Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezké odpoledne, jdu k vám pro radu. Malý má 10 měsíců a od včera měl zvýšenou teplotu, v noci horečku, nemohl spát furt se budil. Dala jsem mu Panadol o půl noci, pak dnes v 8 ráno a v půl 2 odpoledne. Ráno byl celkem ok, teplota zvýšená, dala jsem ho spinkat a zase mu to stouplo a hoří. Problém je, že teploměr budu mít až tak za 2 hodinky. Od včera poledne skoro nic nesnědl, jen pije, aspoň trošku. Je to naše první nemoc, co mám dělat? Jet s ním na pohotovost? Teď chvilku spinká, ale taky se pořád budí a pláče. Je zpocený a uplakaný. Ráno a dopoledne byl celkem v pohodě, chvíli si hrál, ale teplotu měl, to šlo cítit. Děkuji moc za rady.
Ještě bych počkala, pokud není teplota moc vysoká. srážej to kombinací paralenu a nurofenu (myslím) - je potřeba kouknout na účinné látky a vybrat sirupy s rozdílnými - pak můžeš dávat po 4 hodinách.
taky pomáhá dát vlažné zábaly na zápěstí (pokud má dítě horké ruce, jinak ne). POkud je teplota do 3 dnů, tak se to moc neřeší a spíš se sráží. tak ještě vydrž a kdyby byla i zítra, tak bych šla k dětské doktorce. jíst moc nemusí, důležité je hlavně to pití. to do něj cpi i za cenu sladkého pití - ať není dítko dehydrované.
Počkej do zítřka, na pohotovosti stejnak nic nevymyslí. Pokud dost pije, není apatický nebo nemá nějaké další zvláštní příznaky.
Takže mu to vylezlo už 1,5h po podání panadolu? Panadol a nurofen se dají kombinovat po 3h.
Pokud má dítě teplé ruce a nohy, kůže není mramorovaná, tak můžeš dát vlažný zábal nebo teplou sprchu, tak cca 35-36stupňů, ne ledové, bohatě stačí tahle teplota na zchlazení.
Nepřikrývat tlustou peřinou, nepodávat horké nápoje. Na pohotovost bych jela, až když by teplota byla fakt nesrazitelná, takhle tam s vámi moc nenadělají, obzvlášť pokud nemá žádné další příznaky. Pokud byste jeli, tak zkus odchytit moč, teoreticky by to mohl být zánět močáku. Ale zřejmě spíš nějaká hnusná viróza a rýma, kašel atd se rozjedou později ![]()
@Granda donuť ho ať pije - klidně stříkačkou, lžičkou.. Máš jen ten Panadol? Tak se řiď dávkováním, pokud máš i Nurofen, můžeš střídat i po 4 hodinách, jinak je to klasicky po těch 6.. Můžeš ho omývat vlažnou vodou nebo zabalit nohy a zápěstí - ale pozor jen pokud jsou ruce teplé, pokud jsou studené, teplota bude ještě stoupat a není vhodné dělat zábaly.. Pokud mu nic jiného není asi bych ho nikam netahala.. Ono se stejně říká, že k doktorovi až třetí den horeček, dřív není moc schopen poznat, co z toho bude.. Může to mít klidně třeba od zoubků, od šesté nemoci, tam se stejně nic nedělá..
Uvidím jak bude teploměr, podle mě měl v noci fakt dost. pořád se budil, házel sebou, kňoural. Pije jen slazené, sice ne moc, ale pije. no snad to bude dobré, sedím tu jak hromádka neštěstí!
@Gladys minulý týden jsme byli na nefrologii, má výrazně rozšířenou ledvinovou pánvičku, tak snad od ledvin to nebude. prořezávali se mu dva zoubky nahoře, ale už je má venku.
Dáváš sirup nebo čípe. Bacha u sirupu. to co je na lahvičce je dost poddávkované. lepší se řídit příbalákem a dávat podle váhy, ne věku. na poddávkovaný lé pa děti málo reagují a horečka se rychle objeví znovu
Ahoj, taky potřebuju radu, malej kašel, dost prudkej chvílema, teplota 37,5,37,7,včera měl i lehce přes 38…ná na jazyku trochu bílý povlak.
Angína?
Omlouvám se za vlezení do dikuse ![]()
@Granda píše:
@Gladys minulý týden jsme byli na nefrologii, má výrazně rozšířenou ledvinovou pánvičku, tak snad od ledvin to nebude. prořezávali se mu dva zoubky nahoře, ale už je má venku.
Tak jestli má rozšířenou ledvinovou pánvičku a navíc ten Peralen teplotu srazil jen na tak krátkou chvíli, tak to klidně může být ten močák. Bohužel vím, o čem mluvím, malej ho měl 3krát a jednou zánět ledvin. Jak vypadá moč? Barva? Smrdí? Osobně bych asi počkala do zítřka a pokud horečky neklesnou, tak zašla k Dr. s močí. Snad to bude jen nějaká viroza. ![]()
@momi33 píše:
Ahoj, taky potřebuju radu, malej kašel, dost prudkej chvílema, teplota 37,5,37,7,včera měl i lehce přes 38…ná na jazyku trochu bílý povlak.
Angína?
Omlouvám se za vlezení do dikuse
na mandlenevidíš. strit lžíci obrácenou do pusy, stlačit jazyk, zaklonit hlavu. u světla. bílé povlakyy na madlích bys měla poznT
@Lama Lama píše:
na mandlenevidíš. strit lžíci obrácenou do pusy, stlačit jazyk, zaklonit hlavu. u světla. bílé povlakyy na madlích bys měla poznT
jo, mandle se mi zdály OK, dívala jsem se několikrát.
Spíš ten trochu bílej povlak, ten byl nejzřetelnější…
Dávám sirup. malý se teď vzbudil, je trošku teplý, protivný, ale jinak ok. hraje si s knížkou. ta teplota hrozně rychle vždycky vyletí a pak zase je pryč…jen ta noc byla dlouhá, to měl teplotu furt. je na něm vidět, že zase vyleze, není ok. ale aspon se to dá srazit…
@momi33 tak možná je to spíš kašel - průdušky, viroza.. Malá měla angínu jednou - vysoké horečky, ale jinak v pohodě, ale chytala se za plínu a plakala, takže já nervy, odebrala jsem moč.. Doktorka jí zkontrolovala a měla krk plný čepů
Docela normálně jedla, tak mě to ani nenapadlo.. A to chytání za plínu znamenalo jen obyčejné čůrání ![]()
@Granda malá taky horečky nesnese. Ono se sice říká, že jsou „dobré“ a že to znamená, že tělo s něčím bojuje, ale když dítě jen leží jak placka a klíží se mu oči, tak teda v tom žádný přínos nevidím.. ![]()