Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky a prosím o radu..
Synovi bude příští týden rok. Celou noc spal asi kolem 8.měsíce a trvalo to tak 14 dní maximálně. Jinak se budí 1-2× na UM. Poslední dny se to ale zhoršuje, začíná se budí s naprostou hysterií a ječí a ječí dokud UM nedostane. Třeba dnes šel spál v půl 7 večer, vypil UM a usnul. V půl 10 ale šílený řev a nepřestal, dokud zas mléko nedostal. V půl 2 to samé a v půl 5 jsem si ho vzala do postele, protože už jsem mu UM nechtěla dávat. Nevím, co mám dělat, vím, že na UM je už velký, ale proč se budí hned s hysterákem? Mám ho brát do postele, když začne takhle moc brečet? Zase aby mi pak ještě někdy v té postýlce chtěl spát.. Přes den je to úplně bez problému, prostě dám ho do postýlky a spí - dopo i odpo. Jen v noci se budí a teď právě s tím hrozným řevem.. Předem říkám, Estvila jsem zkoušela a už ne..Děkuji všem za rady ![]()
my máme 2 letou a vyjímečně spíme celou noc. taky vstáváme buď na mlíčko, nebo se jí prostě něco zdá. Do poslele nám bohužel chodí už sama- umí z postýlky ven.
kolem roku může mít třeba růstový spurt,asi bych se snažila co nejvíc jídla do něj dostat přes den, aby se v noci nebudil hladem. třeba to zabere !-)
smudlinky píše:
my máme 2 letou a vyjímečně spíme celou noc. taky vstáváme buď na mlíčko, nebo se jí prostě něco zdá. Do poslele nám bohužel chodí už sama- umí z postýlky ven.
kolem roku může mít třeba růstový spurt,asi bych se snažila co nejvíc jídla do něj dostat přes den, aby se v noci nebudil hladem. třeba to zabere !-)
on právě přes den „žere“ tak za 3 děti ![]()
Tak se přidávám do klubu. ![]()
U nás se u prvního spalo celou noc až tak od cca 2 let. Mladšímu je rok a půl a je to horor!!! Zrovna dnešní noc byla šílená. ![]()
ještě mě napadlo, zdá se mi, že má i špatné sny, hodně sebou v postýlce mlátí a heká než začne pěkně od plic.. nepomůže meduňkový čaj? Sirup sedalia? Udělám cokoliv ![]()
a kolik dáváš toho UM? Já si pamatuji, že syn byl žravec, hlavně k večeru, to by jedl pořád. Ale v šest si dal třeba 210ml sunaru a kolem osmé jsme dávali ještě 180ml a pak bez jídla až do rána (do pěti někdy do šesti).
Tak tohle jsme měli taky. Bohužel nic nepomohlo a pro svůj i jeho klid jsem mu to mlíko prostě dala. Takže to trvalo sice téměř do dvou let
ale to vstával pak tak jednou. Nicméně nedalo se to ničím jiným „očůrat“.
Držím palce, aby vás to přešlo. Třeba je to jen nějaké období růstu a zase to přejde ![]()
Zdravím, řeším dnes a denně:-( mi přijde, že malá se probudí a neumí sama usnout, tak se vzteká…mlátí se tam taky jak o život:-( zkuste homeopatika - chamomila vulgaris 9CH - rozpustit tři kuličky v troše vody a dát před spaním..když se mi zdá, že jsou to zuby ( u nás to nespaní začalo právě s růstem zoubků) tak namažu před spaním Kamistad na dásně…přeju hodně sil!
Andy díky, já právě přemýšlím, jestli Sedalia sirup nebo ty Chamomilla.. obojí by mělo být nezávadné asi.. a ty Chamomilla homeo 3 kuličky večer jo? A jak dlouho to můžu dávat?
Nebo ho zkusit víc unavit…spánek 2× přes den a pak ho dát spát v 6,30 večer…nevím, znáš své dítě samozřejmě nejlíp, ale třeba prostě není tak unavený a proto se v noci tak často budí.
