Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Také jsem po císaři, u mě to proběhlo v pohodě, akorát pár hodin po operaci necítíte nohy, hůř se stává z lůžka ( ne že bych prodělala i obyč porod, ale v porodnici maminy běhaly a já jsem chodila po chodbách a držela si své bříško (cítila jsem jako by mi mělo každou chvíli upadnoout)) Myslím, že to nic strášného zas není, ale také záleží na panu doktorovy. Kamila
Ještě dodatek, také si myslím, že miminka po císaři mají hezčí tvar hlavičky, neboť nemusejí procházet těmi uzkými porodními cestami.Kamila
Já jsem rodila své první dítě „císařem“.Nebyl plánovaný - potíže se vyskytly až během porodu /hrozící udušení plodu/, tak jsem asi po 12ti hodinách bolestí dostala celkovou narkózu.Druhé miminko jsem porodila „normálně“.Mohu tedy srovnávat.Když bych si mohla vybrat,tak „císaře " už nikdy.Po "normálním“ porodu je člověk druhý den celkem fit.Tedy v porovnání s tím „císařem“.Ale nepíšu to proto, abych Vás strašila.Až uvidíte své nepomačkané,zdravé mimiko,bolest se bude snášet mnohem lépe.Držím pěstičky,ať Vám vše dobře dopadne!
Moc Vám děkuji za informace. Pomohlo mi to i když prožít si to musíme každá sama. Děkuju Karolína
Neboj se…ja prodelala cisaruv rez 29.1. jiz druhy den jsem litalapo chodbe zakrok se konal na posledni chvilku ve ctvrtek odpoledne v 16:15 v patek jsem uz lezla z postele a v sobotu prem,louvala lekare o propusteni z nemocnice:))…v sobotu vecer jsem byla doma:))…porod budu popisovat na strankach " .{target:_blank}":[http://rodina.cz/brophy]
Já tedy nevím.Porodila jsem císařem v pátek v 19.09 hod., v sobotu jsem se chviličku prošla se sestrou po chodbě, v neděli jsem chodila sama.Až v pondělí po vizitě mě převezli z pooperačního na porodnici.Řekli mně, že když bude vše bez komplikací,tak stejně po císaři nemůžu domů dříve jak za 7 dnů.Ale spíš se počítá tak 7- 10 dnů jako normální /takto to měla i kamarádka,která rodila jinde/.Mě bohužel začala rána hnisat,tak jsem šla domu skoro po 14ti dnech.Uf,to byla doba!Sestry mě chválili,jak jsem šikovná a snažím se.Proto mně dali miminko na pokoj „již“ ve středu po porodu .Ale nárok jsem na ni prý ještě neměla. Potom jsem musela ještě zpátky do nemocnice na kontroly.P.S.Gratuluji ke krásnému miminku.Ať Vám dělá jen samou radost!
ahoj, jsem taky po císaři. Operace proběhla ráno ve 4.18 se narodil Mareček, v 6 hod. mi ho přinesli a od 9 hod jsem ho měla pořád u sebe. Jen první noc ho měli sestřičky a mě ho nosili na krmeni. Takže mě operovali ve 4 ráno a večer mě nic nebolelo a chodila jsem normálně (jen trochu shrbeně), ale 4. den jsem byla jako před operací. Břicho mi spadlo hned po operaci, narozdíl od ostatních maminek, které měli velká břicha jako by tam ještě něco měli. Měla jsem skvělího doktora.
Na císaře si nemůžu stěžovat. Zažila jsem i část normálního porodu. Praskla mi voda a za půl hodiny jsem měla pravidelné kontrakce po 2 minutách. NO hrůza. Ale musela jsem na císaře, protože mám malou pánev a miminko by neprošlo.
Tak držím palce.
Jarka
Ahoj,
porodila jsem 2 deti „normalne“ a to treti - posledni - tvrdohlave ulozene hlavou nahoru povinne planovanym cisarem. Na vyber jsem dostala epidural a celkovou narkozu. Pri celkove narkoze musi miminko do 3 minut po uspani matky vyndat, tak je to ponekud „fofr“. Epidural je vetsim rizikem pro matku, ale pro dite urcite setrnejsi. Vybrala jsem si epidural a nelituji. Byla jsem celou dobu pri tom = slysela jsem rozcileny krik miminka, ktere asi 12 minut po znecitliveni nedobrovolne vytahli z briska. Take jsme se hned pomazlili - miminko bylo krasne, nepomackane, jen zamatlane od mazku, bez bouli a fleku. A velmi ciperne. Narodila se v 7.45 rano a uz v jednu mi ji prinesli na kojeni na JIPku (kde jsem 24 hodin po porodu lezela) a ona se hned prisala.To bylo v pondeli. V utery mne prestehovali na normalni oddeleni a mimco mi nosili jen na kojeni. Ve stredu jsem se opet prestehovala a miminko mi uz bylo ponechano i na „hrani a seznamku“. Jen na noc jsem ji jeste dala sestrickam. A od ctvrtka jsem uz vsechno - vcetne noci zvladala sama. Domu nas pustili v nedeli - po vytazeni stehu. Nejsem zadna hrdinka, nechavala jsem si do patku davat injekce proti bolesti, ale opravdu to nebylo tak strasne, jak jsme se bala. Naopak - po porodech mam spoustu negativnich zkusenosti. Po prvnim porodu jsem si minimalne mesic nesedla a dlouho jsme mela potize se sitim. Pri druhem (nevyzadanou povzbuzovackou urychlenem) porode jsme se i prez nastrizeni hodne roztrhla, tak jsem take zas az takova „cipera“ po porodu nebyla.
