Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, prosím o radu, kdo má podobnou zkušenost, hledala jsem v diskuzích, ale nenašla přesně to, co bych potřebovala.
Mám druhé dítě. První byl bez problémů plně kojený. Druhý syn pil v šestinedělí ještě víc, než ten první, kojil se cca co 2 hodiny a z obou prsou, krásně přibýval. Jediný problém byl, že ho bolelo bříško. To se ale začalo pomalu zlepšovat, teď ho to chytne už jen občas. Ale s tím, jak je celkově spokojenější, jsem si všimla, že začal míň pít. Zatím jsem to neřešila, pořád celkem dobře přibýval, ale posledních pár dní je kojení trápení, vypije znatelně (podle doby sání i podle čurání), často se vůbec odmítá přisát nebo pije velmi krátce (minutu, dvě) a pak se pustí s pláčem. Nejsem ani schopná pořádně identifikovat problém. Někdy mám pocit, že je to silným spouštěcím reflexem - prsa už nemám nalitá, ale jak začne sát, tak se nalijí, mléko se spustí, on začne řvát a je po kojení, už se většinou nepřisaje. Jindy mám pocit, že se mu aktivuje střevní peristaltika a že mu to nějak vadí, začně se kroutit a vykopávat, jako když míval koliky. Málo mléka bych mít neměla, když se pustí prsu, tak to teče samo a i když to neteče samo, tak lehce zvládnu odstříkávat prsty. Zkouším polohu v leže na boku, někdy to pomůže, většinou v noci, přes den ale moc ne. Zkouším i dávat odříhnout „během“ kojení, často si odříhne, ale už se pak zpátky nepřisaje.
Nemá někdo nějaký nápad, čím by to mohlo být a co s tím?
Co zkusit něco odstříkat před kojením, aby ho to „nezaplavilo“
Teď se mi třeba přisál a pije pěkně a klidně, ale předcházela tomu třičtvrtěhodina neúspěšného přikládání a strašného řevu s tím, že naposled jakž takž pořádně pil kolem 14h.
Četla jsem, ze kolem 3 mesice mleko z prsou neteče tak jako driv a miminka de z toho vztekaji, tvorba mléka se taky snižuje a vytváří se „pouze“ pro potřebu miminka pri saní, a ne do zásoby jako v předchozím obdobi. Tak to muze byt tim, ze mu to neteče jako driv a neni zvyklý. Vetsinou si pry miminka zvyknou. Nic jineho jim nezbývá ![]()
Moje malá 3 měsíční tohle dela jen vecer, do dneska jsem nepřišla na to proc. Takze rano odstrikan(to mam nejvíc nalítá prsa) a je to presne ta dávka co ji dam vecer z flašky a krasne mi spi celou noc (od 19:30-5:00).
@Gosi no problém je ten, že tam není moc co odstříkávat, ten spouštěcí reflex se většinou aktivuje až s jeho sáním, já si ho sama odstříkáváním vyvolám výjimečně. Kupodivu v šestinedělí mu nalitá prsa vůbec nevadila, neubryndnul ani kapku, nezalykal se, nic… ![]()
A často taky to prso úplně odmítne byť jen vzít do pusy, takže je celkem jedno, jestli by mu to teklo moc, nebo málo, ani to nezjistí.
@Hoa Mai možná tu za to budu odsouzena ale… Měli jsme podobný problém. 2mesice pil krásně bez problémů, (pokud tedy nepočítám velké problémy s prisatim v porodnici) a ve dvou měsících začal zkracovat délku kojení až jsme se dostali na 2minuty a pak následoval řev. Nakonec se hned po prisati začal vztekat a bylo po kojení. Po všech možných pokusech (a omylech) jsem došla k tomu že jsem si odsávačkou utvorila nadprodukci mléka a začla používat kloboučky. A ještě těsně před kojením jsem maličko odstrikala aby mléko teklo hned. Neměla jsem málo mléka ani vpacene bradavky. Malej podle mne byl líný sat a když vypil to mléko co samo stříkalo z prsou tak už nechtěl. Nebo v případě když rovnou neteklo tak taky ihned řev. Výsledek je takový že už nechce pít jinak než z kloboucku. Ale musím přiznat že nám kloboučky zachránily kojení. Mimochodem už kojím 15 měsíců.