. Náš malej se sice taky v noci budí na UM, ale jenom jednou, kolem páté ráno a pak spí až do 7-8. Přes den ho dávám spát jednou, v 11.30, to spí tak hoďku a půl až dvě a pak mi vydrží až do 8 večer. A spí jak zabitej. ![]()
lucy1980 píše:
Nebo ho zkusit víc unavit…spánek 2× přes den a pak ho dát spát v 6,30 večer…nevím, znáš své dítě samozřejmě nejlíp, ale třeba prostě není tak unavený a proto se v noci tak často budí.. Náš malej se sice taky v noci budí na UM, ale jenom jednou, kolem páté ráno a pak spí až do 7-8. Přes den ho dávám spát jednou, v 11.30, to spí tak hoďku a půl až dvě a pak mi vydrží až do 8 večer. A spí jak zabitej.
no on mi do večera nevydrží bez odpoledního spánku zatím..dávám ho v půl 7 protože je vážně hotovej, leží tady na koberci a mne si oči a prudí no
jednou jsem to fakt protahovala, šel spát v půl 9 a noc byla stejná, tím to není.. zkusím ten sirup nebo ty homeo a až se vzbudí, dám ho k nám do postele, třeba bude spát do rána a bez mlíka
(sem zas naivní
)
PetaP píše:lucy1980 píše:no on mi do večera nevydrží bez odpoledního spánku zatím..dávám ho v půl 7 protože je vážně hotovej, leží tady na koberci a mne si oči a prudí no
Nebo ho zkusit víc unavit…spánek 2× přes den a pak ho dát spát v 6,30 večer…nevím, znáš své dítě samozřejmě nejlíp, ale třeba prostě není tak unavený a proto se v noci tak často budí.. Náš malej se sice taky v noci budí na UM, ale jenom jednou, kolem páté ráno a pak spí až do 7-8. Přes den ho dávám spát jednou, v 11.30, to spí tak hoďku a půl až dvě a pak mi vydrží až do 8 večer. A spí jak zabitej.
![]()
![]()
jednou jsem to fakt protahovala, šel spát v půl 9 a noc byla stejná, tím to není.. zkusím ten sirup nebo ty homeo a až se vzbudí, dám ho k nám do postele, třeba bude spát do rána a bez mlíka
(sem zas naivní
)
No jasně, to mě jenom tak napadlo…zkus teda ty homea a neboj, jednou to přejde…jinak když se mi malej vzbudí dřív než v těch 5 ráno a řve (třeba už kolem druhé), tak pochovám a až se uklidní, dám zpátky do postýlky…řve to je jasné, ale hraju hru kdo z koho..a dávám si limit 10 min…zatím jsem vždycky vyhrála… ![]()
Kluk má 18m a taky nespí celou noc, naštěstí se budí jen 1× v noci,ještě že tak. Dcerka oproti němu byla zlatíčko,ta spala celou noc od 3m. ![]()
Pažravce mám taky, večer vypije 330ml mlíka, v noci tak samo a ráno stejně! takže litr mlíka denně. Od minulého týdne už dávám normální plnotučné,protože lítat co 3 dny pro krabici UM byl mazec! ![]()
PeŤko můj názor možná znáš ale podle mě je nutné se zbavit zlozvyků když už se s nima někdy muselo začít, já si na to dávám bacha od začátku. Hodně maminek tohle možná bude považovat za „tyranii“ ale já bych to mlíko fakt ted odbourala, žádné spaní v posteli, šla bych tam po chvíli, nebo u něj poseděla ale věř mi, že pokud budeš pořád ustupovat tak to může dělat ještě pěkně dlouho a nebude to ku prospěchu nikomu. Pokud dostane napít a jsi třeba u něj, nemělo by mu nic chybět aby vyváděl.. jen každý si ty zlozvyky naučí a pak to nemůže odbourat a nechápe, že to tomu dítěti taky třeba nějakou dobu trvá než to pobere. Neřešila bych to drasticky ale s pochopením, pomalu a hlavně v klidu, tím jsem si jistá že to půjde i když je mi jasný že to je o nervy.