Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já myslím, že návštěvou logopeda nic nezkazíte. Ono je to hlavně o tom, aby navedl rodiče, jak mají s dítětem pracovat. Jinak se holky chovají normálně? Rozumí? Komunikují funkčně?
Ja bych tedy rekla ze maji cas. Navstevou logopeda se nic nezkazi, ale jinak bych to nehrotila. Muj sice mluvi cele vety, ale relativne spatne proti vrstrvnikum. A ma cas. Kdy zacly mluvit?
Ahoj! Tohle je problém spousty dvojčat - mají svou společnou řeč a tudíž menší potřebu se domluvit s ostatními. Já bych v tomhle věřila ředitelce a ještě chvilku vyčkala. Jsou ve školce chvilku a jestli je už teď vidět pokrok, tak bych jim dala šanci ještě spoň půl roku a kdyžtak můžete začít chodit na logopedii třeba od září.
@Alyss1 Víc mluvit česky od školky aspoń ta starší, ta druhá si mluvila svou řečí, musím fakt říci, že od školky se to výrazně zlepšilo, ne o 100% ale proč ten dr. tak chvátá? je to mudr kontra pedagog… a vy ste mezi nima…
@Amys ano taky si myslím, že počkáme do září, a pak ten logoped bude od věci… ale to čekání je dlouhé je to o trpělivosti…
@AliTad jinak zjištuji, že když máme knížku je těžké aby obě vnímaly najednou, musím nejdřív jednu a pak druhou nejlépe by bylo si vzít jednu na 20 min stranou a druhá si bude hrát protože mě přijde, že se nesoustředí na stoprocent, ve školce si stranou vzala jednu též, ono to pak bude o inviduálním přístupu… ale to se člověk učí postupně… vůbec jsem netušila jak výchova dvou dětí najednou je náročné.
@Anonymní píše:
@Amys ano taky si myslím, že počkáme do září, a pak ten logoped bude od věci… ale to čekání je dlouhé je to o trpělivosti…
Neboj, dětičky teď pochopí, že pokud se chtějí domluvit s ostatními, nezbývá, než se jejich řeč naučit ![]()
Hojky
naše malá taky špatně mluví a to není z dvojčat, starší mluvil ve větách už od dvou let a ona začala mluvit tak že jí jde aspoň trochu rozumět ve 2,5 letech. Do školky začala chodit od ledna a zatím jen malý pokrok. Učitelka říkala že ještě s logopedií počkáme když začala tak pozdě že to třeba ještě dožene
Dobrý den, mám 3 roční dvojčátka, problém je v tom, že málo mluvíme, nenavazují věty, po mě vše opakují sice někdy zkomoleně ale opakují. Dělám si z toho hlavu že nemluví jako děti kolem. Že nevím co ve školce dělaly a prostě si s nimi popovídat. DR na rizikovém mě řekl, že mají chodit při školce na logopedii, prý tam dochází. Ale když jsem to pověděla ředitelce, koukala na mě co to povídám, že tyhle děti nesoustředí, a že je čas, že má v tomhle praxi. Co holky nastoupily do školky se opravdu více rozmluvily, ale prostě jsou to jen slabiky. (třeba místo máma jede domů, řeknou Mama momu. Hodně se snažím aby používaly tu jemnou motoriku, prej pak dítě mluví. Nebo oni jsou dost pohybově zdatné, furt skáčou a běhají prostě se nezastaví. A taky jestli jakjsou dvě že jim to dlouho trvá.
Poraďte máte zkušenosti?