Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda maminy,
prosím poraďte… co mám dělat už toho začínám mít totiž vážně dost
![]()
Máme doma 22měsíční a měsíční holčičky… Vím, že musíme nějakej režim teprve zavést, ale to co převádí ta menší je děs… Pomalu každou noc si dává tak od 23-4hod do ráda prostě pohodičku spát nebude častěji brečí a pod… Snažíme se jí otočit režim, ale marně.. Třeba dnes jsem jí od čtyř hodin odpo držela vzhůru a o půl osmé šla spát, jenže teď se probrala a nevypadá, že by chtěla ve spánku pokračovat… Jenže takhle to je každej večer usíná prostě kolem té 3-4ráno a pak si vyspává do jedenácti )samozřejmě s pauzou na jídlo) ale to se nají a jde za chviličku spát… Už vážně nevím co s ní… Už jsme zkoušeli i držet vzhůru třeba od osmi večer aby třeba šla spát kolem dvanácté jenže to taky nic to pak táhne do té 3-4do rána opět… Prosím co mám vyzkoušet už… ![]()
Neporadím, ale chci ti říct, že jsme to měli uplně stejně. CCa od půlnoci- jedný hodiny do cca 4 hodin vzhuru a chtěl pozornost, broukal, kňoural… Srovnalo se to asi za dva týdny. Vydrž, po šestinedělí se to většinou upraví … a nevydrží sama ležet? že bys ji dala třeba pod kolotoč, rozsvíceno a pochrupovala bys u toho? Nebo napojit na prso
Moje zkušenost je taková, že čím líp malé miminko spí ve dne, tím líp spí i v noci. Takže držení dítěte vzhůru považuju za kontraproduktivní a popravdě už skoro za formu týrání, odpírání spánku je opravdu kruté.
Jinak takto malýho jsem mladšího hezky napevno zavinula, nakojila, dala dudlíček, pustila lux a během minuty byl v limbu. I když byl větší a zachtělo se mu vstávat kolem 5, tak sjem ten lux zapla a šla spát do obýváku. Zavinutý spal déle, rychleji usínal, lux byl uspávačka největší, ale i jsem mu šuměla bílým šumem pouštěným z noťasu, jen to musí být dostatečně nahlas
NO třeba ted leží kňourá a za chvíli dojde na chování, protože ta starší zrovna usla… (bohužel, od té doby co je druhá, dělá sem tam naschvály a přestala poslouchat)a nerada bych aby ji vzbudila… Chlapa do toho většinou tahat nechci, chodí přece jen do práce a musí být fit… A hajnou a pochrupávat u toho nejde, jsem pak ještě víc ko.. to raději nepůjdu spát vůbec.. Jako kdyby je koukala a nebyla hlučná tak čert to vem posedím u pc a udělám práci, ale chování a nebo houpání to už je na prd.. tak doufám, že to brzo přejde.. že to je třeba tzv „noční kolika“ to jsem četla že je tak cca 14ti denní záležitost… První krásně spala od čtvrtýho měsíce celou noc s jedním jídlem… Ovšem druhá je větší papánek… Už teď však vidím jednu nevýhodu.. že nemají každá svůj pokoj ![]()
Zavinuješ? Necháváš v noci při přebalování/kojení zhasnuto? Jsi potichu? Nemluvíš na ni? Máš v ložnici svěže? (nepřetopeno) Větráš? Máš zatažené rolety, aby z venku nešlo dovnitř světlo? Je v místnosti (a okolí) kde spí klid a nebo se jí tam couráte? (pro ručník, pro svetr atd.)
Gladys píše:
Moje zkušenost je taková, že čím líp malé miminko spí ve dne, tím líp spí i v noci. Takže držení dítěte vzhůru považuju za kontraproduktivní a popravdě už skoro za formu týrání, odpírání spánku je opravdu kruté.Jinak takto malýho jsem mladšího hezky napevno zavinula, nakojila, dala dudlíček, pustila lux a během minuty byl v limbu. I když byl větší a zachtělo se mu vstávat kolem 5, tak sjem ten lux zapla a šla spát do obýváku. Zavinutý spal déle, rychleji usínal, lux byl uspávačka největší, ale i jsem mu šuměla bílým šumem pouštěným z noťasu, jen to musí být dostatečně nahlas
Naprostý souhlas. Ve všem.
