Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Radino,
nechci tě nijak strašit, ale sama jsem v těhotenství kolo vynechala. Do těhucvičení jsem se moc nutit nemusela a právě tam jsem se dozvěděla, že kolo pro těhulky není moc dobré. Nejde ani tak moc o to, že bys z kola spadla nebo tě někdo srazil - něco takového se ti může stát, i když půjdeš pěšky a přece kvůli tomu nepřestaneš vycházet z domu, no ne? ![]()
Problém je spíš v tom, že pokud jezdíš po nerovném povrchu (a to cyklostezky bývají), všechny otřesy se přenášejí přímo na pánev a to by mohl být problém. Otřesy prťouskovi moc nesvědčí. Takže pokud budeš jezdit po asfaltce, stačí být opatrná, ale jinak bych kolo fakt nedoporučovala.
Ať už se rozhodneš jakkoli, přeju pohodový zbytek těhotenství a na závěr to nejkrásnější a hlavně zdravé miminko.
Lajka
Ahoj Radino,
ja jezdila v tehu na kole jeste 3 tydny pred porodem. Ale jenom na rovine a na asfaltovych cyklostezkach (jezdila jsem plavat). Mela jsem bezproblemove tehotenstvi. Muj dr. mi to dokonce doporucil, akorat me varoval, abych nejezdila moc rychle a nezvedala si tep, pak pry by mohl mimcu hrozit nedostatek kysliku. Takze jsem pripominala rychlosti pani radovou:-))
Taky mi porodni asistentka radila, abych nerovnosti brala nohama - nevim jak to napsat - treba, kdyz jsem jela pres nejaky hrboly, tak jsem stala v pedalech - tim se ti netrese pri prejezdu nerovnosti panev. Jinak si vem, ze kdyz jedes v aute na nejaky rozmlaceny okresce, tak se ti taky trese cely telo a nepotratis:-) Dite plave ve vode.
Moje mimco se narodilo rychle a v poradku (svuj bezproblemovy a rychly porod pricitam tomu, ze jsem behem tehu nelezela jenom na sofa, ale sportovala).
Pekny zbytek tehu a hodne a zdrave mimi preje
Slunicek
Ahoj,
taky jsem jezdila asi do 30.tt , ale ne moc dlouhé a nerovné trasy a volným tempem. Později jsem radši chodila pěšky.Myslím,že když se Ty sama cítíš dobře,je dobře i malému. A z kola se dá vždycky slézt,když už nemůžeš,a odpočinout si nebo kolo vést. Já šla ještě 2 týdny před porodem 14 km a porod jsem měla taky celkem rychlý a bezproblémový. Možná by nebylo od věci se poradit s doktorem. Přeju Ti co nejhezčí zbytek čekání,bezproblémový porod a zdravé mimi. Hana
Ahoj, moje ségra je teda trochu „blázen“. Ta v sedmém měsíci jezdila po lesních asfaltových cyklostezkách se dvěma cyklosedačkama pro děti. Vepředu vezla svého staršího syna a vzadu mého Honzíka. Jezdili vždycky jen kousek a pomalu. Ale myslím, že bez toho „nákladu“ jezdila i později. Každý by se měl v těhotenství zařídit tak, jak se cítí.
Ahoj Esterka
ahoj,
u nas je to presne opacne. moje mamca mne jeste podporuje v tom abych se hejbala kdyz se citim dobre. chodim hravat squash a dotedka jsem v pohode lyzovala a musim rict ze se citrim lepe jak na zacatku tehotenstvi. dr. mi to nedoporucuje jedine z toho duvodu ze kdybych si neco udelala tak lecba by byla horsi napr. nejaka zlomenina. problem mam jedine s vydrzi a kyslikem, ale to se da prispusobit
. takze si to uzivej, myslim si ze kdyz se to mimisovi nebude libit tak to da vedet, teda u mne to tak funguje - zacne mi byt spatne, nebo mne troska pichne v brisku a vim ze staci. ![]()
danka13tt
Ahoj,
já se v těhotenství řídila tím, že si tělo samo řeklo co zvládne a co ne a kdy má dost. Gynekoložka mi v půlce těhotenství řekla, že mám chodit maximálně na jednu půlhodinovou procházku denně.
To bych doma asi úplně zrosolovatěla. Takže jsme s manželem chodili na celkem dlouhé pochody a já to zvládala v pohodě. Chodila jsem plavat, ale jízdu na kole jsem vzdala asi na začátku třetího měsíce, protože mi bylo dost šoufl i v tramvaji, natož na kole. Nicméně jsme byli na pochoďáku ještě asi týden před porodem a v pohodě.
Těhotenství není nemoc a tělo si samo řekne co se mu líbí, ale každopádně se nevyplatí riskovat. Rozhodně bych asi vynechala terén, ale po rovných cestách bych se nebála.
Ariana
Ahoj,
já jsem jezdila na kole celé těhu. Když už mi kamarádky volaly takové to „tak co, ještě nic?“ kolem termínu porodu, přijeli jsme za nimi s manželem na kolech do zahradní restaurace, já si dala večeři a malé pivko a zase jsme frčeli domů.
Stejně tak jsem asi 3 týdny před porodem vylezla na Blaník /i s rozhlednou, a víte, jaké bylo loni v srpnu vedro?/, denně jsem se koupala v koupiališti, které se mi zdálo čisté, v 7. měsíci jsme jeli s manželem a starší dcerkou autem do Chorvatstka atd atd. Myslím, že, jsi li zdravá a tvé těhotenství je v pořádku, můžeš dělat cokoli, při čem se cítíš dobře.
Kolo je určitě v pohodě.
Krásné těhotenství přeje Uši
Dnes jsem si od rodičů přivezla kolo, takové malé zakončení stěhování od rodičů k příteli. To, co jsem si musela od nich vyslechnout, to vám nepřeju. Hlavně s tím nikdo z rodiny nesouhlasí a přítel, přestože rozhodnutí nechává na mně, se přiklání spíš na stranu mých rodičů. Jsou pořád ze všeho vyplašení, že spadnu, někdo mě nabourá někdo mě uhrane…
. Já se cítím skvěle a strach nemám ani trochu. Na kole jsem jezdila od jakživa a dost, těhotenství probíhá v pořádku a já se cítím fajn. Bydlím teď ve městě a jako vesnickou holku mě to sluníčko a ptáci na cyklostezkách úplně magicky přitahují. Myslíte si také, že je blbost vytahovat kolo ve 24. tt? Ještě je tu totiž jedna věc: nedokážu se přinut k jakémukoliv jinému druhu cvičení ani těhotenskému kurzu
a přitom se mi chce „hejbat“.
Radina