Hlavně přeji pevné nervy a zkoušet, zkoušet, zkoušet. A ještě doplním že jsem vyhledala pomoc dvou laktačnich poradkyn a bohužel bez úspěchu…
Nedostala jste MS už? Pak také se mohla změnit trochu chuť mlíčka a také tlak jakým proudí. Třeba těče moc a nebo také hůř, tak musí více pracovat. To ale těžko ovlivníte, max před kojením trošku odstříkat. Ale hlavně nedávejte za žádných okolností lahev!!! ani tzv. calma lahev pro kojené děti, nebo dopadnete jako já
kojila jsem a když dělal syn ofrky, odsříkala jsem a po nějaké době jsem mu to dala z lahvičky…hrozná chyba, on si zvyknul že lahev je snadnější způsob a už ode mě nepije, ač jsem se snažila sebevíc. vydržte, on hlady neumře, hlavně trpělivost a neznechutit mu to.
@Hoa Mai bojkot kojeni? Jinak na to rychle tekouci mleko pry pomaha prso pridrzovat, aby bylo nadzvedle, ale to asi vis…
@moje891 no jo, jenže on se právě začne vztekat v momentě, kdy se mléko spustí, úplně se tím začne zalykat. Z toho vyvozuju, že mu nevadí, že to teče málo, ale spíš že to teče moc… ![]()
@Tynka šMOULE MS nemám. Flašku v plánu nemám, leda že by už nic jiného nezbylo.
@brko no je to možné. A co s tím, nevíš? Máš s tím zkušenosti? Jinak je úplně v pohodě, dobře spí, když je vzhůru, tak se na mě směje jak měsíček na hnůj, ale jak se ho pokusím přiložit, tak strašný řev. Jak se mi přisál před hodinou, tak to bylo tak na půl minuty, pak u toho samozřejmě usnul, jak byl vyčerpaný a po probuzení zase neúspěšný pokus a řev. První syn taky dělal při kojení různé skopičiny, jednou mu „nechutnalo“ pravé prso, pak levé, koukal, kde co lítá atd., ale proti tomuhle to bylo nic.
Ahoj my jsme to měli také já myslím že to byl bojkot kojení. Docela pomohlo u kojení chodit po baráku a nebo houpat na míči.
@Hoa Mai, kolem toho třetího měsíce mi to dělaly všechny děti, pomohlo vydržet a přikládat polospící - to pily nádherně
, spravilo se to cca za 14. dní
@Hoa Mai, kdysi s prvním jsem zažívala velmi podobné potíže, přesně poznávám dítě pouštějící se v krátké době s vřískotem a propínáním, řešilo se to zprvu jako bojkot kojení, ale neúspěšně, nepomáhalo to. Velmi hezky předtím přibíral (u nás to propuklo ve 3měs.), takže váha pouze zpomalila, ubývat nezačal, i když pil velmi málo. Posléze se ukázalo, že měl střevní potíže, ve střevech neobvyklou bakterii, po přeléčení se stav velmi výrazně zlepšil a najednou byla pryč i většina potíží, o kterých jsem si předtím myslela, že jsou právě ty koliky. Přesto se potíže občas zase vracely a zhoršovaly, zpětně se ukázalo, že syn měl potravinovou alergii a tyto potíže velmi pravděpodobně patřily k tomu (u nás šlo o ořechy a semena a reagoval na mnou snědené, ale přišlo se na to opravdu až zpětně). Takže si můžeš jedině pomoct, když potíže vylíčíš dětské a požádáš o výtěr ze zadečku a pokud se problém neobjasní, tak krom opatření proti bojkotu (kojení v ústraní, klidu, šeru, v polospánku a v noci atd.) třeba zkusíš ze své stravy eliminovat nejčastější silné alergeny (mléko, vejce, lepek, ořechy a semena). U bolestivého bříška to bývá často ten nejúspěšnější krok. Moc držím palce, ať na něco brzy přijdete a věc se vyřeší, aniž se naruší kojení.
@Hoa Mai Bojkot kojení. nemám osobní zkušenost, jen zprostředkovanou od kamarádky. Kojila dítě když usínalo nebo v noci v polospánku, to nekladlo takový odpor. Fungovali tak, že přes den třeba kojila jen 3× a to ještě to podle ní za moc nestálo, pořádně se napilo opravdu až spíš před spaním nebo naopak těsně po probuzení. Dítě pořád přibývalo, i když nijak závratně. Dítě začalo stávkovat okolo tří nebo čtyř měsíců, do půl roka plně kojené, pak do roka s příkrmy.
Jiné kamarádce dítě teda s váhou spíš stagnovalo, tak přes den odsávala a podávala kvůli zavodnění a kaloriím přes stříkačku.
@Kdoule hm, to je docela zajímavé, co píšeš. Malý měl totiž nedávno střídavě takovou zvláštní stolici, místo vaječiny jakoby bláto (prostě homogenní, bez hrudek). Konzultovala jsem to s dětskou, ta říkala, že kdyby se to nezlepšilo, tak máme přijít, ale zlepšilo se to, teď kaká normálně, tak jsme zatím nešli. No ale asi teda zajdu a nechám mu udělat ten výtěr.