Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím poradte mi někdo, už nemůžu. Mám 5-ti měsíční holčičku, v noci usíná až ve dvě hodiy a spí tím pádem až do pravýho poledne s jedním krmením. Jsem taky noční pták (teda za svobodna),ale takhle to dál nejde. Chodíme na ranní cvičení a tam brečí, páč je unavená a chce spát. Dá se s tím něco udělat? přes den spí 4 krát po půl hodině. děkuji
miso co ji proste par dni za sebou brzo budit aby byla vecer ospala? Zkus to a drzim palce ![]()
tak jak píše sestramona-přesunula bych jí režim ‚násilím‘. Sice bude asi těch pár dní ještě mrzutější, ale myslím, že výsledek by se mohl dostavit ![]()
michalka76 píše:
Prosím poradte mi někdo, už nemůžu. Mám 5-ti měsíční holčičku, v noci usíná až ve dvě hodiy a spí tím pádem až do pravýho poledne s jedním krmením. Jsem taky noční pták (teda za svobodna),ale takhle to dál nejde. Chodíme na ranní cvičení a tam brečí, páč je unavená a chce spát. Dá se s tím něco udělat? přes den spí 4 krát po půl hodině. děkuji
Chápu dobře, že usíná ve dvě ráno a vstává v poledne? Jestli je to tak, tak pomůže jedině ráno nekompromisně vzbudit. Neříkám, že v sedm, ale začni třeba buzením v devět a všechna denní spaní takto posuň. Sice se jí to nejdřív nebude líbit, ale za čas se přizpůsobí.
a proc chodíte na cvicení ráno? Najdi si nejaké odpolední. Mám také nocního ptácka, kdyz bych ho nechala, je schopen jít spát o pulnoci a ráno vyspává. Zkousím budit drív, ale stejne mi do dvou hodin po probuzení usne (usl by i drív, ale nenechávám) a pak spí klidne dve, tri hodiny. Odpoledne je vzhuru v kuse klidne 10 hodin a neusne a neusne. Mesíce jsme mu zkousela spánek posunout, ale nedarí se. Teda darí, od narození usínal v 1
, ted dáváme nekdy i tu 11. A to mu bude 14 mesicu.
Kdyz mu násilne posouvám spánek, je hrozne mrzutý a já o to víc. Tak ho necháváme, manzel si ho vecer aspon uzije a nez pujde do skolky, snad se to pomalu dá do kupy.
Zkus to pomalicku po pár minutách a treba se za pár mesícu dockás. A cvicení bych nehrotila, my takhle radeji zrusili plavání. CHodís tam kvuli díteti a prece by to nemelo být mucení.
taky bych to vyzkoušela po pár minutkách dřív budít a dřív jít spát je to běh na delší čas , zkus po půl hodinách . Ráno bych pěkně roztáhla závěsi či žaluzije at jde do pokoje co nejvíce světla takže i žaluzije úplně vytáhnout na horu ne jen sklopit i to bere světlo a snažit se né úpnej randál dělat , ale tak nějak rachodit , nebo bych pustila na hlas televizi , reklami je už zajímají , nám je taky 5 měsíců a líbí se nám krtek něco zkoušet co by mozek zaujalo a nutilo se probudit a čím dřív bude vztávat tím dřív večer odpadne .
já bych zase na chvilku brala abychom takto spali , pořád kojím po 2-3 hod i v noci a vstáváme ve 4,30 -5 hod
to už je zázrak když to natáhne na 6 hod , takže já bych ten spánk ted na chvilku , ale jen na chvilku brala )))))))
holky nám naše taky nespala..taky už nemůžu myslela sem že to zpraví ale v noci se budí a vstáva mezi 4-5akorát už je jí 2.5roku
ještě sem se snad nevyspala…asi se to bude muset vydžet některé děti nespí..nebo jí nechat řvát a řvát
je to težké řikaj do 4let tak já pořád čekám ![]()
já bych teda behrotila to cvičení, mně malá zase sice vstává v 7, ale kolem 10 usíná, klidně do 12hod a taky jsem tomu přizpůsobila cvičení a plavání, protože je jasné, že by byla jinak mrzutá a nepoužitelná…jinak bych se možná snažila co nejvíc odpo unavovat, aby byla dřív unavenější. dávát pořád na břicho, řádit v koupelně, dlouhý pobyt venku atd, nám to pomohlo, malá dřív usínala vě 23, ale jak jsme ji unavovali a už chodí o půl8
Těch půlhodinek si mimčo ani nevšimne, pomaličku polehoučku bych to posunovala, aby ten její den víc ladil s tím mým. Ale předpokládám, že to jsi už zkoušela
. Někdy pomůže vycestovat - někam k rodině a změnit úplně denní rytmus a po návratu ho „jen“ udržet.
