Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malý bude mít příští týden 6 měsíců. Do té doby, dokud byl letní čas, chodil spát kolem 20 hodiny, potom vstával v půl dvanácté nebo v půl jedné a pak nad ránem a spal do půl sedmé. Od té doby, co se změnil čas, tak chodí spát kolem sedmé, vstává mezi 21-23 hodinou, někdy i 2×, potom v půl druhé nebo v půl třetí, pak má tendence vstávat, prostě je vyspaný a většinou se mi to podaří ještě ukecat do 4-5 hodin ráno, ale víc ani ťuk. Pak jde spát kolem 7 ráno a spí tak hodinu-hodinu a půl a odpoledne jen 15 minut. Je možné, že je to tou změnou? Už fakt nevím, co na něj zkusit, aby v noci vydržel spát.
A ty máš ještě nějaké jiné dítko, že bys musela vstávat podle hodin? Jinak nevím, jak by mohl zaregistrovat, že se měnil čas.
Jak to myslíš, vstávat podle hodin? Mám ještě starší dceru, se kterou vstávám v půl sedmé do školky. JInak můj dotaz se týkal toho, že prostě už nevím, čím by to mohlo být, že tak najednou nespí. Táhne se to už od té doby změny času a je to čím dál tím horší
A co ho zkusit dát spinkat večer o hodinu později a postupně po pár minutách ubírat a dostat ho za pár dní zase na tu sedmou? Třeba je to tím, že chodí moc brzy. Tím posunem času to asi nebude, to už by se srovnal.
No, problém je v tom, že odpoledne vůbec nespí, maximálně 15 minut a on už potom dýl jak do té sedmé hodiny večer nevydrží.
Tak to opravdu nevím. Ještě mě napadlo odbourat nebo zkrátit to spaní od sedmi ráno a pokusit se ho naučit spát déle odpo, aby večer nemusel tak brzy. Ale třeba se to během pár dní upraví samo.
Hlavně nepodporovat aktivitu, když se večer a v noci vzbudí.
Nevím, jestli by to bylo už pro vás a jestli by to nepomohlo, ale zkus mrknout na Estivillovu metodu usínání. My jsme ji nevědomky uvedli v činnost (usínací rituál) a malá se rychle naučila v noci opět usnout, když se probudí.