Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem více méně v šoku…volala jsem Dr, že máme přijít na tříletou prohlídku, jestli nebude něco potřebovat…a ona mi povídá, že bude chtít, aby jí malý řekl krátkou básničku, aby uměl číst obrázky-domeček, stoleček apod.,dále, aby uměl barvy, a aby si nechal změřit tlak tím klasickým rukávem. A moč.
Volala jsem to švagrovce, má 4 leteho kluka, a ta se divila, že nic takového její dr nechtěla.
Já mám docela obavy, pač malej, i když kratší věty zvládá není cvičená opice, která dělá něco na povel. Cizích lidí se trochu bojí, a u doktora se bojí a brečí skoro pokaždé. Nedávno jsem si šla jen pro recept na gyndu, šel se mnou do recepce, a bečel.
Naše Dr je tabulková, díky tomu, že malej v 6m neseděl dle tabulek, tak nás honila rok po rehabilitacích a neurologii, aby jsme se dověděli, že mu nic není…
Manžela to naštvalo, chce tam jít místo mě…no,a co dělat, když jí nepředvede, co má?
![]()
Na 3.leté prohlídce naše Dr. taky kontrolovala barvy (spíš se jen ptala, zda umíme), oči (to je ten domeček atd.), tlak, míry, váhu, a zda je pravák či levák.
Básničku malá říkat nemusela, ale ona je ukecaná, často paní doktorce něco zpívá sama od sebe.
Kdy ma dite sedet podle tabulek nevim, al elezt by melo mezi 9-10 mesicem a az po te by si melo sednout a on avas kvuli tomu hnala na rehabko? ![]()
Nepremyslela jsi o zmene doktorky? ![]()
Moje doktorka jen vyzadovala, aby st. dcera v dobe, kdy ji byly 3 roky ( matne si vzpominam), umela kratke vety, mozna i nejake tvary. Ale basnicku a barvy?
To mam pocit, ze prislo az pozdeji.
Ahoj, tak to jsem taky v šoku, našemu jsou teprve dva roky a věřím tomu, že by to uměl ve třech, ale přesně, jak říkáš…není cvičená opice, náš u dr přímo řve, nikdy jí tam krom histerickýho breku nioc nepředvedl a to spustil okamžitě, co ji viděl, ted už spouští v čekárně, takže jsem zvědavá, jak to tvůj malej zvládne, přesvědčit totoiž dítě v breku k výkonu je scela nemožné(aspon teda to moje).Nedávno mi brečel i v lékárně-asi syndrom bílého pláště ![]()
Změnit dr.? ![]()
Jinak my jsme „četli“ ty obrázky - jakože kontrola zraku - nejdřív to s ním probrala, co je co a on pak říkal - dost jsem hleděla, že spolupracoval a víc vědět nechtěla - jen se dívala, jak chodí, jestli není nějaký křivý a tak. A tu moč
Na básničce či písničce bysme taky pohořeli, na barvy se neptala, ani na nic.
My ještě nebyly. ale mudra nikdy nechtěla, aby něco převáděl. vždy jen dotazní, co už umí co ne. My teda chodíme na ko s mladší, tak jí tam zpívá a řiká básničky a pohádky sám od sebe. Už jí vařil kafe a palačinky.
Počítám, že až dojde na vlastní kontrolu, tak se zabejčí a bude to jeden velkej hysterák. Už jen naposledy, když jsem na dceřině kontrole domlouvala termín pro něj hlásil, že AŽ MI BUDE TŘI ROKY, TAK NIC NEŘEKNU, NIC NEUKÁŽ, VÁŽIT NECI, MĚŘIT NECI… ![]()
@momi33 píše:
Ahoj, jsem více méně v šoku…volala jsem Dr, že máme přijít na tříletou prohlídku, jestli nebude něco potřebovat…a ona mi povídá, že bude chtít, aby jí malý řekl krátkou básničku, aby uměl číst obrázky-domeček, stoleček apod.,dále, aby uměl barvy, a aby si nechal změřit tlak tím klasickým rukávem. A moč.
Volala jsem to švagrovce, má 4 leteho kluka, a ta se divila, že nic takového její dr nechtěla.
Já mám docela obavy, pač malej, i když kratší věty zvládá není cvičená opice, která dělá něco na povel. Cizích lidí se trochu bojí, a u doktora se bojí a brečí skoro pokaždé. Nedávno jsem si šla jen pro recept na gyndu, šel se mnou do recepce, a bečel.
