Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky jdu k vám pro radu.
Mám 8mi měsíční holčičku která se spánkem nikdy nebyla nějaký extrém(prostě od mala v pohodě). Cca před 3mi měsíci jsem byla u tchyně na víkend, když jsme se vrátili malá se mi začala ve 20:00 hod budit a usínala dál až po 22 hod.
Myslela, jsem si, že to je tou změnou prostředí, dkyž se po týdnu nesrovnala, tak mě napadlo, že jsem začala používat jiný čaj ihned jsem se vrátila k heřmánku nebo vodě,ale ono nic. Každý večír padne 20tá a malá vztává
Už jsem zkoušela snad všechno, kolem 18té má večeři(zelenina,kaše jak kdy) pak jde spát, už mžourinká tak ani usínání není problémové když padne osmá tak naše madam vstává, i když ji dám hbned mléko a snažím se uspat tak prostě nic
Taky jsem zkusila ji režim posunout a dávat jí spát až k té 20té ale nevydrží to, usínání je daleko horší neboť je už přetažená a stejně je do 20:30 hod vzhůru a dokonce je to ještě hroší protože je dost nevrlá(asi že prošvihla 20tou) Já už fakt nevím jak na ni.
Máte prosím někdo nějakej nápad??? Všichni říkají, že se to srovná,ale teda nevím, už to trvá 3tí měsíc já nic nestíhám,kolikrát usínám dřív než malá. Přeci musí být ještě něco co jsem nevyzkoušela. Holky máte nápad???
Zkusila bych osobně posunout usnutí po večeři, protože pokud chodí po 18., je to podle mě moc brzy na to, aby spala celou noc. Resp. zkusit upravit odpolední spaní, aby se večerní posunulo.
Zřejmě tady bude hodně odporu od benevolentních matek
, ale já jsem nastavila režim od začátku, i když někdy to bylo trochu na sílu! Každopádně od 3 měsíců jsme spali celou noc…
A jak spí přes den? Mně to přijde, že to usínání v 18h možná bere jako odpolední spaní, proto jen ty 2h. Ale sama vím, že posouvat usínání bývá dost náročné. Mám dvě děti, jedno absolutně nerežimové, druhé režimové od narození. Já bych asi zkusila něco udělat s denními spánky (posunout odpolední na dřív, aby se tam vešlo ještě jedno, nebo naopak na později, aby v těch 18h nebyla tolik unavená).
No, probouzí se kolem 7mé a dopoledne si ještě dáchne. pak po obýdku tak na hodinku. Od 15:00 hod většinou už nespí.
Posunout rytmus jsem se snažila a docela se mi to i vedlo jen ten výsledek byl na prd. Prostě jak když zná hodiny je jedno jestli chrní od 18ti nebo od 19:30 prostě padne 20:00 max 20:07 a naše dítko je vzhůru ![]()
Takže vstává v 15.00 a pak usíná už v 18:00 ??? Budí se ve 20.00 a do 22.00 je vzhůru? Já bych posunula spaní po obědě, aby se ti budila později, než v 15. i za tu cenu, že si dáchne třeba před obědem. Přeci jen je lepší „čarovat“ přes den, než v noci… Hodně zdaru!!! ![]()
My jsme meli stejny problem a postupne po 15 minutach jsme posouvali vecerni usinani. Usinal v 18 a vstaval rano v 5. ![]()
Jinak spani pres den mame stejne jako vy, ale vecer ho nedavam spat drive jak v 19.
Vim, ze to je obcas o nervy, ale asi vazne ma pocit, ze ten vecerni spanek je jen odpoledni sloficek.
Jinak u nas s tim posouvanim pomohl manzel, ja jsem na to moc nemela nervy, ale o tech 15 minut denne to neni zase tak silene. ![]()
mám podobný problém..ale já dávám spát až v těch 8 a stejně nespí…
No já se to posunout pokusila,ale stejnak si odspí pár minut(třeba půl hoďky) a je zas vzhůru(jen s blbou náladou
) Když se vzbudí na tu 20tou tak je alespoň většinou vyspinkaná „do růžova“ Ale jak mile to posunu, tak se vzbudí stejně a vříská
Já už si říkala, že ji snad tchyně navedla. Protože se to změnilo tou návštěvou.
Holky, ještě mě napadla jedna věc - co zkusit přemístit postýlku??? Třeba to může vyznít hloupě, ale za zkoušku nic nedáte… A nám to taky párkrát pomohlo ![]()
Hmm, no máme mrňavý 2+1 a spíme v obýváku ale je pravda, že tohle jsem nezkusila. Teď musím koumat kam by se vešla. To určitě zkusím. Že by se ji přestlo líbit místo ![]()
Verkom píše:
Zkusila bych osobně posunout usnutí po večeři, protože pokud chodí po 18., je to podle mě moc brzy na to, aby spala celou noc. Resp. zkusit upravit odpolední spaní, aby se večerní posunulo.
Zřejmě tady bude hodně odporu od benevolentních matek, ale já jsem nastavila režim od začátku, i když někdy to bylo trochu na sílu! Každopádně od 3 měsíců jsme spali celou noc…
od 3 měsíců??a jak dlouho spala nebo spal??nevim jestli máš kluka nebo holku ![]()
Mám kluka, byl od narození na UM, poslední krmení bylo v 8-8.30 večer a spal až do ráno do 6…
Paráda… Do dneška je spavej, nevstává před 8 ranní a spát chodí před 8 večerní…
Zakladatelko, nemám sice úplně stejnou zkušenost, ale se synem se spaním bojujeme od narození. Doporučuju knížku „Každé dítě může dobře spát“, dá se stáhnout na ulozto.
Je tam jako modelový příklad popsaná naprosto stejná situace jako u vás. Stručně to shrnu, snad ti to pomůže, nicméně moudra to nejsou z mojí hlavy. Jak píšeš, přes den spí dopoledne, kolem poledního a pak odpoledne už ne, až večerní spánek a to je problém. Holčička evidentně potřebuje i odpolední spánek a myslí si, že když jí uložíš kolem té 18té, tak se spí krátce a pak vstává a chce si hrát, protože ona si nemyslí, že už byla uložená na noc. Jako řešení je nutné zavést odpolední spánek, tak aby po probuzení odpoledne bylo do večerního spánku ještě 3-4 hodiny. Myslím, že jakmile se vyspí odpoledne, bude v pohodě usínat večer na celou noc.
Hezký večír holky ![]()
Tak byla jsem s malou u tchyně, jiná postýlka jiné prostředí. Myslela jsem že bude problém celkově s usínáním atd…kupodivu nebyl,ale…padla 20tá hod a dítko vzhůru a prudilo jak jinak než do 22:30
Zítra máme pozvanou na Silvestra návštěvu tak postýlku přestěhuju k starší dceři do pokojíku(ale moc si od toho neslibuju)
Taky jsem prubla víc spaní přes den,takže dnes spala dopoledne, pak po obědě a odpoledne asi hodinku do cca 16:30 hod. No, večír šla spát v 19:30 kolem 20té už spala, Bylo 20:30 a malá opět vzhůru a řev,řev,řev(je vždy když se vzbudí později a ne ve 20 hod) vůbec to už nechápu. Dnes už fakt nevím co a jak dál,tak jsem vypakovala starší dceru k babičce(na spaní) a malou prostě nechávám v postýlce uřvat
Už řve a vzteká se víc jak 1.5 hod a nic.
Já už vážně nevím co s ní, jsem zoufalá a snad i na pokraji sil ![]()