Btw bílý šum na youtube mám odtud z emimina a je boží! (nedávala jsi ho sem ty?)
http://www.youtube.com/watch?…
Úplně se mi vybavily noci s mojí první dcerou, to bylo podobné… ![]()
U nás pomohlo jí v osm dát spát a potom když jsem šla spát já, většinou okolo desáté tak jí lehce vzbudit a nakrmit. Ona nebyla úplně vzbuzená, najedla se spala dál, většinou do pěti hodin. Když jsem jí nechala, tak ve dvanáct byla vyspalá a ,,hrála,, až do rána… ![]()
V místnotsti je naprostý chládek, naprostá tma naprosto vše jak píšeš… A nemyslím, si že by včer spala líp když bych jí nechala spát tak jak by chtěla, protože prospí celé dopo pak se nají po půl hodce zase spí kolem čtvrté zase jídlo a pak zase spánek… už jsem vyzkoušela všelijaké varianty… A vymyslela různé možnosti proč v noci prostě nespí. že je postýlka na blbém místě a pod… ![]()
A co to zavinutí a šum? Ale teda zavinutí musí být pevné, žádná rychlozavinka, ruce podél těla a zavinout na housku, aby čouhala jen hlava.
Ale je ještě maličká, ono se to časem utřepe, jen bych ji fakt nedržela vzhůru, akorát tím docílíš, že si pak vystačí s míň spánkem, což bych teda fakt mimino učit nechtěla
Ony si miminka stejně nastolují ty režimy sami, nech ji spát dle potřeby, ona tě za pár dnů příjemně překvapí.
Jinak teda mě se dítě cca do 5m budilo celkem spolehlivě, když jsem přišla do místnosti
Ani jsem nedutala a za chvíli se už mlel. Teď zase zavinujem a je to mnohem lepší
No popravě nechci naučit na usínání s přístrojem, či houpání, chováním a pod… Jenže nechci nechat zase třeba rozkřičet kvůli té starší… to pak byla půlnoc a my tady seděli vzhůru všichni i s manželem ![]()
No a když malá leží v koupelně na sušičce jen tak na přebalovací podložce je relativně klid.. asi tam je nějaká supr zona… spíš mě přijde, že je klidnější když není přikritá nebo něčím utlačovaná.. ale zabalit ještě zkusíme… ![]()
Mě se dítě uklidnilo až když jsem jí začala zavazovat. Spala mi tak do tuším 4 měsíců, pak už si sama řekla kdy už jí to není pohodlné
Přiznávám, že já jsem nikdy nějaké „zvykne si na to a pak to bude vyžadovat“ nehrála, dělala jsem to tak, aby mi to vyhovovalo v danném okamžiku, co bude za měsíc či dva jsem neřešila, vždycky se to nějak vyvrbilo. ![]()
Tohle jsme měli taky, neřešila jsem to.Prostě jsem se tomu přizpůsobila (chodila jsem si lehnout s malým přes den) a čekala.Po 14-ti dnech si to sám upravil a začal spát normálně.
Taky se přikláním k tomu pevnému zavinutí.
Malá se strašně vrtěla, šermovala ručičkama a nemohla kvůli tomu usnout. Když se jí to náhodou podařilo při sebemenším pohybu se zase probudila. ![]()
Z obyč zavinovačky se dostala, deku odkolapa, spací pytel taky k ničemu. ![]()
Jednou přes den už jsem to vzdala a když jsem viděla jak furt šermuje těma rukama napevno jsem jí zabalila do fleesové deky…do pěti minut byla tuhá ![]()
Od té doby zavinujeme ![]()
Přes den už jsme od toho upustili, stačí jí zmenšit velkou dekou nebo kojícím polštářem místo na spaní a už usne sama, přes noc vždy pevně zabalím o půl sedmé šupnu do postýlky a budí se kolem 3-4 na jídlo a pak stáváme v půl sedmé ![]()
Asi to zavinutí do sebe něco má, protože když náhodou zavinu špatně a podaří se jí dostat ven aspoň jedna ruka je okamžitě vzhůru ![]()
Nevím, jestli jsem to pochopila dobře, ale mrňousové spí spolu zvlášť v pokoji? Pokud jo, vzala bych si mladší k sobě do ložnice… A starší by měla na spaní klid… My máme štěstí v tom, že staršího, když usne, nevzbudí nic, ani řev malýho…
Občas některým dětem pomůže, když spí společně s rodičema, chce to vyzkoušet… ![]()