Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, můj dvouletý syn má asi tři dny bolavý zadeček, okolo konečníku a trochu i na půlkách. Vždycky si trochu prdne a umaže se, ale nevykaká se, jen to má v plíně vždy umazaný. Předtím nic takového neměl. Jak to má bolavé, tak u toho chudák řve při tom prdění a hlavně při mytí zadečku. Zkoušela sem ho nechat bez plíny, myju mu prdelku jen vodou, mažu Bepanthenem, ale moc to nepomáhá. Zítra s ním radši zajdu k doktorce, ale chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti a co na to pomáhalo.
U nas hodne pomaha i caj z hermanku. Pak maznout nejakym hodne mastnym kremem BEZ chemie, cili jednoznacne zadny sudokrem.
Pokud uz ma opruzeninu, tak v lekarne nafasovat krem na opruzeniny, ten dela doslova zazraky.
u nás taky vždycky pomáhala rybilka a nechat bez plenky po kakání osprchovat čistou vodou
Mým dětem pomohlo omýt, osušit, namazat gencianou, tu nechat zaschnout (je to půl minuty), pak teprve necim namazat. Ve střevě žijí kvasinky, usídlí se v narušené kůži a brzdí hojení. To genciana vyřeší. Zarudnutí jsem mazala Ondřejovou mastí, krásně zklidní podráždění. Ale pokud se už objeví rána otevřená, tak na tu je lepší zajít k Dr a nafasovat nějakou ATB mast typu opthalmoframykoin či bactroban.
Když mazes bepanthenem, klidně přes tu gencianu, tak je potřeba ho důkladně vmasirovat, ne jen napatlat na povrch, účinky jsou pak mnohonásobně větší.
No mně ale podle popisu připadá, že chlapeček má problém se vykakat a už má před konečníkem hroudu stolice, proto má konečník a okolí citlivé. To co umaže tu plenu je to tekuté, co se kolem té hroudy protlačí a proto chlapeček pláče při prdění.
Takže za mne bych podala lactulosu, či jiná vhodná laxativa - projímadlo, či změkčovadlo stolice.
Bohužel s tím mám velké zkušenosti a u nás první takto velký problém dcerky skončil několikahodinovým „porodem“ v teplé vodě ve vaně - během té doby dostala všechna možná a dostupná projímadla (dle rad lékařky po telefonu). Po cca 6 hodinách se dcerce ve vaně povedlo vytlačit stolici - popraskal ji konečník , ale šlo to ven. Měla jsem od lékařky ultimátum, buď do večera půjde stolice ven, nebo musíme do nemocnice, aby ji „vybavili“ ručně. Nic příjemného ani pro dítě to není.
Pokud je to tak a opravdu jde o zácpu, je nutné začít řešit, obvzláště, pokud dítko už pláče bolestí. Bude křičet, bude brečet, ale doma je to klidnější než pak v nemocnici. Ve vaně je ve dřepu, je to pro potlačení příjemnější ploha, než pak v leže v nemocnici.
Držím palce!
Ještě bych zkusila Imazol krémpastu. Ta pomáhá na kvasinky a účinkuje fakt rychle.
@Akras2 pod imazol se klidně podepíšu. Taky mě nejednou zachránil ![]()
No malej se aspoň jednou denně vykaká, ale možná je toho málo. Uvidíme, co nám zítra řekne doktorka, ty laxantiva by asi nebyly špatný. Synovi se občas stane, když kaká víckrát denně, že se mu zadeček oprudí, i když ho ihned přebalím, ale že by se při prdnutí umazal, to se mu snad ještě nestalo, aspoň ne v takové míře. ![]()
my tohle řešili nedávno, zkoušeli jsme různé masti na opruzeniny, odplenkovali, imazol, dubová kůra atd. Bohužel nepomohlo na dlouho, max 2-3 dny a byl opět kolem konečníku nehezky červený. Jediné, co nám zabralo, byla mast na plísně a kvasinky, která cca po týdnu konečně zabrala a byl ok. Asi jsou chlapci na toto náchylnější, s dcerou jsme takový problém nikdy neměli.
@martik006 píše:
Ahoj, můj dvouletý syn má asi tři dny bolavý zadeček, okolo konečníku a trochu i na půlkách. Vždycky si trochu prdne a umaže se, ale nevykaká se, jen to má v plíně vždy umazaný. Předtím nic takového neměl. Jak to má bolavé, tak u toho chudák řve při tom prdění a hlavně při mytí zadečku. Zkoušela sem ho nechat bez plíny, myju mu prdelku jen vodou, mažu Bepanthenem, ale moc to nepomáhá. Zítra s ním radši zajdu k doktorce, ale chtěla bych se zeptat, jestli máte zkušenosti a co na to pomáhalo.
Bepanthen to spíš zhoršuje. Imazol krém pasta je lepší.
Za me sudokrem. Poradnou vrstvu na noc, rano to bude o 100% lepsi
@ančapepča píše:
@Akras2 pod imazol se klidně podepíšu. Taky mě nejednou zachránil
taky pouzivame imazol. Kdyz je to uz zanicene, tohle pomuze raz dva.
Nerostou mu stoličky? Náš syn měl vždycky u toho takový prujmik a rozežraný zadeček. Teda už přesně nevím, kolik mu přesně bylo, ale zuby mu rostly později. Omyla jsem a opatrně osušila, zasypala Avirilem, nechala chvilku a pak namazala Sudocremem.