou výhodu pro kluky jako start do života, že nebudou muset platit někde nájem a vydělané peníze budou moct investovat rozumněji, když budou bydlet ve svém (ve vašem).

Ten téměř splacený byt bych nepouštěla. Je to vaše zajištění na důchod, pravidelný příjem. Nevím, jestli byste si časem zvládli pořídit ještě nějaký podobný zdroj příjmu. Přijde mi škoda o něj přijít, protože peníze z prodeje zahučí do baráku a nevygenerují už nic.

Edit: pardon že píšu o klukách, teď jsem si pořádně přečetla, že máte dceru.

Příspěvek upraven 31.08.24 v 19:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
31.8.24 18:58

A proč dům a ne byt o 1 místnost větší?

• Citovat
  • Upravit
426
31.8.24 19:07

Kupte si vetsi, nejlepe dvougeneracni byt a mate vyreseno. Opravdu vsichni touzite po baraku? I deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 19:11
@kocourGarfield píše: Více

Byt 4+1 nebo 4kk by byl také řešení, bohužel v naší čtvrti žádné nejsou, a jinde jsou to buď typická paneláková zástavba (bydlíme v jednom z největších měst ČR, takže fakt velké sídliště), nebo novostavby v ceně domu

Děkujeme všem za spoustu podnětů, diskutujeme o nich a přemýšlíme, co dál. Zatím to asi necháme být, splatíme ten starý a pokud se nám bude dařit, koupili bychom časem ještě jeden menší byt

• Citovat
  • Upravit
4164
31.8.24 19:12

Nechceš ten byt, který teď pronajímáte, výhledově nechat dětem? V 18 by se tam nastěhovalo to starší, hospodařilo by si tam po svém, jeden nebo dva pokoje by se pronajaly spolubydlícím. Později by se mohlo přistěhovat mladší, místo jednoho spolubydlícího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
31.8.24 19:30

Víš proč to říkám, ten starší stejně tak max za 5 let se bude chtít osamostatnit. A než prodávat byt a kupovat dům, v kterém za 10 let můžete být zase jen ve 2 je podle mě prostě blbost. 20 metrů rozhodně není malý pokojík, ve kterém by se nemohly snést 2 sourozenci. Pokud nechceš vyhazovat nájemníky, slíbila bych staršímu dítěti, že mu k 18. narozeninám začneme platit studentský podnájem v nějakém sdílené bytě, pokud o to bude stát :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
31.8.24 19:50

Já bych 2 byty za dům nevymenovala. Do budoucna máš pro jednoho z nich bydlení. Asi bych počítala, zda máte na dům bez prodeje toho náhradního bytu, na koupi většího bytu a poslední možnost. ke zvážení je nechat dětem i ložnici. Můžou být doma ještě 10 let, ale taky můžou být za 2 roky postupně oba na koleji/ ve studentském bydleni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.24 20:07

Nečetla jsem odpovědi, ale úplně se směju dotazu, protože to máme úplně stejně a už to řešíme asi 3roky! Výhodu máme, že nás současný byt je větší, můžeme z něj udělat ty dva dětské pokoje (ale vyžaduje to stavební úpravy), „nevýhodu“, že čekáme ještě třetí dítě :lol: a další, že naše finanční situace je horší než vaše, ale zase „výhodu“, že dům by nás stal méně, protože máme ještě i ten pozemek, na který máme nicméně hypotéku, ale zase jsme už doplatili tu hypotéku na pronajímaný byt. Sumasumárum je to stejná situace. Takhle máme vlastně tři nemovitosti, jejich hodnota stoupá a prodejem i pozemku by se jednou doplatily dluhy. Nájemníky máme taky skvělé. Taky by byly třeba z prodeje peníze pro děti. Blbé je, že náš byt nám sice prostorově může stačit, ale je v staré bytovce, která vyžaduje v budoucnu rekonstrukci a nejsou na ni v domě peníze ani moc vůle, takže je otázka, v jakém stavu dům bude za 30let. Děti taky mohou zůstat doma dlouho (a i to chci :lol: myslím na studia), protože jsme v univerzitním městě, kde je dobrá nabídka oborů, takže teoreticky…Ty dva pokoje by snad stačily, byt je velký a starší jsou skoro stejně staří a stejného pohlaví, odstup bude mít nejmladší a pohlaví nevíme :mrgreen:
Jako je to neřešitelný, babo raď! U nás to hrálo pro dům do doby, než cena stavby se zvedla asi o 40% a už to vychází finančně zase s větší hypotékou. Jinak je byt na dobrém místě a jsme tu spokojeni, škoda že není zrekonstruovaný dům, byt je. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.8.24 20:12

Ještě dodám, že pozemek máme na krásném místě, dobře dostupném (na vlaku kousek od města), a je to hezká představa na život jak s dětmi, tak pak s manželem. A nijak zásadně by to nezměnilo současný život, je to prostě dojíždění jen kousek, autem klidně i jen 10-15min.
Kdyby to bylo někde daleko na vsi, problémy s kroužky a ježděním do školy, tak neváhám, ale takhle je mi to líto prodat. Narazili jsme na něj náhodou a bylo to štěstí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max