Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Jdu se spíš zeptat jestli to tak nějaká doma máte a spíš útěchu, že v tom nejsem sama.
Náš syn, kterému budou za měsíc 3 roky, vstává poslední dobou ve 4:30. Už jsem vyčerpaná.
Nikdy moc nespal a od 18m už skoro nespí přes den. Usne jen vyčerpáním třeba po plavání…ale usne až v 12:30 a nejde vzbudit třeba 2,5hod. Když ho vzbudis nevnímá a pláče a nevnímá (takže rady ať ho po hodině budíme nepomahaji), a potom usíná večer až v 21hod. a stejně vstane brzo.
Když nespí přes den, tak už stojí odpoledne za to. Doma běhá padá, ale venku to ještě jde. Pak chodí spát mezi 1830-19(déle to nevydrží)
Takže buď to máme
4:30/5-18:30 a nebo 4:30/5 do 1230 -14:30, do 21hod
Je prostě nespavec? Nebo děláme něco špatně? Pomohlo něco?
Děkuji a já si jdu dát další kafe.
@Eruwie89 píše: Více
Zlepší se to. První mi vstaval v 5.20 a druhy dítě bezne v 5. Čas usinani je u nás celkem fuk jestli 19.30 nebo 21.30. Proste v 5. Po par měsících se pak najednou stalo, ze občas si pospi, takže dneska jsem vstavala až v 6, predskolak občas vstává až v 7… čekám, ze nejpozději jakmile bude muset do školy a já do práce, tak víkendový budicek bude v 6 a v týdnu je budu tahat z postele ![]()
Pokud odpoledne pada a je protivny, tak je podle me pratazeny a spat po obede jeste potrebuje. Syn mi doma uz taky neni schopny moc usnout, ale spat potrebuje, takze chodim s kocarkem, tam je to tutovka. Je ale potreba s nim chodit nekde, kde neni moc co pozorovat, na ulici neusne, takze chodim nekam na polni cestu, kde neni vubec nic, tam vytuhne behem chvilky.
Mně jako nespavec vůbec nepřijde. Spíš jako skřivan.
Vždyť spí 10 hodin v noci. ![]()
Nám 3 lety spí 21-6.00 s buzení 5-8× za noc. Noc v kuse ještě nikdy nespal. Změna nenastala ani nástupem do MŠ. Po obědě nespí od 2 let. Neusne ani ve školce. Ale zvládá to úplně OK.
Čili mně 10 hodin spánku, pokud u toho není 8× vzhuru přijde jako super.
Bude se měnit čas, tak se ti to o hodinu posune. Mě toto dělal nejstarší. V podstatě to dělá pořád. Je mu pět, ale teď už třeba spí i ráno déle. Někdy i do šesti. My od dvou let zrušili denní spánek. Ale odpoledne už potřeboval klidnější režim a postupně si zvykl. Jemu to tak vyhovuje. Ta protivnost po odpoledním spánku byla hrozná. Od té doby usíná v 19:30 a vstává 5-5:30. Někdy i dřív, ale to není tak časté. Miminko mi dělá to stejné 🤣 záleží co vám víc vyhovuje. Mě usínání v devět už vadilo.
Je to skřivan. Syn to má taky tak, v tomhle věku vstával nejpozději 4:45 a k tomu se ještě v noci budil tak 5×. To už chodil do školky a já do práce. Bylo to dost vyčerpávající. Nepomohlo nic. Teď v necelých 9 letech vstává 5:45 - 6:15 ráno. Prostě to tak má, už jsme si zvykli. Vlastně doma vůbec nepotřebujeme budík
Večer chodí spát ve 20h, aby se dostatečně vyspal. Kdyby šel později, stejně vstane brzo jako vždycky a akorát bude nevyspalý. J
Za týden se mění čas. A s dítětem v tomto věku není nutné vstávat. Můžeš ho naučit ať si potichu hraje, jestli má samostatný pokoj nebo kout nebo pohádky, klidně mobil a sluchátka. Duševní pohoda celé rodiny je taky důležitá.
@1Pears1 píše: Více
s tří letým není nutné vstávat? Sluchátka a mobil??? ![]()
Jinak zakladatelko, neuděláš s tím nic, já mám lehkou výhodu, že umím vstávat brzo, jsem taky skřivan, ale „bohužel“ přes zimní období západem slunka zapadám skoro taky. ![]()
@Eruwie89 měli jsme úplně zo samé, akorat s dvojčaty. Hele, potrva to nejakou dobu, ty si na to vlastně i zvykneš. Davej ho spat opravdu v tech 18.30-19,jak potřebuje. A ty jdi spat taky, nebo si dej svůj čas pro sebe a pak taky spat. A my to rano delali tak, že jsme řekli, že dokud nebude slunicko, tak se leží v posteli. Takže jsme se mazlili, pak jsme si třeba cetli, nebo když jsem byla ko, tak si prohlizeli knížku. Žádné skakani po me nebo po posteli. A naucili jsme je takto. Po obědě nam od 2,5let taky po obědě nespali, takže v 18h uz byli v posteli a za 10min uz spali. A vlastně oni pak spali do tech 4.30-5h a taky jsme si rikali, že vlastně spí 10h, takže v pořádku. Vydrž. Změní se to a ty si i postupem casu na to i zvykneš.
Mně to přijde normální.
Dcera měla v lednu 2 roky a už 4 měsíce nespí přes den.
Chodí spát ve 21 a vstává o půl 6, někdy v 6.
V noci se ještě budí. Nikdy nebyla moc spáč…
@Eruwie89 píše: Více
blbý, je to skřivan. Podle mě ještě po obědě spát potřebuje, proto je přetažený a protivný. Jsi s ním ještě doma? pokud ano, tak bych se taky na chvíli přeorientovala na skřivana a chodila i po obědě spát s ním, za tu cenu, že v těch pět bych vstala a už fungovala…
@1Pears1 píše: Více
To si neumím představit, že 3 leté dítě posadím do pokoje se sluchátky a budu u toho spát.
@kocourGarfield píše: Více
To já taky ne. Teď nedávno jsem si dovolila nechat u pohádky brzy ráno pětiletého, ale napůl jsem spala vedle s miminkem. Za chvíli k němu došel tříletý. I tak jsem se bála co provedou
a to mám hodné děti, že se úplně o domácnost bát nemusím. I tak jsem se cítila špatně, že je pětiletý sám v obýváku a já spím ![]()
@Eruwie89 neuděláš nic. Syn je od narození úplně stejný, už jako miminko si zdřímnul parkrat denně a pak spal od 19 hodin a vstával po čtvrté. Bude mu 7 a teď už to výjimečně zvládá do sedmi, zvyk je ale 5:30-6:30. Trochu se mu to naštěstí posunulo. Dceři bude 5 a má stejný rytmus, jen ona drží tu půl šestou. Ani jeden od tří let nespí přes den, syn už od roka a půl. Dcera usne jen při dlouhé cestě autem. Jo, bylo a je to náročné, chodím do práce od jejího roka a půl. Ale člověk si zvykne
@Aduš8 kdy ti začali spát v noci v kuse? Já tedy už taky od konce MD pracuji, ale mám pocit, že kombinace nespavce s 5-8× nočním buzení mě brzo zabije. To je šílený. Krom toho že spí málo hodin. Přes den samozřejmě nespí vůbec.