Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, tak jsem tady zase s prosbou o radu.
Už víc jak rok mám trvalé bydliště na manželově adrese (a zese jsem zapomněla zaplatit včas popelnice, což dneska napravím
).
Pořád si ale (jak některé víte) držím svůj původní byt. A můj dotaz zní - musím platit za popelnice na té původní adrese, když jsem majitelka toho bytu? Nikdo jiný tam nebydlí, tak čekám, kdy mi přijde nějaká tučná pokuta za to, že jsem loni ani letos nezaplatila.
Vím, že musím platit tam, kde mám trvalé bydliště, ale musím platit i za byt, kterého jsem vlastníkem, ale trvalé bydliště mám hlášeno jinde? Píšu to dost zmateně, ale snad mě pochopíte. Vím, že to tak dřív bylo.
Jasně, mohla bych tam zavolat a poptat se, ale už jsem tam dneska volala ohledně manžela, protože jemu žádná složenka nikdy nepřišla a já mám strach, aby pak neplatil jako mourovatý. Dozvěděla jsem se, že na té své adrese bydlí pod dvěma jmény a dvěma rodnými čísly, takže musí platit za dva. Já se zblázním! Trvalo mi to, než jsem vysvětlila, že on žádné rodno číslo nemá a jméno má taky jen jedno, i když pokaždé přepisované jinak - pro přepis azbuky do AJ jsou jiné normy než pro přepis do ČJ. Mají v tom pěkný chaos a já se jim nedivím
Ale to sem nepatří. To jen tak pro zpestření.
Holky, prosím poraďte - budu teda muset platit za sebe dvakrát? Díky!!!
Ahojky, podle mě každy člověk platí poplatky jen 1× a to v místě trvalého bydliště. Bytů můžeš mít koupených kolik chceš, ale vždycky platíš jen 1×. Ja už 7 let bydlím jinde než mam trvale bydliště a platím poplatky právě u mamy, kde pořad mam trvalý pobyt. Podle mě se to nesleduje podle adres a bytových jednotek, ale podle občanů a - pro zjednodušení - jejich trv. pobytů, a ten je vždycky jen jeden. Takže bych byla v klidu ![]()
Já bydlím už sedm let jinde, než mám trvalé bydliště. To mám u rodičů a poplatky za sebe i děti (taky tam jsou psaní), platím tam. V našem domě, co bydlíme, nemáme trvalý pobyt nikdo, ale je pravda, že tu platíme poplatek jako za rekreační objekt - jednu částku bez ohledu na počet lidí, co se tu nacházejí. Spíš bych se zeptala přímo na příslušném MÚ.
Milli píše:
V našem domě, co bydlíme, nemáme trvalý pobyt nikdo, ale je pravda, že tu platíme poplatek jako za rekreační objekt - jednu částku bez ohledu na počet lidí, co se tu nacházejí.
Něčeho takového se právě bojím.
Holky, jste si stopro jisté? Fakt nemusí vlatník bytu za ten byt platit, když tam nemá nahlášeného nikoho jiného, kdo by to zaplatil? Pořád mi to vrtá hlavou…
Platíš pouze 1 poplatek,brácha je majitel 3 bytů a trvalej má ve svým baráku a platí pouze tam,nedávno jsme na to měli téma rodinného rozhovoru a on se poptal,pohledal a je to tak platíš pouze na místě trv.bydliště.
Rekreační popelnice(jednotná cena,nehledě na to kolik členů tam je) se platí když máš rekreační objekt(chatu,chalupu atd.) a k těm účelům ji využíváš a máš tam popelnici(zakoupenou na vl. náklady) a chceš aby ti ji vyvážel svoz.
Určitě se popelnice platí v místě trvalýho bydliště, ale pak jsou případy kdy i ve vlastněných bytech. Takže třeba já platila popelnice u máti, kde jsem měla trvalý a pak i za 2. byt, kde jsem měla přechodný bydliště a kde to automaticky správce baráku rozepisoval po jednotlivých vlastnících bytů. Ptala jsem se, jestli se to dá změnit a prý pokud nedoložím, že tam nebydlím a nikdo jiný v nájmu není, tak ne.
Holky, děkuju. Tak zaplatím jen jednou a budu doufat, že mi nepřijde nějaká tučná pokuta za ten byt
Díky!!!
Tak ja teda nevim, ale trvaly bydliste mam uplne jinde nez skutecne bydlime (bydlime v baraku s tchanovcema) a na popelnice vzdycky davame penize tchyni, ktera to plati za vsecky hromadne, bez ohledu na to kde mame trvale bydliste. Tvrdi mi, ze se to plati podle rodnyho cisla a kazdej jen jednou do roka tu petistovku ci kolik to ted bylo. Jako ona kvuli nam nebeha po ruznych uradech, proste dojde na mistni, vyplni papir a zaplati a oni uz si sami do te sve databaze odskrtnou kdo zaplatil, bez ohledu na to kde bydli.
