Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
Chtěla jsem se zeptat, komu tady chodí dítě od 2 let do školky? Jak to probíhalo? Jak to dítě zvládalo? Jak často jste ji/jeho tam dávali a na jak dlouho?
My jsem chodili na pulky dnu a nekdy po spinkani od 2 let a 3 mesicu do soukrome a od 2,5 let do statni na cele dny. Dnes je nam o rok vice a chodime do jine statni skolky nez predtim a podivam-li se zpet…tak musim rict ze zvladli jsme to nicmene ve trech letech je vice pripravena. i kdyz ona byla samostatna i predtim. Jenze predtim jsem ji chybela vice ted uz po dvou dnech chce do skolky a ne byt doma se mnou napriklad pri nemoci. Ze zacatku v te skourome to bylo horsi nechtela moc komunikovat i kdyz tam byla zvykla chodit na cviceni atd, jeste se mnou od 1 roku. Ale myslim ze to bylo tou skolkou a tim system atd. Ve statni to v tech 2,5 letech dala lepe bylo videt ze se ne jen hlida ale i vychovava, jen se ji ze zacatko nechtelo moc spolupracovat:-). A i ke konci proste vycuhovala z davu, zlobila, zkousela ucitelky. Ted jak jsme nastoupili jinam do statni z duvodu lepsiho vyzvedavani atd. tak je jak vymenena, ucitelky ji chvali, spolupracuje atd. hura hura hura ![]()
Moje dítko chodí na jeden den v týdnu a zvládá to skvěle (jsou jí dva a dva měsíce). Moc se tam těší a i v klidu spinká po obědě. Je tam od osmi do tří. Ale nutno podotknout, že tam chodí už asi od roka nepravidelně a na začátku (tedy cca před tím rokem) to byl mazec. Hodně tam ze začátku plakala. Bylo mi jí líto, ale zvykla si a jak říkám, teď tam chodí moc ráda. Zvládá to lépe než leckteré tříleté dítě. Hodně to bylo o hlídacích tetách, které jí utěšovaly a snažily se zabavit, aby se zklidnila. U nás je malá skupina a cca 12 dětí a dvě hlídací „tety“. Nosím jí tam její jídlo (je to bez stravy), takže tam jí hezky a bez problémů.
Dcera chodi od zari do soukrome skolky na 2dny v tydnu. Pri nastupu ji bylo 27m. je tam velice spokojena. Dle meho nazoru ji chybel detsky kolektiv a ted si to uziva. Uz od prvniho dne chodi od 8 do 16hod a pri vyzvednuti se ji ani nechce domu. Ale je pravda, ze Daja neni typicke dvoulete ditko ![]()
Od 2 let chodila na pul dne, od 2 a ctvrt na 2 puldne, od 2 a pul na 3 puldne, postupne jsme to zvysovali, po tretim roce 2plne dny a dve puldne, pred ctvrtym rokem se dostala do statni skolky a tam je na plnej „uvazek“. Od zacatku v pohode, ale mam spolecensky dite, kdybych vedela, ze to neda, tak ji nikam necpu.
Malá chodí od 26 měsíců na jedno dopoledne do soukromé školky. Nebyl žádný problém, od začátku je tam ráda, žádné drama se nekonalo.
Tak moje chodi od 2 a ctvrt na jedno dopoledne a za ty sceny rano by se nemuseli stydět v Národním divadle. Jednak doma pred odchodem, jednak pak tam pri předávání. Pak uz to tam docela zvládá. Ale neni to uplne nejlepsi. A to se jevila velmi společensky. Kazde dite je jine, to ti nikdo neřekne jak zrovna tvoje bude reagovat. ![]()
Malá teda malinko později, ve dvou a půl, na jedno dopoledne víc nebylo bohužel volno, až později na dvě. Totálně nadšená, zamávala a běž, nikdy neplakala. A to předtím nikdy nebyla beze mě. Parkrát max na dvě hodiny, které prořvala na rohožce před dveřma.
Můj malý chodí od srpna, takže od cca 20měs. na tři hodiny dopoledne třikrát týdně. Ze začátku plakal při předávání - cca měsíc. Tam byl vždycky hodný a spokojený. Teď už vejde dovnitř sám, ani se za mnou neotočí a žádné scény se nekonají. Je tam moc rád, tety jsou hodné ![]()
Moje chodi do skolky od 2 let. Začínala po chvilickach, kazdy den. Cca po mesici, tam byla kazdy den do obeda. Asi po 2 mesicich tam zacala i spat, po pul roce nechce jit ve 3 domu ![]()
Nám je 28 měsíců, začali jsme v září, ale to jsme byli 2 a půl dne, nějak jsme furt stonali, pak říjnu pár dní, minulý týden jen ve středu, poté jsme chytli pusu ruku nohu, ted už je to ok, dnes jsme byli.
Posledně a předposledně mi malá už nechtěla do školky, že nepůjde, ale nakonec šla, i když pláč nebyl jen tak tak, dnes taky moc nechtěla, ale šla. Sestra pro ni byla a prý se počůrala a pokakala(ted ve školce už po 2) a nějaká cikánka se ji prý smála, při koupání ji vyzpovídávám co ve školce a malá mi povídá, že ji kluk udělal bebí, miluje společnost, ale je ted nějaká tichá, taková zamklá, Zítra jdu vyzpovídat učitelku osobně, nevím, zda třeba ještě měsíc počkat s tím, že si snad zvykne, nebo to vzdát, jelikož se bojím, aby nervíkama se mi nezačínala počůrávat, což se dneska doma už 1 stalo. vždycky když jdeme třeba po pár dnech, tak 1.den si ji beru po obědě, poté další den tam spí(když odpo nespí, tak je protivná)
Nám je 28 měsíců, začali jsme v září, ale to jsme byli 2 a půl dne, nějak jsme furt stonali, pak říjnu pár dní, minulý týden jen ve středu, poté jsme chytli pusu ruku nohu, ted už je to ok, dnes jsme byli.
Posledně a předposledně mi malá už nechtěla do školky, že nepůjde, ale nakonec šla, i když pláč nebyl jen tak tak, dnes taky moc nechtěla, ale šla. Sestra pro ni byla a prý se počůrala a pokakala(ted ve školce už po 2) a nějaká cikánka se ji prý smála, při koupání ji vyzpovídávám co ve školce a malá mi povídá, že ji kluk udělal bebí, miluje společnost, ale je ted nějaká tichá, taková zamklá, Zítra jdu vyzpovídat učitelku osobně, nevím, zda třeba ještě měsíc počkat s tím, že si snad zvykne, nebo to vzdát, jelikož se bojím, aby nervíkama se mi nezačínala počůrávat, což se dneska doma už 1 stalo. vždycky když jdeme třeba po pár dnech, tak 1.den si ji beru po obědě, poté další den tam spí(když odpo nespí, tak je protivná)
Holky a můžu se zeptat, ve většině příspěvků to psáno bylo, ale přece. To vám nechali děti ve státních školkách už okolo 2let? Já právě, žë tady je beznadějně plno a jestli bych se mohla přiznat, tak bych byla pro aby šel taky dřív, protože kolektiv miluje a já bych mohla zase do práce. Jak jste postupovali? Všechno jste si obešli nebo zjišťovali jinak? Jaké jsou kritéria pro přijetí v takhle malém věku? Nebyl někde s něčím nějaký problém? Ostatní děti, učitelky, ředitelky…
@DeTer Já jestli prolezu zkouškama na škole, tak kluk půjde ve dvou a něco taky do školky, a to stoprocentně do soukromý. Ve státní to asi nehrozí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.