Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky od včera od noci máme teploty…39,5…byli jsem u dr. ta napsala různé láky plus anitbiotika, ale nasadím je až dnes večer…ale stále máme teploty, strídám paralen čípky a nurofen po 4 hodinách, ale ikdyž je teploty nahoře, má studené nohy…všede čtu že v tom případě nesrážet..je to myšleno ani léky?? nebo jen zábaly apod?? jsem z toho jelen děkuji za názory…preventivně jsem na noc koupila tvaroh na zábaly, z octu mám strach ![]()
Nesmí se zábaly a u nás je to jistota, že teplota poleze nahoru.
Dokud neplota nevystoupá, tak by se skutečně nemělo nijak srážet. Jak je dítko velké, už si dokáže říct, jestli je mu teplo nebo zima?
Když jsou studený nohy ruce, tak jde většinou o první fázi horečky - teplota stoupá. Zní to paradoxně, ale dobrý je nohy zahřát.
Slyšela jsem někde (nikdy jsem to nedělala), že je snad dobrý je dát do nějaký nahřátý soli… ale fakt nevím. děckám stačí prostě termofor, zabalit do deky a čekat. A až když jsou horký (druhá fáze) tak to vydržim dokud můžou, nepřikrývám je, pokud usnou dobrý, pokud ne, tak srážim - zábaly, případně antipyretika. tož tak. ale mám zkušenost, že když jde o „obyčejnou“ virózu (tedy ne bakteriozu), že je lepší nesrážet tak rapidně - třeba jen dvakrát denně aby se děcko buď najedlo nebo vyspalo. Pže ta teplota je imunitní odezva a tělo ničí viry. Když jde o silnou bakteriozu, tak je to samozřejmě o něčem jiným. Tak ať je brzo dobře. ![]()
Ne jen to znamena nedelat zabaly. Nesrazet horecku je sice hezky, ale nad 39 u ditete bych to nedoporucovala. Takze jely srazet, nechat klidne at teplota stupne na tech 38- 38,5 a pak dat dalsi lek. Hodne tekutin.
Záleží na tom kde měříš. ale do těch 39 (v konečníku 39,5) je to myslím ještě u 3,5 letého děcka ok. pokud tedy pije a čurá, komunikuje, nemá bolesti hlavy, nezvrací atp. ale na vyšší už bych taky „nečekala“. naše malá tedy trpí na horečky hodně a u 39 je ještě relativně v „pohodě“. Nahnáno jsem měla když měla přes 40… tak jsem jela na pohotovost. Tam zjistili že nemá bakteriozu, dostala nanuka, ibáč, a jeli jsme domů
ale chápu, že každé děcko to taky snáší jinak.
Možná je to kec, ale někde jsem četl, že studené nohy a ruce jsou při horečce normální = tělo je ohroženo a mozek vydá pokyn hnát krev hlavně pro mozek, ruce a nohy nejsou prioritou, krev je hnána pro důležitější orgány.
@Ploskutáček píše:
Možná je to kec, ale někde jsem četl, že studené nohy a ruce jsou při horečce normální = tělo je ohroženo a mozek vydá pokyn hnát krev hlavně pro mozek, ruce a nohy nejsou prioritou, krev je hnána pro důležitější orgány.
myslím, že je to spíš tím, že tělo potřebuje rychle zahřát „jádro“ aby dosáhlo kýžené teploty pro boj s nemocí.
@Helis15 píše:
Ahoj holky od včera od noci máme teploty…39,5…byli jsem u dr. ta napsala různé láky plus anitbiotika, ale nasadím je až dnes večer…ale stále máme teploty, strídám paralen čípky a nurofen po 4 hodinách, ale ikdyž je teploty nahoře, má studené nohy…všede čtu že v tom případě nesrážet..je to myšleno ani léky?? nebo jen zábaly apod?? jsem z toho jelen děkuji za názory…preventivně jsem na noc koupila tvaroh na zábaly, z octu mám strach
hele, tohle jsou pěkné články:
http://www.mudrbartuskova.cz/clanek_03.html
http://mojebetynka.maminka.cz/…l-na-horecku
http://www.azrodina.cz/…sile-horecky
Mně doktorka říkala, že pokud jsou studené končetiny, tak rozhodně zábaly ne. Jen ochlazovat čelíčko žínkou, příp. i hrudník.
@Ploskutáček píše:
To je normální jen dokud teplota nevystoupá, jakmile vystoupá, tak je tělu teplo, do té doby je mu zima. Zkus si to na sobě, až budeš mít horečku. Dokud ti bude telota stoupat, budeš se pořád chvět zimou, ve chvíli, kdy ti začne být horkou, tak už teplota nastoupala a tělo se pak začíná potit. To je doba, kdy se může začít uměle s ochlazováním zábalama a přikládáním obkladů.
Jinak já u malých dětí taky srážím, jakmile mají teplotu nad 39, i když není ještě zcela nastoupaná. Samozřejmě počítám normální teplotu, takže s odečtem, pokud je to měřeno v zadečku (takže naměřená by byla 95.5)
Pořád se nám to drží, vystoupá to na 39 v konečníku, dám nějaký lék (paralen, nurofen, střídám) a pak zase stoupá na 39,5 a nejdříve po 2 hodinách od podání léků začne teplota klesat, chce se osprchovat…pak hodinu je dobrá a pak zase nanovo…
bolí bříško, torchu vyzvracela (trochu štáv) a bobek…za pár minut nato řídší stolice…bříško po vykakání prý už nebolí, tak snad se kakáním zbavily toho bordelu
@Helis15 píše:
Pořád se nám to drží, vystoupá to na 39 v konečníku, dám nějaký lék (paralen, nurofen, střídám) a pak zase stoupá na 39,5 a nejdříve po 2 hodinách od podání léků začne teplota klesat, chce se osprchovat…pak hodinu je dobrá a pak zase nanovo…bolí bříško, torchu vyzvracela (trochu štáv) a bobek…za pár minut nato řídší stolice…bříško po vykakání prý už nebolí, tak snad se kakáním zbavily toho bordelu
no a co zjistila doktork? Máte bakteriální infekci? Jestli má 39,5 v konečníku tak to není zas při viroze nic neobvyklýho. Někdy může trvat i tři nebo čtyři dny… Kolikrát blindila? papká a pije něco? Ta řidší stolička může být i z těch čípků…