Na pokoji nas bylo 5 - z toho 4 po cisari a zadna z nas nemela atypicke potize a vsechny nas pustily sedmy den domu. 10 dni tam byla jen maminka po normalnim porodu, ktere zustal kus prirostle placenty v deloze a absolvovala jeste dodatecnou kyretaz…
Urcite to neni prijemna predstava toho, co te ceka, ale nemusis se bat. Da se to vydrzet.
Lida
PS. Jedinou „neprijemnosti“ po epiduralu bylo dlouhe znecitliveni nohou. Trvalo to asi 8 hodin, nez mi prisly uplne k sobe a i prez upozornovani (ze starny doktoru), ze to tak bude a ze je to neprijemne - potvrzuji - je to neprijemne, nezaskocilo mne to, nehystercila jsem, ale je to opravdu hodne zvlastni pocit divat se a sahat na vlastni nohy a necitit vubec nic. Ale i to preslo…
PSS. Pokud by sis o tom chtela popovidat, napis - zavolame si.
Ještě bych chtěla něco dodat ke svému příspěvku /10.02.2004, 21.07 hod./ nebo spíše něco upřesnit. Jak jsem napsala, miminko se narodilo v pátek, v sobotu dopoledne jsem byla ještě na kapačce.Bohužel mně nemohli dát epidurál,protože miminko po několika hodinách bolestí muselo ven okamžitě a nebyl na to čas.Několik desítek minut před samotným zákrokem si pamatuji pouze útržkovitě, něco vím od muže,který byl u porodu.Dokonce se mohl podívat přes sklo,jak malá přišla na svět.Dovolili mu to - prý vyjímečně,když se mnou protrpěl hodiny bolestí. Miminko mi přinesli ukázat prvně v sobotu odpoledne, ale pouze na pomazlení - nikoliv na kojení.V noci jsem se probudila celá mokrá, protože se mi spustilo mléko.Sestra mně dala čistou košili a moc se divila, že se to po císaři a celkové narkóze prý stalo velice brzy.Malou mně přinesli odpoledne, abych zkusila kojit.Malá se vůbec nechytla.Bohužel ani během dalších dnů, i když sestra vydatně pomáhala.Na druhou stranu,když jsem viděla ty díry v savičkách, tak se ani nedivím, že kojení pro ni bylo namáhavé /pro zajímavost:mléko jsem odstříkávala,a pak jsem malou krmila z láhve,ale šlo to pouze tři měsíce.Aspoň něco.Druhou dceru,která byla porozena „normálně“ a ihned po porodu přiložena,jsem kojila 10 měsíců/.Stále si myslím, že byla z velké části chyba v tom,že mi malou nepřiložili dřív a pak ty dírky v savičkách …No,ale to jsem se dostala už malinko jinam.Co se týče injekcí proti bolesti,ty mně sestra také stále nabízela. I když jsem odmítla, tak řekla, ať nejsem hloupá, proč zbytečně trpět.Nakonec jsem jich tedy také pár dostala. Ale jak tady již maminky psaly to „utrpení“ nebylo opravdu tak zlé.
Ahojky chtěla bych se zeptat zda se dá vyžádat císařský řez? mam těžký druhý stupeň na čípku a mam strach z normálního porodu aby mi to nějak neublížilo vím že je lepší porodit normálně, tak bych se chtěla zeptat jestly nemáte nějáká zkušenost stímto problémem nebo zda něco o tom nevíte děkuji ![]()
Zakladatelko ono také záleží na tom, jaký práh bolesti máš a zda jde o první, či opakovaný zákrok.
Já měla první SC akutní /hodně akutní/,tak mám řez od pupíku dolů.
Bolí sice prý víc než ten v podbřížku a je delší, ale přežila jsem
.
Druhá SC taky celkem v pohodě. Zavinování dělohy bolelo víc, ale dalo vydržet.
Třetí císař byl teda mazec
,myslela jsem, že to nepřežiju.
Byla jsem poučena, že každý další císař bolí víc
.