jestli si prcka navykneš na tohle vyspávání do poledne a máš problém to přesunout ted když je ještě malej tak jak to uděláš potom až bude starší a vzdorovitější. Ono to uteče a než se naděješ budeš mít hodně velkej problém. Děti milují stereotyp a jak si na něco najedou špatně se ho vzdávají. Ten samej případ jsem měla v baráku . Sousedka a její holka . Nemohli ani do školky a dokonce holka nechtěla vstávat ani pak do školy. Byla prostě zvyklá chrápat dlouho celý roky. Ona si to na jednu stranu udělala sama . Jí to vyhovovalo protože taky dlouho spala.
Držim vám holky palce at vám dítka vstávají normálně v rozumnou dobu
tak radu teda nemam, ale spis posledni asi 4 dny uplne stejnej pripad…vsechno delame jako doted az na to ze malej zacal usinat az v pul druhy, snad na minutu takhle kazdej den…a to mi vcera rano vstaval v 6 a dneska teda jeste spi takze asi zadelano taky na problem…ale ja kdyz ho nasilim vzbudim, dam najist budeme si hrat tak teda do hodiny je tuhej a dospi si to co potrebuje, jak nema naspano aspon tech 8 hodin v kuse, takze zatim nevim jak budu postupovat
kazdopadne jako spatnej napad neni to vycestovani, my totiz tehdy byli dva tydnu u tchyne a tam se mi ten jeho rezim docela libil (asi jako jedina vec tam) , chvili pak i doma a ted najednou behem par dnu takhle ![]()
Mě by to takhle nevadilo
Dáda usíná v 17-18h a vstává v 6h
Pak ho ukecávám do 8-9h..
Jinak k otázce, násilím to posunout… ráno vzbudit třeba o hodinku dvě dřív… a tím jí posunout všechny spánky.. ![]()
Holky moc vás obdivuju. Já jsem tohle naštěstí nikdy pořádně nezažila. Malá se v noci budila jen ze začátku, prvních pár týdnů a pak až když začli růst první zoubky. Ale jinak jsem to měla asi opravdu pohodový.
tak vidim ze se spankem je vazne velky problem.my to mame uz id narozeni.kojila jsem jen 2.mesice a pak jsme stratila mleko a presla jsme na UM a pak to zacalo.mala plakavala cele dny a cele noci doktorce jsem porad rikala ze ju urcite boli brisko ale rikala ze je to normalni nez si na UM zvykne ze muze mit i zacpu atd. a ze po tretim mesici to prejde..tak jsem rekla ze to teda jeste vydrzim.mala mela skoro 4.mesice a uz to bylo k nevydrzeni tak jsem rekla aby me poslala do nemocnice an vysetreni a tam ji zjistily ze ty neustale krece a bolesti mela protoze ma alergii na mleko.nasadily ji specialni stravu a od te doby to bylo super budila se tak 3× 4X za noc ale za par dni se zacala porad budit.mala ma 6.mesicu a uz ji nedavam ani do postylky a spi s nama protoze uz me nebavilo se porad zvedat k postylce budi se zhruba 30×-40× za noc a ja jsem an pokraji sil jeste do toho ted zuby nastesti uz ma dva prozezeane tak si rikam ze by se to mohlo trochu zlepsit ale zatim nevidim zadnou svetlou nadeji.:( jsem srasne mekka tolikrat jsem ji rekla ze uz k ni nevstanu at si trochu pobeci tolikrat jsem si rekla ze ji dam do postylky aby usnula sama ze to musim vydrzet aby to k necemu bylo ale ja na to proste nemam.od malicka jak mela ty bolesti tak jsme ji uspavala na rukach pa mela obdobi kdy nechtela tak jsem ji placala po zadku a hladila ji kazdou chvilku neco jineho a ja uz jsem na dne.nespi ani pres den a je to strasny dabel:) i kdyz vim ze nekdy se vsteka a vydomaha si neco placem stejne ji podlehnu a vim ze jestli to tak necham budu to mit tezke.jsem celkem razneho typu a jen tak me neco nerozhodi a mam vydrz ale male vzdy podlehnu mozna proto co si za toho pul roku vytrpela.kdyby mi aspon nekdo poradil co mam udelat proto aby spala aspon celou noc ale dala bych vse za to kdyby se budila tak 4×.davam ji sedalii je to sirup na spani ale ten taky nazabral…POMOC..