Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím poraďte, už jsem opravdu zoufalá… miminko 3 měsíce, plne kojena, prospívá velice dobře, přes den uzasny usměvavý miminko, padne večer cca 18-19 - spustí se sileny řev, několik pokusu o uložení ke spánku, houpani v ruce, nositko, lehatko, nic nepomaha proste pořad jenom řev a řev… na břicho dávám kapky baby calm, teď jsme 3 dny po očkováni, ale tím to asi není, tohle se běžné dělo i predtim.. já už úplně vyčerpána, s přítelem jsme na sebe akorát nepříjemný jak jsme oba dva vyřízeny s toho neutisitelnyho řevu.. teď se k tomu možná ještě chystají zuby… přes den spi cca 2 hodiny dopoledne a cca 2 hodiny odpoledne… dáte mi prosím někdo nějakou radu, jak udělat aby večer třeba do 8 hodin spala? Vynechat ten spanek odpoledne? Jenze když ji nedám spat tak zase brečí, protože je pretazena ☹️️ A na 1 spánek přes den mi ještě přijde malá.. budu rada za všechny rady 🙏
A v kolik usne? Já byla ráda, když se podařilo uspat do půlnoci..
I dva spánky přes den jsou na 3mesicni dítě málo. Rozhodně nerusit. Podle mě je to klasická večerní kolika. Dítě prostě řve, nic se s tím delat nedá. Mně talhle syn řval od porodnice do 4 měsíců každý den 17 až 23 hod. Byl jak hodinky. Pak jeden den prostě přestal.
Ve třech měsících by měla spát tak 4× až 5× denně, i když každé miminko to má trochu jinak, ale dva denní spánky mívají děti někdy od 8m do roka. Skoro bych tipla, že je přetažená. V tomto věku tuším jsem dávala spát tak za hodinu a půl až dvě hodiny od posledního probuzení.
Zkus bdela okna… Na IG je nějaký kanál na spaní děti… Někdo v mojí skupince to psal. Základ je prý max 2-3hodky vzhůru a pak by měl spát.
@Beckyttine5 usina kolem 22:00.. v noci se budi co 2-3 hodiny.. @Kolicek95 jenze ona víc spát nechce, já ji zkouším dat spát vickrat, ale víckrát jak 2× denně neusne
@Midaku já taky doufám, ze proste jednoho dne přestane 🙏 opravdu je taky každý den jak hodinka a já už se děsím každého dalšího večera 😥
@řehořice píše:
Zkus bdela okna… Na IG je nějaký kanál na spaní děti… Někdo v mojí skupince to psal. Základ je prý max 2-3hodky vzhůru a pak by měl spát.
Já mám ráda insta profily spanekmiminek a babiesandsleep 😊
Nebo si najdi na googlu večerní pláč miminek a něco o bdělých oknech
Příspěvek upraven 27.08.21 v 21:59
@JancaS84 bohužel, dneska už to byl takovej řev ze ani prso nechtěla, úplně se zajikala tema slzama.. jinak prso pomuze vždy na vše
Nemůže být přetažená? Přijde mi, že spí hrozně málo.
Jestli máš podezření na bříško, tak nám třeba kapky vůbec nepomohli. Nejlepší bylo bříško nahřát polštářkem s třešňovýma peckama, masáž bříška a cvičení, kdy ležela na zádech, lopatky měla na podložce, a já jí držela nožičky s kolínkama u břicha a dávala na jeden bok a pak na druhý (ale záda byla pořád na podložce). Parádně se u toho vždycky vyprděla. Snad to popisuju dobře, učila mě to paní na předporodním kurzu, ale už to jsou 2 roky.
A jinak, když bylo fakt ouvej - třeba jí trápily ty zuby a neměla horečku, dala jsem jí homeo čípky Viburcol.
Edit: jo a ještě hodně pomohlo kojit až po 3 hodinách. Když jsem jí kojila dřív, bříško jí trápilo víc.
Příspěvek upraven 27.08.21 v 22:05
Taky si myslím, že za celý den spinká málo a pak je přetažená a nemůže usnout. Zkus ji dávat spinkat častěji. U nás to bylo to samé. Pak jsme malého zkusili na noc pevně zavinout, pustili potichu relaxační hudbu a od té doby spinkal až do rána bez probuzení.
@JancaS84 píše:
Dát prso nepomůže?
Zrovna jsem to chtela napsat.
U prsa ti neusne?
Jinak usnout na noc ve 22 mi prijde celkem normalni, ale pred tim by jeste jednou mela v podvecer spat.
@Lucie_Sx u prsa usina pořad, když neusne v kocarku nebo nositku.. jinak ji neuspím.. ale dneska už opravdu rvala tolik ze ani prso nechtěla