Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
Dcera byla cca před dvěma týdny u oční, kde jí po důkladném zkoumání a bnakonec i rozkapání očí zjistili, že má dalekozrakost 2,5 a 2,75dioptrie (takže +2,5 a +2,75) Vybrali jsme brýle, včera jsme je donesli domů, těšila se na ně.
Ale co mě zarazilo je, že na blízko prý vidí rozmazaně, do dálky prý to rozmazané nemá. Ráno se chtěla dívat na pohádky a brýle si sundavala, že to nevidí ![]()
Podle dr má ty brýle nosit celý den, ale jak?
![]()
Dr v týdnu chci volat, ale ráda bych znala vaše zkušenosti. ![]()
Dalekozrakost je špatné vidění na blízko, takže je logické, že si sundává brýle na pohádku. Kdyby viděla špatně na dálku, tak je krátkozraká a dioptrie má v mínusu.
Ale jestli je dalekozraká tak přece nemusí nosit brýle celý den??
@jenny.fields jasně. ale jak je potom možné, že písmena v novinách mi přečetla v pohodě (a prý je rozmazané neměla)? Vzdálenosti jsem zkoušela různé. Problém je jen ta TV ![]()
@lenk dr řekla, že brýle má nosit celý den ![]()
Tady tohle jsem našla v jednom článku
„Dalekozrakým osobám doporučujeme pokud možno stálé nošení korekce. Navzdory dobré zrakové ostrosti bez korekce do dálky u mnohých dalekozrakých je trvalým nošením brýlí / čoček znemožněno jednak přemáhání akomodace, jednak se snižuje riziko vzniku poruch postavení očního páru. Bez korekce se obvykle obejdou lidé s velmi nízkou dalekozrakosti, která je dobře kompenzovaná a příliš nezhoršuje vidění.“
Syn je dostal ve 3,5 letech a behem tydne si zvyknul. davali jsme je na par hodin ze zacatku a kazdy den pridavali dalsi hodiny..
Dcera je dostala v roce, ta si zvykla hned, ale ted posledni dobou si je sundava casto. bohuzel nevime proc jeste nam to nerekne.
@petra79 joj, mám to v plánu stejně, každý den přidávat a aby je tak do 14ti dnů měla už celý den. Já jsem právě ráda, že je dostala až jako větší, že už řekne, co a jak je
@atominnka píše:
@jenny.fields jasně. ale jak je potom možné, že písmena v novinách mi přečetla v pohodě (a prý je rozmazané neměla)? Vzdálenosti jsem zkoušela různé. Problém je jen ta TV*
Jestli je problém ta tv, tak mě napadá, jestli má brýle s antireflexní úravou. Bez antireflexu by možná mohla tv házet odlesky a mohla by mít pocit horšího vidění, možná
Jinak osobně bych asi zavolala doktorce a poradila se s ní.
@atominnka tak uvidíte. Kdyby si pořád stěžovala zkonzultovala bych to s oční.
@lecijasek jojo, volat tam budu na 100%, jen víkend je dlouhej a vrtalo mi to hlavou ![]()
@atominnka dobrý den, mohu se zeptat jak to u vás dopadlo? Syn má stejný problém. Dostal brýle a vidí v nich rozmazane.
@Kardašová nosila je jen na dálku, na blízko v nich neviděla, dr tenkrát tuším řekla, že si musí zvyknout.
Teď má oči v pořádku, vyrostla z toho a brýle nosit nemusí
@atominnka děkuji moc za zprávu! Ráda čtu, že se vám problém uzdravil a dcera je bez brýlí. Taková naděje i pro nás.
U nás je to momentálně naopak. Na blízko mu nevadí, na televizi v nich vidí rozmazaně.