Naše Dr je tabulková, díky tomu, že malej v 6m neseděl dle tabulek, tak nás honila rok po rehabilitacích a neurologii, aby jsme se dověděli, že mu nic není…
Manžela to naštvalo, chce tam jít místo mě…no,a co dělat, když jí nepředvede, co má?![]()
![]()
Ahoj, klid, to nebude tak horky. Nasemu se taky nechtelo nic delat, zadnou basnicku ani neumel (nejak me nenapadlo ho nejakou naucit, ehm, a nejakym rikankam pri placani rukama zas on nevi, ze se tomu rika „basnicka“
), takze jsem delala jakoze „no tamtu o pejskovi jak skakal, reknes pani doktorce, ja budu rikat s Tebou, skalal pes… atd?“ - dite koukalo, nereklo nic, tak dr rekla, ze se mu asi nechce, a bylo to.
Pak chteli, aby jim poznal domecek, stolecek apod z tech tvaru na zdi, co maji, kdyz se zkousi zrak. Na to jsem jim rekla, ze to jim nerekne ani nahodou, at mu ukazou zdalky obrazek Krtka apod., a on jim rekne, co to je, ale ze tohle proste nevi, o co jde - takze taky dali pokoj ![]()
Barvy zakladni umel, ale taky to pletl… ale prosli jsme ![]()
Jo ale rekli mi, ze mame prijit za pul roku, a ze chtej, aby pak poznal ten domecek, stolecek apod
![]()
Mezitim jsme ale odtamtud odesli jinam.
Pokud vis, ze malej je v poradku, a ze jim tam to, co chteji oni, nepredvede, tak improvizuj na miste, delej, jako ze to je normalka apod., ber to s humorem. Hlavne tam nevejdi vykulena a vynervovana. Manzela nechte doma ![]()
Na tříleté chtěla DR raní moč.
Pak vážila, měřila, kontrolovala zrak jako u očaře (místo písmen a číslic obrázky na tabuli). Dívala se na páteř a držení těla, dcera musela vyskočit, zaspívat nebo říct básničku.
…já se hlavně bojím, aby nás neposlala zas někam na specializované pracoviště ![]()
tenkrát jsem nevěděla, že má na vše čas, byla jsem vyděšená prvomatka, tak jsem s ním lítala, kam mě poslala.
Malej jí nepředvede nic, to je mi jasné, byli jsme na přeočkování, je to cca půl roku, ptala se, jestli spojuje věty, já že jo, chtěla něco slyšet, zrovna potom, co dořvával tu injekci ![]()
Teprve když jsme odcházeli, a já řekla „nashledanou“,to řekl i malej…
chtěla bych Dr změnit, ale tam, co chcem je to narvané, a ostatní je daleko…
@momi33 Neboj se toho. Doktorka si jen udělá zápis, co viděla. I kdyby nic neuměl, nic se neděje. Můj syn tvrdil doktorce buď nesmysly, nebo nic ( styděl se vždyť jí nezná ) no a já se jen smála. Když se ho zeptala jestli byl někdy v zoo, řekl že ne a to mu bylo 5 let a v zoo byl tak 10 x v různých
. Já to vždy nechala být ať si napíše co chce..
@momi33 Tak já neporadím, ale jsem taky v šoku. Naše pediatra teda v půl roce řešila, jestli se malá umí otočit na bříško.. ![]()
To byvalo za nas, ze se na trilety rikala basnicka, mama to vedela a tak jsem predem mela vybranou:) Zkusila bych neco kratkeho secvicit, at ma baba klid, treba mamo tato v komore je mys, pustime tam koucoura, on tu mysku vystoura, mamo tato nebude tam nic;)
No jako můj ještě nemluví ani ve větách, pochybuju že ve 3letech bude říkat básničku, není maminka
věci pozná, ale momentálně by při obrázku psa řel haf a ne pes.
No a hlavně…jsem zvědavá jestli bude spolupracovat, leda tak při měření tlaku, to ho hrozně baví, byly doby kdy jsem si musela tlak měřit kvůli němu 3× denně ![]()
Já bych to nehrotila, a pokud se Dr nebude něco líbit, změnila bych ji.
nakukovatelko,já předpokládám, že budu improvizovat
umíme spolu napůl básničku, kdy on jen doplní slovo, co tam má být. Jednu dobu to dělal na požádání, ale teď nechce.
chlapa to vytočilo, pač říkal, že je to jak u zápisu do školy ![]()