Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, moc bych prosila o radu. Máme skoro 11ti měsíční holčičku. Když byla ještě menší, měla dva denní spánky, dopoledne a odpoledne. Ted už má jen ten jeden ten dopolední a večer usíná mezi 19-20 hodinou, ale spíš v těch 19:30. Dopoledne usne kolem 11té a spí 20 minut max půl hodky. Celý den je vzhůru, večer vypije flašku mlíčka a kolem té půl osmé zalehne a okamžitě usne, je na ní poznat únava, dost před spaním pláče a mne si očička.
Jenže.!
Problém nastal (trvá to tak týden) že v noci teda usne, ale spí hodku max hodku a půl pak se vzbudí, je čiperná, chce si hrát a vydrží do jedenácti někdy i do půlnoci řádit a neusnout
ráno potom vstává mezi 8 a 9. Nevím co s ní. Kamarádka doporučila nechat vyřvat v postýlce, ale to nejde, v pokojíku není sama, spí tam s ní 4 letý bráška a nechci aby ho budila a on kvůli ní byl nevyspaný.
Nemáte někdo radu ? Děkuji vám moc holky !!!!
a co ráno zkusit budit v 7, v těch 11 dopoledne dát spát nechat spát max 30 min až hoďku a dávat spat v 8… nastavit opravdu pevnej režim…Náš malej 14 měsíců je zas extrémní spáč -ráno vztává okolo 8 ve 12 jde spát vstává ve 3 až 4 hodiny a spát jde v 8 večer …
Takže vstává mězi 8-9 a v 11 už zase usíná ?
Co jí dopolední spánek posunout na odpoledne ? Aby usnula až po obědě - mezi 12-13.hod ?
nebo plán B
vystěhovat brášku k vám a nechat vyřvat, než si zvykne ![]()
Mája na mě taky párkrát zkoušela, že o půlnoci vstáváme
Buď jsem k ní po chvilkách chodila, pokládala, a tiše vysvětlovala, že je noc a v noci se spinká. Nebo jsem si lehla mladýmu do noh (máme postel a postýlku do L), abych ležela vedle Máji a ona viděla, že „spím“. Nebo jsem si ju prostě vzala do postele, přitulila se k ní tak, aby se nemohla hýbat a dělala mrtvýho brouka. Po pár dnech byl klid.
Staršího mi sice vzbudí bouřka, ale sestřin jekot ne
První měsíc protrpěl, ale z prostorových důvodů jsme prostě museli všichni spát spolu, zvykl si
Vašeho čtyřleťáka vše vzbudí nebo si to jen myslíš? (není to rýpnutí, jen zamyšlení!)
Myslím, že malá musí pochopit, že je noc a v noci se spí. Takže bych nijak nezabavovala, jen vysvětlovala, že má spát. Co děláte vy, když malá „vstane“?
Jo a světlo. Máte tmu? Já jsem zvyklá mít rozsvícenou „bludičku“, potřebuju na děti vidět
Ale zjistila jsem, že čím větší mají tmu, tím líp spí a naopak. Takže mám otevřené dveře a bludičku ve vedlejší místnosti.
Ahoj holky, posunout spánek na odpoledne nejde, zkusili jsme to, ale potom večer neusne už vůbec. Dneska jsem jí vytáhla z postele už v 7h, je sice umrčená a pořád řve, ale jinak to nejde. V 11 povalí na dopo. spánek do 12ti a potom snad v klidu večer usne.
Jinak našeho čtyřletáka vzbudí málo co, on má tvrdý spaní, malá vůbec tu vzbudí všechno
ale je zajímavý, že jekot malé syna vzbudí, jinak nic, kdyby u postele vybuchla bomba, tak s ním to nehne, ale když řve malá, tak je vzhůru hned
v pokoji lampička svítila kvůli synovi, bál se tmy, ale co je na světě malá, musí být zhaslý, madam jinak neusne
V noci to bylo něco usnula v 11 ale do půl 1 spala slabě a pořád se budila
tak snad to už bude lepší. Ach jo ![]()
jetě mě napadlo,jestli už malá chodí,co jí vzít třeba ve 4 na hoďku ven na procházku,aby se unavila bez kočáru, mi odpoledne chodíme na hoďku bez kočáru a ten čerstvej vzduch dělá hodně ![]()
Lenka512 píše: ..jojo, to je zaručený uspávadlo
taky to u vás funguje ![]()
..jasně - nejlepší utahání je vyvětrání se venku - nejlépe, když chodí sám, ale i kočárem bohatě stačí…teď v zimě je oblíbené chodit se dívat na závory a vlak … nebo dopoledne jsem do města - jsme dvě hodiny venku…a to pak chrní jéje…až ho musím budit - aby spal max. 2 hodiny nebo nejpozději do 15.hodiny…jinak večer nechce spát, ale to zase odpoledne chodíme ven… ![]()