Doriang, takže nezáleží ani na adrese trvalého bydliště, ani na tom, zda jsi majitel bytu. Záleží prostě jen na tom zaplatit? No jo, ale na různých místech se platí různě vysoká částka a myslím, že by to bylo nefér zaplatit ten poplatek třeba u rodičů, u kterých nebydlím, a tím by město, ve kterém bydlím, a ve kterém produkuju nějaký ten odpad, přišlo o peníze. To nechápu. Není to postavené na hlavu?
Asi bude pravda ta varianta, že platíš tam, kde jsi trvale nahlášená. Já fakt nevím. Asi někam zavolám. Jen tak ze zvědavosti.
Pak dám vědít ![]()
Sabika píše: …
Rekreační popelnice(jednotná cena,nehledě na to kolik členů tam je) se platí když máš rekreační objekt(chatu,chalupu atd.) a k těm účelům ji využíváš a máš tam popelnici(zakoupenou na vl. náklady) a chceš aby ti ji vyvážel svoz.
S tím rekreačním objektem to v praxi není bohužel tak růžové, záleží na obci. Naši mají chalupu, takže tam platí poplatek za rekreační objekt. Žádnou popelnici nemají a tudíž nikdo nemá co odvážet. Oni by si klidně popelnici pořídili, ale popeláři se tam s autem prý nedostanou a tak je to na nic. Na místním MÚ našim bylo řečeno, že 2 km od chalupy je pro chalupáře vyčleněný kontejner. Je to poněkud z ruky, že ? A navíc je kvůli velkému počtu chat a chalup v širokém okolí neustále přeplněný, takže naši alespoň po víkendu vozí odpadky domů ![]()
lulje- ja nevim jak to presne je, mozna to takhle plati jen pokud jsi ve stejnem meste - ja mam trvaly bydliste v Brne a platime to hromadne podle tech RC taky v Brne, tam asi problem neni. Pokud bych mela bydliste nekde v jinym meste, kde jsou jinak vysoky poplatky, tak by to asi takhle jednoduse neslo. Ja vubec netusila, ze jsou poplatky za odpadky ruzny podle oblasti
![]()
doriang píše:
lulje- ja nevim jak to presne je, mozna to takhle plati jen pokud jsi ve stejnem meste - ja mam trvaly bydliste v Brne a platime to hromadne podle tech RC taky v Brne, tam asi problem neni. Pokud bych mela bydliste nekde v jinym meste, kde jsou jinak vysoky poplatky, tak by to asi takhle jednoduse neslo. Ja vubec netusila, ze jsou poplatky za odpadky ruzny podle oblasti![]()
No jo, výši poplatků si volí sama obec.
Sabika píše:Rekreační popelnice(jednotná cena,nehledě na to kolik členů tam je) se platí když máš rekreační objekt
Sabi, teď to znovu čtu a došlo mi, jaká perla mi dopo unikla
„Rekreační popelnice“ to je kráááása ![]()
Holky, díky moc. Už jsem to zaplatila. Jednou. Víckrát se můžu vyprdnout. Pěkný večer!!!!
Zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích § 10b
(1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí
1. která má v obci trvalý pobyt,
2. které byl podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů,
3. která podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky pobývá na území České republiky přechodně po dobu delší 3 měsíců,
4. které byla udělena mezinárodní ochrana podle zákona upravujícího azyl nebo dočasná ochrana podle zákona upravujícího dočasnou ochranu cizinců,
(2) Za fyzické osoby tvořící domácnost může poplatek platit jedna osoba. Za fyzické osoby žijící v rodinném nebo bytovém domě může poplatek platit vlastník nebo správce. Osoby, které platí poplatek za více fyzických osob, jsou povinny obecnímu úřadu oznámit jméno, popřípadě jména, příjmení a data narození osob, za které poplatek platí.
(3) Poplatek se platí obci, na jejímž území je fyzická osoba hlášena k pobytu, nebo obci, na jejímž území se nachází stavba určená k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům.
(4) Sazbu poplatku tvoří
(5) V případě změny místa pobytu fyzické osoby, změny vlastnictví stavby určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu v průběhu kalendářního roku, se poplatek platí v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců pobytu nebo vlastnictví v příslušném kalendářním roce. Dojde-li ke změně v průběhu kalendářního měsíce, je pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav k poslednímu dni tohoto měsíce.