Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti.
Jsem ve 34.tt a dnes v poradně mě paní dr. vystrašila že mám úplně změklý čípek a otevřený na 17 mm a hlavička miminka je už sestouplá a naléhá. Bříško mě nebolí, sem tam ztvrdne, ale to celé těhotenství, Magnesium beru od začátku. Máte někdo zkušenost, jestli už se nedej Bože, mám chystat na předčasný porod, nebo to může vydržet ještě těch 6 týdnů???
Díky Iva
Milá Ivuš,
nemám sice zkušenosti s tímto přímo osobně, ale minulé úterý se mojí kamarádce-sousedce narodila holčička v 35+6 tt. byla úplně v pořádku měla 50cm a 3350g. a v sobotu šly domů.Na přímu v porodnici jí doktorka řekla, že nemusí mít srach že rodí o měsíc dříve, že bude všechno v pořádku.
Druhá kamarádka je dnes 35 tt. a také jí dnes doktor řekl že je na 2 cm otevřená a hlavička naléhá, má čekat do 5 dnů porod, bez starosti.
Chytrá kniha říká, že od 34 tt. jsou vyvinuté všechny orgány i plíce, tak si myslím že nemusíš mít strach.
Ostatně, některé ženy už jsou otevřené na 2 cm i několik týdnu před porodem. Hlavně odpočívej.
Přeji hodně štěstí a dej vědět co se ti narodilo, držím palečky.
Ahoj
Nikol + Jaromír 3roky a 8m. + Vendulka skoro 8 měsíců
Ahoj nemám osobní zkušenost, ale mojí kamarádce v 6 měsíci těhot. doktor konstatoval, že má zkrácený čípek a že jí hrozí předčasný porod. Celou zbývající dobu do klasického konce těhotenství proležela doma. Nic nesměla dělat, nikam chodit, ale jenom ležet a hodně odpočívat. A vydržela. Malý se narodil přesně ve vypočteném termínu je krásný, zdravý a šikulka. Takže pokud budeš ležet a nepřepínat se tak to určitě dobře dopadne. Ahoj a hodně štěstí
Ahoj Ivo,
já jsem na tom byla stejně, ale už od 32. týdne. Do 35. týdne jsem musela ležet v nemocnici (úplný klid na lůžku). Pak mě pustili se slovy „miminko je vyvinuté, tak děj se vůle boží
“. Porodila jsem krásnou zdravou holčičku 3,10 kg a 49 cm v 37. týdnu.
K tvému dotazu - docela se divím, že ti doktorka neřekla víc. Podle mých informací se plíce vyvíjejí do 35. týdne (proto jsem taky ležela do té doby v nemocnici) a předčasný porod je docela pravděpodobný, takže jestli to nechceš „uspěchat“, určitě lež s nohama nahoře - každé sezení a popocházení může porod rozjet.
I tak, už jsi blízko „kritické hranice“, takže se těš na miminko - pokud porodíš dřív, nebudeš aspoň mít čas začít se bát porodu
. Přeju krásné zdravé miminko.
Taky Iva
Byla jsem taky v nemocnici od 34.týdne do konce 36. týdne,čípek jsem měla na 11mm.Teď jsem už týden doma a prckovi se vůbec ven nechce,snad nebudu ještě přenášet?:o) Tak hodně štěstí a hlavně klid,teď už to nebude tak strašný…Jana.
Byla jsem na tom podobně, od 31týdne v nemocnici, bohužel na konci 34. týdne se mi narodil chlapeček, 2,90 kg. Vše bylo ok. Není se čeho bát. D.
Ahoj,
nechci se vyjadřovat k případnému předčasnému porodu, ten může přijít a nemusí.Mluvím ze své zkušenosti, kdy mé první těhotenství bylo ukončeno ve 34. týdnu sekcí pro komplikace, které se vyskytovaly během celého těhotenství (od 32. týdne bylo moje CS 2).Děťátko sice bylo vyvinuté, váha a délka velmi pěkná (2.350 g a 47 cm) nicméně se jedná o předčasný porod a komlikace jsou velmi časté.Počínaje třeba plícemi.Může to tak být a nemusí.Děti se berou jako nedošené, a také tak se k nim přistupuje.Těch 6 týdnů bylo mé dceři odečítáno až do roka.V prvních měsících byl rozdíl velmi zřetelný, velmi často (pokud se děťátko nenarodí ještě s nějakou infekcí, jiným problémem) se chodí s dětmi na rehabilitace, cvičí se Vojtova metoda.Je to velmi individuální, nicméně závěr je takový, že každý den navíc, který miminko v bříšku zůstane, je velmi důležitý.Takže raději zvolnit a víc odpočívat.
Hodně zdaru a zdravé miminko.
Petra
PS: Druhé těhotenství- CS 4 od 36. týdne a nakonec jsem vůbec nebyla schopna porodit, takže následovala druhá sekce.
ja som sa otvárala od 4. mesiaca, celý čas som preležala v nemocnici, až do 38 tt a nakoniec som dcéru prenášala a pôrod mi museli vyvolávať na konci 41. tt.
// ![]()
Ahoj holky,
tak jsem teď 37+3 tt. a stále se kluk neklube,takže moje starosti ve 34.týdnu byly předčasné… ![]()
Tak doufám,že už to vydržíme do 40., i když už teď doktorka říkala,že cítí hlavičku a do týdne bych mohla rodit…věřte jim!
Tak zatím papa
Iva
//
Ahoj Ivo,
jsi moc hodná, žes o sobě dala vědět. Teď už je všechno v pohodě, takže nezbývá než popřát snadný porod a zdravého mimíska
.
Taky Iva
Ahoj Ivo, no tak to se máš..jsem na tom ve 34.tt stejně jako ty jsi byla, tak jsem trochu nervozní..když se dostaneme do 37.tt tak to bude krása!
Tak drž pěsti a přeju Ti rychlý a bezproblémový porod a zdravého chlapečka! Taky budu mít kluka ![]()
Ahoj, mám dotaz… jsem 34.tt a prstem cítím vevnitř hlavičku, je to normální?
@Nicky-jh píše:
Ahoj, mám dotaz… jsem 34.tt a prstem cítím vevnitř hlavičku, je to normální?
Vevnitř? kde přesně myslíš?
Ahoj maminky, dnes jsem byla na poradně a pan doktor konstatoval, že se mi odminula hodně zkrátil čípek. Jsem 34 tt, minule jsem byla ve 31. tt. Miminko je ale stále koncem panevnim a dost nahoře. Občas mi večer ztvrdne břicho, pomáhá mi hořčík. Ve čtvrtek mám jít do porodnice. Co můžu čekat? Dokdy se podávají kortikoidy na plíce? Mám teď strach cokoliv dělat ať nezačnu rodit.
Mimčo má váhový odhad 2,4 kg.