Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
ráda bych znala Vaše názory a zkušenosti:
Prakticky od narození miminka navštěvuji rodiče cca 1× za 8 dní - i s přespáním. Mimčo vždy vypadá spokojeně a pěkně mi spí doma i u našich.
Ale poslední dva dny nějak není ve své kůži. Nikdy neplakal, jenom minimálně. Včera začal šíleně plakat od půl osmé až do noci a pak se mi budil s křikem co cca 1,5 hodiny. Myslím, že břicho ho nebolelo, pěkně prděl a měl ho měkké. Dneska ráno se probudil s úsměvem a vypadá klidný a spokojený.
Chci pro něj to nejlepší - co myslíte? Máte někdo zkušenost se změnou prostředí? Může z toho být psychicky rozhozený? Za odpovědi děkuji
Tak nebylo ve své kůži, no. Takových dní ještě bude, kdy bude dítě na tečku. To kvůli tomu budeš dřepět dalších x let doma?
Už to taky není jen ležící nevnímající placka, takže třeba zážitky ze dne se projevují do neklidného spánku v noci. Mě se dítě začalo budit x krát za noc v době, kdy začalo lézt a lezlo i ze spaní. To je prostě vývoj.
Můžou mu začínat růst zuby, mohl být přetažený, mohla s eo něj pokoušet nějaká viróza…
Zbytečné se tím zatěžovat.
No tak jednou brečelo. To se s ním teď pro jistotu zavřeš doma a nebudeš nikam chodit?
Ty máš taky někdy „den blbec“ nebo špatně spíš… a je to fuk zda jsi doma, nebo pryč… tak to prostě je. My byli tak pořád pryč. I přes den, jedlo se, spalo, přebalovalo pořád v terénu a pohoda
.
Já jsem tahala dítě po všech čertech, a blbou noc mělo sem tam ještě v roce a půl. Doma má blbou noc dost často ještě i teď, jsou jí čtyři a půl ![]()
No už to není ležící panenka a začíná víc fungovat tak se bude i víc projevovat
Díky všem za reakce. Prostě mám strach, protože na to u něj nejsem zvyklá a je to první miminko. Dneska od rána zase pláče, hodinu jsem nosila, teď vyčerpáním usnul
Já si spíš myslím, že to bude změnou spánku. Po těch třech měsících se spánek dětí mění, třeba spánkové cykly vypadají jinak. Některé děti neumí usnout jen tak samy, hůř usínají, a ty mají od třetího měsíce větší problémy se spánkem. Častěji se budí, vyžadují několikrát znovuuspat a tak.
Takových dnů ještě do toho cca roka bude…
A nebyl prostě jenom přetažený? Když je dítě dlouho vzhůru, tak pak se mu hůř usíná a ten spánek je taky nic moc - pořád se budí, špatně se uspává atd.
Ono po těch 3 měsících to začíná být takové divoké. Dítě víc vnímá, každý den se mu trošku rozšiřují obzory, tak je někdy zahlcené a má z toho divoké sny. K tomu třeba matka nevyhmátne čas kdy dát dítě spát a přetažení je na světě.
Ještě se mu můžou začít klubat zuby - sice jsou třeba ještě hluboko v dásni, ale i tak to pekelně bolí.
Souhlasím se vším výše, mě hned napadly ty zuby - ono se zdá, že je ještě brzy, ale od chvíle, kdy se zub začne zakládat (což taky pěkně bolí) to může trvat i 2 měsíce, než se skutečně prořeže dásní. Ale i ty spánkové cykly se opravdu mění, mezi tím 3.-4. měsícem se spousta dětí začne budit o dost častěji a potřebují pomoct zase usnout. Tou změnou prostředí to podle mě nebude, ale vyloučit to samozřejmě nelze, však zkus dál jezdit k vašim jak jsi zvyklá a po dalších 2-3 návštěvách si určitě vysleduješ, zda během návštěvy nebo po ní bude spát vždy víc neklidně.
Také by mě zajímalo, jak změna prostředí děti ovlivňuje. Ale mám na mysli třeba že v průběhu prvních pěti let života stráví polovinu času doma a polovinu u babičky (samozřejmě s přítomností rodičů). S tím, že k babičce se běžně jezdí i na několik měsíců v kuse a pak zase několik měsíců doma.
Je tu někdo takový, kdo takhle jezdil? Jak to děti snášely?
Mozna taky záleží, jak dítě spí - jiná postýlka, světlo lampy apod. 5mesicni kojenec už může na změnu reagovat. Zkušenost je, že spí klidněji, když je u maminky,.
@Takco píše:
Mozna taky záleží, jak dítě spí - jiná postýlka, světlo lampy apod. 5mesicni kojenec už může na změnu reagovat. Zkušenost je, že spí klidněji, když je u maminky,.
Pardon, 3mesicni taky.
@Anonymní píše:
Také by mě zajímalo, jak změna prostředí děti ovlivňuje. Ale mám na mysli třeba že v průběhu prvních pěti let života stráví polovinu času doma a polovinu u babičky (samozřejmě s přítomností rodičů). S tím, že k babičce se běžně jezdí i na několik měsíců v kuse a pak zase několik měsíců doma.
Je tu někdo takový, kdo takhle jezdil? Jak to děti snášely?
Ja z duvodu rekonstrukce a v pohode. Miminu je to fuk. V roce uz je to jine…