Se mnou ležela paní, která rodila 4× normálně a po páté císařem a říkala, že SC je mnohem horší jak normální porod a že příště jedině normálně ![]()
Injekce je sice nepříjemná, ale pokud je dobrej anesteziolog, tak je to hned.Za pár minut nic necejtíš (před 12ti lety to bylo horší
).
Po rozříznutí cejtíš tlaky v břiše, jak se ti tam „hrabou“.
Nic příjemného to taky není, ale nebolí to
.
Nejvíc nepříjemný jsou ty nohy které necítíš.
Záleží na nemocnici.
V jedné jsem byla sama na pokoji, nikdo mi nic neřekl, to jsem fakt brečela.
Letos jsem byla v jiný a tam se mnou byla celou dobu sestřička
a to bylo v pohodě.
Na všechny otázky odpověděla a byla fakt príma
.
Když odezní Epidurál /myslím, že se to teď jmenuje jinak/,tak to bolí, ale dostaneš injekce.
Stehy mi nikdo nevytahoval, měla jsem vstřebávací ![]()
Je to individuální. Stejně jako normální porod.
Někdo to snáší lépe, někdo hůř
.
Taky jsem se bála (pokaždý),nic příjemného to není, ale dá se to vydržet a ty to taky zvládneš
![]()
Myslela jsem že budu rodit normálně, ale poté, co mi blbě vyšel monitor mě okamžitě hnali na císaře.
Sestřičky mě vycévkovaly (není to moc příjemné, trochu to pálí ale za minutu už jsem to necítila), na sále mě položili na lůžko, svázali nohy a anesteziolog mi řekl, ať se vyhrbím (jako když cvičíte kočičí hřebet). Píchl mi epidurál - zase trochu nepříjemné, ale že by to bolelo se říct nedá.
Asi za 5 minut začla samotná operace, tahalo to - ale opět nic, co by se nedalo vydržet.
Spíš než samotný císařský řez byly bolestivé dny poté - první den, kdy se člověk musí postavit a chodit - to bolelo docela dost. Musela jsem se hodně motivovat, abych necelých 20 hodin po operaci vstala z postele a šla do sprchy. Navíc jsem v té době byla nachlazená, takže když jsem musela zakašlat, tak jsem měla pocit, že mi odletí břicho.
No a třeba zakuckat se při pití - to se vám stává tak 1× za rok -ale po císaři se mi to stávalo 3 krát denně a to jsem nevěděla, jestli se mám dřív chytat za břicho nebo se radši udusit. Stejně tak ranní vstávání z postele bylo hodně nepřijemné a taky jsem se bála jít na WC na velkou - protože při představě, že budu muset tlačit - a zapojit svaly na břiše a v podbřišku… se mi dělalo mdlo.
Chodit po operaci bolelo, ale jak mi radily sestry - a měly pravdu - lepší bylo chodit narovnaná a dělat delší kroky než chodit v předklonu, držet si břicho a cupitat.
Chůze byla celkem bezbolestná už cca 4 dny po operaci
A po týdnu, co vyndali stehy jsem už o jizvě a bolesti skoro ani nevěděla.
Pokud bych to měla shrnout, samotný císařský řez bolestivý moc není. Co bolí jsou ty dny poté - oblast okolo jizvy, a jizva samotná.
Ahoj, prosim vás má někdo po 3 cisaři, já ano a šílene me boli ta jizva mam to ve stejnem místě. Jak to mate vy prosim je to normalni? ty bolesti? mam deti 4,2 a 3mesice. dekuji
Já byla císaři před 3 a půl lety a bylo to naprosto v pohodě. Taky jsem ho měla dopředu naplánovaný, malá byla koncem pánevním. Nechala jsem si jen epidurál, který byl naprosto bezproblémový. Samotný vpich do páteřního kanálku nebolel a skoro jsem to necítila. Když jsem pak necítila nohy, tak se šlo na věc. Jen mi bylo trochu na zvracení, ale doktor říkal, že to tou látkou v epidurálu. Celé to trvalo 45 minut.Nohy přišly k sobě po 4 hodinách, takže supoer.Jen mě bolela záda s toh ležení na zádech-nespím tak běžně, spíš na boku. Břicho bolelo hlavně při vztávání, ale dalo se to přežít. Celkově břicho bolelo asi týden. Jizva se hojila krásně a dneska už jí nemám skoro ani vidět. Z porodnice nás pouštěli 4 den dopoledne po vizitě. A pokud budu mít druhé dítko, zřejmě mě další císař nemine, ale nebojím se, vím, že třeba bolest zubů je mnohem horší ![]()
Lékař mi sdělil, že budu rodit tzv. císařským řezem. Mám z tohoto zákroku obavu. Kdo s tím máte zkušenost, můžete mi prosím popsat co se před - během - a po tomto procesu s člověkem odehrává? Jaká rizika hrozí matce a jaká miminku? Děkuji za informace.