2 leté dítě a mluvení

81
2.4.23 10:22

2 leté dítě a mluvení

Ahoj holky a maminky.
Mám holčičku která bude mít za měsíc 2 roky..
Je narozená o měsíc dříve a vždycky byla pomalejší než ostatní děti.
A trochu mě začíná trápit její mluvení
Umí říct - máma, táta, baba, dada, ham, tam, jdeme, žába.
Ví jak dělá králíček jak dělá pes jak dělá kráva, kočka, žába…koza, ovce
Když ji řeknu ať mi donese hrneček, tak mi ho donese, nebo když chci ať zavře dveře tak je zavře..takže myslím že slyší dobře..
Ale jinak neopakuje co říkám ani se nasnaží :,(
Dneska ke mě přijde kamarádka s malou holčičkou která je o dva měsíce mladší než moje malá a umí toho daleko více než moje malá :?
Jsem z toho taková smutná že je moje malá taková pomalá..měla jste to některá taky tak? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4068
2.4.23 10:28

Nebuď. Každé dítě má své tempo, jiný „styl“ rozmluveni. Nic to neznamená. Mluvit mluví, tím bych to zatím nechala být.
Porovnávat malé děti absolutně nemá smysl, jsou mezi nimi obrovské rozdíly a rozsah toho, co je ‚normální‘ je opravdu široký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5982
2.4.23 10:30

Ano mám to tak taky, hlavně nesrovnávej. Vím že tě to štve, ale nic neuspěchej, neboj rozmluví se.Na malou věčně někdo mluví, starším holkách se pusa nezastaví, a stejně se nechytá. Jsem ráda že se naučila další 2 slova během týdne, a pořád je mele do omrzení. Objednala jsem ji na logopedii a termín mám stejně až v září a to už ji budou skoro 3 roky tak snad bude už trochu spolupracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6444
2.4.23 10:34

Dcera se trochu rozmluvila až ve dvou a půl letech. Taky jsem byla nervozní, dokonce jsme oběhli nějaká vyšetření - logopedie, audiologie, neurologie a vše v pořádku. Důležité je, jestli rozumí tomu, co říkáte, reaguje na žádosti. Ve 3 letech, kdy nastupovala do školky, už mluvila plynule, šlo to pak rychle. Neboj, to bude v pořádku, hlavně nesrovnávej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.23 11:04

Jedna kamarádka má skoro 3letou a možná je na tom s mluvením stejně jako naše 1,6. Dcera 2he půjde do školí b září a já ji nerozumím ani nic. Synovec je nedonošené a v 5 letech mluvil jak Cicero s výbornou výslovnosti.
Ona k tomu dojde sama. Zaručeně umí něco líp než jiné dítě :nevim:

• Citovat
  • Upravit
58843
2.4.23 11:15

Každé dítě je úplně jiné a opravdu je naprostá hloupost srovnávat, i když se tomu hodně těžko vyhýbá. Důležité je, že rozumí a ví co se po ní chce
Mám holčičky 4 a 2,5 roku. Starší v necelých 2 letech mluvila ve větách, byla schopná se domluvit i s cizím člověkem. Dokázala jasně říct svůj názor co chce a nechce. Mladší začala víc mluvit 3-4 měsíce zpátky. V základních věcech se domluví, ale je jí hodně špatně rozumět a člověk, který ji nezná, se s ní téměř nedomluví.
A ještě zkušenost od syna. Používal snad jenom 10 slov a ani nechtěl opakovat zvuky zvířátek, opakování slov už vůbec. Začal mluvit po 3. narozeninách a šlo to velmi rychle, takže ve 3,5 letech mluvit stejně jako stejně staré děti a od začátku mluvil krásně a čistě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3935
2.4.23 12:24

Mojí dceři budou za 2 měsíce 2 roky a neumí nic z toho co píšeš. Rozumí, slyší, chápe ale nemluví, neopakuje ani zvuky. Neřekne nic smysluplného, než tu její vietnamštinu.
Syn v té době už mluvil v celých větách.

Neřeším. Synovec taky nemluvil vůbec nic a ve 3 letech začal najednou rovnou v celých větách. Prostě dřív neměl co říct :D
Pokud by se to s dcerou nezlepšilo, samozřejmě se poradím s pediatrou a když tak zajdu na logopedii a tak. Ale nechávám to být. Je zbytečné porovnávat, nevede to k ničemu dobrému.

To je jako kdybych se podívala na Taylor Swift a řekla si tyjo, ta je jen o 2 roky starší než já a je hezčí, hubenější, skládá vlastní písničky za které sbírá mraky cen a vyprodává stadiony. Zatímco pro mě je problém sesmolit někomu trošku originálnější přání k narozeninám :D
Prostě jsme každý jiný a začíná to už u dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
2.4.23 12:34

Já bych počkala do 25 měs a pokud by nenastala změna, tak dítě objednala k dobré klinické! logopedie, která má zkušenost s dětmi s ovvr nebo vd.
Ona bude mít dost plno, protože to logopedi mají, a termín okolo 2,5 let je úplně OK.
Může to být úplně v pohodě, ale taky prostě nemusí. A pokud není tak je lépe začít pracovat na nápravě dřív než později :kytka:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
2.4.23 12:35

@LilyJane jenže jsou dwti, které ve 3 letech ve větách nezačnou mluvit :nevim:
Jasně, nemusí to znamenat vůbec nic ale může.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
2.4.23 12:38

Zakladatelko na pomalé, rychlé se vykašli. Každé dítě je jiné a to dokonce i mezi sourozenci :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
2.4.23 12:39

A jak jí rozvíjíš? Čtete od mimina knížky, všechno jí doma komentujete? Kouká na televizi? Rozumí o složitějším instrukcím?

• Citovat
  • Upravit
3082
2.4.23 12:42

Na paniku máš ještě spoustu času, teď se tím vůbec netrap!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
2.4.23 12:43

@Tosidelassrandu myslíš že dysfatické děti žijí ve vakuu?
Nebo proč se ptáš?

Ne určitě mu nečte, nemluví a nekomentuje situa… To běžně rodiče 1- 2 letech děti nedělají 8) :lol:

• Citovat
  • Upravit
81
2.4.23 12:43
@Tosidelassrandu píše:
A jak jí rozvíjíš? Čtete od mimina knížky, všechno jí doma komentujete? Kouká na televizi? Rozumí o složitějším instrukcím?

Ano čteme a ukazuji ji obrázky v knížkách.
Furt na ní mluvíme, jak my, tak moji rodiče.
Ano kouká se na pohádky.. miluje Mášu a když se jí zeptám co chce pustit za pohádku, tak odpoví „Maa“
Rozumí když jí řeknu ať si vysleče tričko, ať si vyzuje papučky, ať zavře dveře, ať mi něco donese..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
2.4.23 12:49
@kocourGarfield píše:
@Tosidelassrandu myslíš že dysfatické děti žijí ve vakuu?
Nebo proč se ptáš?Ne určitě mu nečte, nemluví a nekomentuje situa… To běžně rodiče 1- 2 letech děti nedělají 8) :lol:

A proč si proboha hned myslíš, ze její dítě má dysfázii?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML