Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odpoledni spanek 3 leteho
Holky, prosim o radu nebo tipy, jak v klidu uspat po obede triletaka? Bojujeme s tim uz nekolik mesicu a ja uz jsem z toho hotova. Kolem druhe hodky odpo zacne byt uplne k. o., protivny, oci ospale, scena kvuli vsemu a takto az do vecera. Kdyz nabidnu, ze si pujdeme odpocinout, precist pohadku, tak ne, spat nepujde a podobne.
Kdyz i presto jdeme do te loznice, tak po chvili cteni me zacne provokovat, kopat, zlobit. Ja nervy na pochodu a samozrejme jsem vztekla a jecim. Skonci to hysterakem, valenim se po zemi. Pak obejmout a usne a spi 3 hodiny. Ja jsem z toho hotova, temer pokazdy to obrecim, protoze je mi lito, ze tady na sebe rveme a ja jsem vztekla a uplne zurim, i kdyz normalne takova nejsem. Nevadilo by mi, kdyby nechodil spat, ale jak jsem psala vys, je to pak zbytek dne hrozny. Dekuju za docteni toho slohu, musela jsem vypsat tu svoji zoufalost.
Jeste dodavam, ze v kocarku nebo v aute ted uspavat nemuzu, mam jeste maly mimco a nemam dvojkocar, v nositku byt nechce.
Dekuji ![]()
Nekompromisně bych ho v jednu hodinu zahnala do postele. Říct, že nemusí spát, ale bude ležet a odpočívat.
Jdete spát dřív než bude ko. To už je pretazeny a domluva 0. Jedná pohadky a jak se píše vys zalehnout.
V kolik vstává a chodí spát? Zkoušela jsi třeba týden nedat po obědě spát a večer dat spát dříve?
Taky mi to ve 2,5 začal dělat. Přitom předtím si bez problémů šel po obědě lehnout. Dávám spát tak co 2.-3. den. Buď naplánuju, ať tou dobou jedeme dál autem, to usne. A nebo odpočívat v sedě u audio pohádky. Pokud je tam někdo jiný (já), zvrtne se to právě v to provokování. Takže vychytat chvíli, kdy ještě není úplně na amok a nalákat na poslouchání pohádky (vůbec nezmiňovat spaní, odpočívání - proti tomu bude odporovat). A pokud neusne, rozptýlit, jít třeba na krátkou procházku - nenechat podlehnout té hysterii a pak dát spát třeba už v 18.30 až do rána.
Příspěvek upraven 18.08.21 v 20:45
Starsi syn prestal spat ve 2,5 letech a mladsi nejak tesne pred tretim rokem. Predpokladam, ze zas spat bude az ve skolce. Ted se to i hodi, kdyz jsme porad na celodennim vylete a kocar uz nema.
Pár měsíců? Že ti to za ty nervy stojí, to bych radši do bazarového pár tisíc investovala a vozila. Tříleták je teda skoro celý den doma ![]()
@lucenka @IvanaOl @prejeta_zaba @Oriseka Holky, dekuji moc za rady, vyzkousim to 😴 🌼
@Bubla Bůčková dekuji za reakci. Dvojkocar kupovat nechceme. V kocaru nechce byt uz skoro rok, kdyz tam usnul, tak uplne vyjimecne. Doma skoro cely den neni. Chodime ven dopo na 2-3 hodky, odpo to stejne, k tomu mame zahradku, takze v mezicase byvame i tam.
Jsou dny, kdy je to lepsi, usne v pohode nebo naopak spat nepotrebuje, protoze treba spal dyl v noci, takze to neni nekolik mesicu uplne doslova
. Kdyby to bylo denne nekolil mesicu, tak na to nervy samozrejme nemam
.
Kazdopadne zkusim rady vyse a uvidime, treba to zabere
.
Mám 4,5 roku starou dceru, teď už nespí zdaleka denně, spíš 1-2× týdně, ale dokud spala denně, vždy to bylo tak, že po obědě bez nejmenších diskusí pyžamko, pusinku, a do postýlky. Když neusnula, tak si cca půl hodinky poležela a pak vstala, to jsem neřešila. Neuspávala jsem přes den ani když byla miminko. Nespíš, no ty budeš unavená. Pak jak byla starší a začala chápat a komunikovat, tak jsme to domluvily takhle. Po obědě se prostě jde spát, pokud neusneš, poležíš si a přijdeš. Nač si zbytečně komplikovat život ![]()
Zkusila ses ho zeptat, co potřebuje, aby mohl v klidu spinkat?
@Biboo Můj syn přestal po třetích narozeninách přes oběd spát. Ano, doteď má dny, kdy je unavenej, ale to je normální, když si dítě zvyká na nový režim. Na podobné pokusy s uspáváním bych tedy osobně neměla ani čas, nemám jen jedno dítě.
Z okruhu mých známých přestal spát po obědě nejpozději, ostatní děti už dávno nespaly.
Dobrý den,
zkuste položit váš dotaz v naší nové poradně
třeba by zafungovalo něco alternativního
https://www.emimino.cz/…karel-hadek/
Krásný den
Diana ![]()
Zkus, mrknout na tyhle stránky. https://www.prosimspinkej.cz/