2,5 roku a neprospívá

362
20.7.18 13:45

2,5 r neprospívá

Máte některá zkušenosti s neprospívajícím batoletem? Náš syn má nízké přírůstky (váhové i cm) už od prvního týdne, teď je mu 2,5r (9,6kg, 84cm). Všechna vyšetření ok, je zdravý. Teď se máme pro změnu objednat k nutriční poradkyni, ale ráda bych něco vylepšila už teď. Co za potraviny nejvíc ovlivňuje růst? Syn má rád vpodstatě vše (mlíko, kuře, ryby, zelenina,..), nejí akorát rýži, čočku a vepřové maso. Máte nějaký tip jak ho vykrmit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5708
20.7.18 13:47

A jí a přesto neprospívá, nebo neprospívá, protože jíst odmítá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.7.18 13:51

A je nutne ho vykrmovat, kdyz je zdravy? Jinak bych se teda zamerila na proteiny a zdrave tuky, kdyz uz :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
20.7.18 13:54

@Enmamma Podle mne i podle babiček jí dobře (což ovšem není objektivní, proto musíme do poradny). K obědu 2-3 knedlíky v pohodě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
20.7.18 13:57

@beruska9 To právě taky nevím, váha by mi nevadila, tu dožene časem, ale ta výška mě trochu stresuje. Syn je jinak veselý, čilý, normálně mě to ani nepřijde, jen vždycky jednou za čas musíme na váhu a měření - teď se teda prvně měřilo ve stoje, což je prý vždycky trochu míň.. Co za potraviny má nejvíc těch zdravých tuků a proteinů? Jsem v této oblasti úplný laik..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.7.18 14:03

@Iva575 : vysku neovlivnis :nevim: Ale treba avokado, orechy, kvalitni oleje, mastne ryby, lusteniny (kdyz neji cocku, tak zkouset jine - treba cizrnu, kdyz sezenes/udelas hummus, tak tam mas cizrnu, olivovy olej, sezam, uplna parada)…knedliky to nejsou no. Jestli v tom uplne plaves, tak bych mozna na tu nutricni poradkyni pockala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85336
20.7.18 14:24

@Iva575 pokud ji, tak mi to zvlastni prijde. A jake vysetreni presne delali, vis?

Edit: moje by 2 knedliky v zivote nesnedla, proto me jeji vaha neprekvapuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
20.7.18 14:30
@Iva575 píše:
Máte některá zkušenosti s neprospívajícím batoletem? Náš syn má nízké přírůstky (váhové i cm) už od prvního týdne, teď je mu 2,5r (9,6kg, 84cm). Všechna vyšetření ok, je zdravý. Teď se máme pro změnu objednat k nutriční poradkyni, ale ráda bych něco vylepšila už teď. Co za potraviny nejvíc ovlivňuje růst? Syn má rád vpodstatě vše (mlíko, kuře, ryby, zelenina,..), nejí akorát rýži, čočku a vepřové maso. Máte nějaký tip jak ho vykrmit?

A v rodině to máte jak - jste spíš drobní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
20.7.18 14:40

@blumen Byli jsme na dětské gastroenterologii v nemocnici a brali mu asi tři zkumavky krve. Ve zprávě mám mraky zkratek a čísel, ale nic z toho nepřelouskám - prý ok (trochu něco, co bývá u podvyživených dětí, ale ani to prý nic nenaznačuje). Doktor říkal, že ani další testy nemají smysl, že to je určitě nízkokalorickou stravou (a to prý už od toho prvního týdne věku!). Náš pediatr zatím vždy jen konstatoval, že bude holt drobný, aspoň to nehrotí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
20.7.18 14:47

@tininas Já 172, nejmenší z naší rodiny (můj bratr 190), tatínek 170, nejvyšší z jeho rodiny. Skoro to vypadá, že starší syn je z mé linie a tento mladší z tatínkovy linie (ale tam jsou zase chlapi trošku dost při těle). Tchýně s tchánem se zprůměrujou na 164. Zajímavé, že to zatím žádného doktora nezajímalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
20.7.18 15:52

