Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Co zkusit mu dát najíst půl hodiny před jeho vstáváním? Jakože ve spánku? Mě to občas pomáhá ![]()
kolik je malému? moje malá taky začala tak před měsícem vstávat o půl6, tak jsem zvědavá, co holky poradí. jinak u nás nepomohlo dát spávat později, ani délky spánku přes den…prostě nic! má v hlavě budík a začne se přetáčet, povídat si..nemá hlad, prostě chce už vstávat, pak si hrajem, ale vidím, že je unavená, že by ještě spala, ale drží se až tak do půl11, kdy to na hod, někdy dvě zalomí. a já taky, neb je to děs běs ![]()
promiň, že jsme neporadila…jen že mě to taky štve.
16 měsíců
ze spánku by určitě nepil, na to je moc velký
(tedy to on nedělal nikdy)
Jani, nechej mu dvě spaní, pokud má kruhy ještě bych mu ten spánek nebrala..a skrz to vstávání…mám doma to samé. ale pokud vstane v půl 6 je to pěkné zkoušel to i ve 4 ![]()
Dita01 píše:
Jani, nechej mu dvě spaní, pokud má kruhy ještě bych mu ten spánek nebrala..a skrz to vstávání…mám doma to samé. ale pokud vstane v půl 6 je to pěkné zkoušel to i ve 4
Jenže on mi asi 3 týdny neusínal odpoledne, takže byl od půl dvanáctý až do osmi vzhůru. Tak jsem si pořád říkala, že je lepší mu to šoupnout
![]()
Jancic,můj malí vstáva od 7 měsíců v 6 ráno,i pře všední den,i o víkendu,nekdy dokonce dřív.Teď má 14 měsíců,přes den spí jednou a to kolem oběda cca v 11-12 hod. na 1-2 hod,podle toho jak je unavený,spát chodí kolem osmé večer.Moje rada,spánek mu stačí,ale ty musíš jít taky dřív spát,aby jsi se vyspala.
dada1511 píše:
Jancic,můj malí vstáva od 7 měsíců v 6 ráno,i pře všední den,i o víkendu,nekdy dokonce dřív.Teď má 14 měsíců,přes den spí jednou a to kolem oběda cca v 11-12 hod. na 1-2 hod,podle toho jak je unavený,spát chodí kolem osmé večer.Moje rada,spánek mu stačí,ale ty musíš jít taky dřív spát,aby jsi se vyspala.
Jenže on pak by stěží vydržel do oběda, dost to bylo na hlavu, když vstával mezi 6-7 a teď
. Všude v chytrých knížkách píšou, že děti mají spát aspoň 10 hod (ne 9 hod), že když bude chodit spát v osm, měl by se nejdřív v šest vzbudit … myslela jsem, že když začne spát jen 1× denně, bude v noci víc unavenej. Každopádně ráno dospávání nebude, teď ještě nespí a je plnej života
. Zatím to přestanu řešit, třeba se to nějak vyřeší samo (pokud se má samo co vyřešit
). Jinak moc díky.
Asi Vás nepotěším, jen píšu svoje zkušenosti-mám 8 letého a dvou letého kluka. První dítko nespalo do 3 let skoro vůbec. Ať šlo spát v jakémkoliv věku V 19 nebo ve 21, vstavalo stejně mezi 5. a 6.hodinou.Když mu byly skoro tři, začal vstavat kolem půl 7, ale v noci se ho držely děsivé sny. Budil se do 5 let asi 3× v noci a plakal, byl vyděšený.Zkusili jsme vše- nic nepomahalo- pomazlit, usnout s ním,nechat ho tam.......upravilo se to věkem. Ale je pravda, ze na nej zas hodně působilo tohle- když odpoledne dlouho spal- do 16.hodin. pak neusnul dřív než ve 21 hodin. Ale to bylo jediné pravidlo.A druhé dítko nemělo se spaním nikdy problémy. Do 18 měsíců spalo někdy 2× denně, někdy jen jednou, podle noci a hodiny vstavani.Ted je mu dva a půl a muzu ríct, že chodí spát pravidelně kolem 18,30 a vstava po 5.ráno.Když jsme ho dávali spát déle, vstaval stejně brzy. A ať spí(teď už jen jednou denně) přes den 2 hodiny, nebo 4 hodiny, jde spát stále ve stejnou hodinu.Tímto chci říct- Některé děti potřebují pravidla, jíné ne! Ale podle mě žádné pravidlo není u dětského spánku pravidlem.Zkuste to jen vycítit dle jeho unavy.Někdy tak, někdy tak:-D
Si taky tady postěžuji. Malý 16m má v hlavě asi budík nebo nevím. Vstává nejpozději v 6. Dneska třeba vstával v 5,40. Je úplně jedno, jestli přes den spí jednou nebo dvakrát. Je jedno, jestli jde spát v 19 nebo 20h (dél spát nedáváme). Ráno vstane takhle brzy, ale pak jde třeba už v 9 spát a spí 2,5 hodiny a já teda většinou s ním. Navařím si hned zrána a pak v 9 oba zaléháme. Někdy chce spát ještě po obědě, jindy pak už vydrží až do večera.
To nemůže spát do sedmi?
To by mi ke štěstí úplně stačilo. Pak by mohl mít i jenom jeden spánek po obědě.
A když ho ještě složíš před tou šestou tak už neusne?Malá to taky takto zkoušela, byla schopna vstát v 6, postupně to došlo až na to, že chtěla vstávat ve 3 ![]()
Tak jsem řekla dost a před půl sedmou se prostě nevstává.Pokud se ozve dřív, jdu za ní, dám dudlík a opět uložím.
Teď spí jak dudek do 20.00 do 7.00-7.30
Ne, tohle nepomáhá. Dám mu dudu a řeknu hají a on na mě hama (jenom finguje, ví že na hama se vytahuje z postýlky). Kupodivu když spal u mamky, tak tohle zabralo a vstávali pak v 7. Ale když vidí mě, tak chce za mnou. Si ho vezmu do postele, on tam dělá blbosti a pak vstáváme v 7. Ale už to není moc spánek pro mě teda - sem tam mě něčím majzne po hlavě nebo chce, abych třeba otevřela krabičky. Nově teda rozsvědcí lampičku.
Kdyby to viděl tatínek. ![]()
Hihi, u nás malá jde hned za tatínkem, postaví se mu k hlavě a říká „tatí,kuk“ a pak se mu snaží otevřít oko ![]()
Holky když to čtu, tak se musím smát co řešíte. Můj skoro 5ti letý syn přes den již nespí, večer usíná kolem desáté a kolem 3-4 hodin ráno je vzhůru a řádí jako blázen.
Peklo !!!!! Sousedi vyšilují
a já jsem vděčná za víkend, kdy ho ráno manžel přebírá a já se zamknu v ložnici, hodím peřinu přes hlavu a padnu do bezvědomí děj se co děj ![]()
Ahoj,
potřebuju poradit. Malého jsem asi týden před změnou času začla dávat spát jednou denně tak 14 dní před změnou začal spát celou noc - přestala jsem si ho brát do postele … o to víc byla pro něj náročná změna. Pak už to vypadalo, že se trochu srovnal. Dříve chodil spát v osm, vstával kolem sedmý. Po změně v osm, vstával v šest. Teď vstává pár dní mezi pátou a 1/2 šestou.
Nutno podotknout, že se to děje pouze od pátku. Jen bych nerada, aby se to zvrtlo, už mám bohužel zkušenosti, že když ho pár dní nechám, tak budeme mít za chvíli velkej problém … od pátku má přítel denní, vstává v půl šestý, ale dnes vstával později, i tak se vzbudil. Minulý víkend pá-ne hlídala tchýně, dala ho všechny dny spát 2×, ale to s tím nemá souvislost..¨
Jinak to probíhá tak, že se vzbudí, poukoušim se uspat v postýlce, ale vstává, povídá apod. Tak to vzdávám, opět si ho beru do postele, kde se převaluje, pak ho za chvíli (do 15 min) přebalim, dám mlíko, i tak nemže zabrat, je unavený, ale asi ne na tolik. Včera šel spát v půl devátý, dnes vstával v půl šestý, usnul až v půl osmý. Nechala jsem ho do půl devátý a doufám, že mi ve dvanáct usne.
Jinak si nejsem pořád jistá, zda je na jeden spánek připravený, po týdnu má kruhy pod očima. Myslíte, že je vhodný ho sem tam dát spát 2×, aby to dohnal.
Doufám že někdo poradí, díky