@Iva575 u podvyzivenych deti byva nizsi jeden růstový hormon.
Kolik roste za rok? Je plus minus na stejnem percentilu?
Mam taky takoveho. Dela v tom binec manzel, je nejvyssi z cele rodiny. My jsme mali, u nich trochu lepsi. Obe moje deti jsou prcci. Starsi dlouho nejedl, ted trochu lepsi. Mladsi ji lip, ma 16m, tak ruzne zlobi zuby, tak jidlo nekdy fajn, jindy hruza. Oba se drzi zatim na 3./4.percentilu ve vyssce. Sledovany je starsi, jeste byl nedonoseny. Taky krev, nutricni (mimochodem k nicemu) chodime na antropo, kde mu meri jeste vsechno mozne dalsi (bricho, podkozni tuk atad). Sem tam vysetri krev. Ten jeden rustovy hormon mu stoupa, roste pravidelne, porad na te sve krivce, cca 6cm za rok. Posledni mereni asi ve 3,5 a mel 93,5. Manzel se pry vytáhl az pozdeji na prvnim stupni. Tak v to doufam.
Malej braska zatim rustove a vahove dost podobny. Mudr rozumna, netrapi ho, kdyz jsou oba stejni :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
20.7.18 16:26

V žádném případě te nechci strašit! Ale nemusí to byt jen záležitost výživy. Dcera je pod 3. percentilem, ve 3 letech 12 kg a vyska asi 86, sni toho vic nez starsi sourozenec, od narození sledována, neuro, endokrinologie, imuno/alergo, genetika…mraky krve a všemožných testu. Všechno ok. Az jednu doktorku napadlo, že jsme ještě nebyly na kardio. A bum, má srdeční vadu, tělo spotřebovává velke množství energie na kompenzací te vady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
20.7.18 16:50
@Iva575 píše:
@tininas Já 172, nejmenší z naší rodiny (můj bratr 190), tatínek 170, nejvyšší z jeho rodiny. Skoro to vypadá, že starší syn je z mé linie a tento mladší z tatínkovy linie (ale tam jsou zase chlapi trošku dost při těle). Tchýně s tchánem se zprůměrujou na 164. Zajímavé, že to zatím žádného doktora nezajímalo..

Osobně si myslím, že podědil nějaké rysy po předcích. My to máme taky tak.

Pokud mu dáváš najíst a on jí (aspoň trošku), tak je vše OK. Důležité je aby nehubnul dlouhodobě. Určitě tím nemyslím - večer ho zvážím a ráno má o 10 g míň :).

Určitě to jídlo víc hlídej, ale nebála bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
20.7.18 20:10

@Ornwen Díky, trochu jsi mě uklidnila. Od nutriční toho moc nečekám, ale určitě se zeptám pediatra na to antropo, ať nás tam pošle a taky na to kardio, jak radí @lenac1 . Jinak křivkou si kopíruje svůj percentil, ale je pod všemi grafy, tak možná 1. percentil. Každopádně žádné výkyvy tam nejsou, je to stabilní tempo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
20.7.18 20:18

@Iva575 kardio zkus, to u nas taky bylo v planu. Ale nakonec se usnesli ze je to proto, ze nezere. Rady od nutricni „navysovat kaloricky prijem“ a rady, jak krmit dite. Ktere ale o jidlo nejevilo zajem, vse ostatni bylo pro nej dulezitejsi. Kdyz jsem rekla, at jde k nam krmit, tak mlcela. (Ty rady byly na hlavu, neproveditelne 5×denne 7 dni v tydnu).
Ja vystresovana, ze neji, ze na me koukaj, jak jsem nechopna… no, nastesti jsem se brzo dostala do faze „neji, ale je spokojenej“ ted, ve 3,5 uz si i rekne, ze ma hlad a obcas i ty dva knedliky sni. Ale obcas a vydej predtim tomu odpovida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí