3,5 leté dítě nespí, náročné uspávání.

Anonymní
19.9.24 21:25

3,5 leté dítě nespí, náročné uspávání.

Ahoj, malá 3,5 měla od malinka malou potřebu spánku. odpolední spaní téměř neznáme. Odmalička jsme ji nemohli uspat, pamatuju si, že jsme kupovali i ruzné ty manducy a houpačky a máme akorát tak fotku, že se v tom po půl hodině houpání po deváté večer v roce a půl převalovala, lezla, vylejzala a koukala z vaku ven. Mřížovou potýlku jsme museli velmi brzy zrušit, v ní nemohla spát od doby co začala chodit, prootže ji byla schopná přelézat a ublížila by si. Nějakou dobu tedy spala s námi, ale v noci se šíleně převalovala, budila, cestovala…takže jsem se pro změnu nevyspala ani já.. Od dvou let určitě nespala přes den, běžně usnala v deset i v jedenáct, vstávala v sedm, osm. Úderem deváté usínala vcelku bez cavyků jen v léě na chalupě, ale tam každý den běhala po obrovské zhradě, v bytě tolk možností nemáme.
Těšila jsem se, že po nástupu do školky bude utahanější, ale protože tam odpoledne ještě všichni spí, není to žádná hitparda, ale jo, aspoň něco po té deváté konečně usíná.

To že nemáme s mužem absolutně žádný čas pro sebe a mnaželství tím už dost trpí, nemusím zmiňovat.

Mít padla prostě denně až ve čtvrt na deset už je na mně prost moc. Nechodili my jsme spát po večerníčku?

A i v těch osm je každý den řev, jekot, nářek..nesnáší to. Nic nesnáší tak, jako jít spát. Jen řeknu pyžamko, ječí, volá ne, běží se schovat…je to hrozné. Už nevím co s tím. Zkoušíme všecno…nechat ji v pokoji samotnou - to si hraje, ale pak de spát VELMI pozdě, takže je ráno mrtvá. Zkoušeli jsme pohádk, písničky, rituály, plyšáky, divadlo, všecko možné. Zkoušeli jsme promítat hvězdičky na stěnu, máme mluvené disneyho pohdky, mámy plyšáka maňáska co chce spinkat, máme dokonce takovou tu dětskou masku na oči s kočičkou… tu dokonce i chce nosit, ale vůbec to nepomáhá. hodinu s ní ležím, je už po deváté, máme tmu, hvězdičky, já jí masíruju, má i msku přes oči…a stejně si pak kočičku sundá. Je to fakt očistec…

Mně by nevadilo, že ponocuje! Já jsem v tomhle bnevolentní, jenže ona si prostě sama od sebe ehnout nejde, ona y někde odpadla na zemi až hodně pozdě a ráno bych měla zas peklo při výpravě do školky. Ale ok, to jsem se smířila.

Jenže co mě mrzí je to, jaký ona má totální afekt na to jít spát…vubc nám nejdou ani dodržovat večerní rutiny, protže jakmile tuší že se děje něco po čm by mohlo následovat obléknutí do pyžama, tak to bude šíleně omítat.

A mě to mrzí, nemáme žádnou rutinu, pokaždé je řev, nucení, přemlouvání, prosby, výhružky a já už nevím co ještě…dvou hodinové divadlo, přednášky o tom jak je spánek pro nás důležitý, já jsem vyřízená a ona ne a ne zabrat a čím je víc večer, tím větší blbot si vymýšlí.

Nevadilo by mi to, ale já umírám…já jsem skřivan a když mám áročý den, potřebuju jít spát třeba už po té deváté… a ona by ještě v půl jedenácté mohla být vzůru. Jenže já si fakt nelajznu usnout dřív než moje dítě, co kdby se něco stalo.
A i když jsem s ní v pokoji a hrozně ráda bych už spala, ona mě začne dloubat do očí, budit mě ať nespím… já prosím, vysvětluju, vyhrožuju, řvu..nic.
Zkoušela jsem masáže, olejíčky, difuzér, hudbu, hračky, bílý šum(ten nepomáhal ani když byla miminko), když byla v kočárku, řvala a velmi rychle z korbičky uměla vylézt, museli jsm koupit takové ty kšandy, jinak by mi jako mimino co péruje prostě vylezla… nefungují ani žádné melodie, pohádky… usne se mnou, l třeba vždycky až v půl desáté a je hrozný probémjí do té postýlky nalákat, dostat :? To je to co mě vyčerpává nejvíc…nevadilo by mi, kdyby mi kýva, i třeba hodně pozdě večer, ale on nekývn nikdy, to je otázka cti..jako by to byla vražda jít sát..
poradte… :oops:

omlouvám se za anonym…

kdybych mohla, zamknu se v ložnici a jdu spát, ale nemužu tam to dítě nechat, Jsem vyčerpaná a ona má tolik enerie… tatínka nemáme a moji rodiče ještě pracují a také musí brzy ráno vstávat..)

také máte dítě nespalce? ba přímo nezmara? co vám pomohlo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85899
19.9.24 22:23
@Anonymní píše: Více

Zvyknout si ;) Syn usina od 2 let kolem 22-22:30. Spi ve skolce, ma hromadu energie, driv neusne. Usnul dneska ve 22:00, ja si tu klikam na mobilu a jdu spat 22:30. Vstavam 5:30 a on v 6:00 do skolky. Jsem unavena, casem si zvyknes. Starsi dcera uz od 21:00 spi a ma vetsi potrebu spanku nez ten mladsi. Zahanej do postele, az bude unavena :nevim: zahaneni predem bez unavy je kontraproduktivni a akorat se tim sama vycerpas ;)

Ja bych idealne sla spat taky ve 21 a vstavala klidne v 7 :mrgreen: Idealne teda potrebuju 8 hodin spanku, coz je scifi. Dcera starsi je po mne, mladsi syn ma mensi potrebu spanku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
19.9.24 22:43

Mám taky nespavce s hromadou energie.. když usne po obědě klidně jen na půl hodiny, tak večer dřív než v 10 spat nejde. A že by si sám lehnul a šel spat to u nás taky neexistuje. Takže radu nemám, ale unavená su z toho taky fest. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
19.9.24 22:52

A musí do pyžama? Nemohlo by se to „okecat“…? Třeba v 7 po koupání dát čistý civil s tím, že oblečení je špinavé. Nebo jenom tričko a po nějaké době vyměnit kalhoty? Vyměnit pyžamo za čisté oblečení? Vysloveně pyžama taky moc nepoužívám. Používám světlá trička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15249
20.9.24 02:25

Pyzama u nas doma neexistuji. Holky spi v cistem obleceni, ve kterem jsou pak dalsi den (skola, skolka, pripadne o vikendu doma) nebo jen v kalhotkach.

A teda co ja bych dala za dite, ktere usne po devate a vstava v 7 - 8! Takova je az nejmladsi, ctvrta. Te je aktualne 3,5 roku a dokonce spi ve skolce a dokaze usnout treba uz v pul desate. O vikendu pres den nespi a taky usina okolo 21:30.

To starsi byly jine. Ty nespaly pres den od 13 mesicu. Ani ve skolce nikdy neusnuly. Dlooouho nedokazaly usnout pred pulnoci a v 7 byly vzhuru. Velkym usilim se nam podarilo, ze usinaly treba uz po 23. Ted je starsim 10, 8 a skoro 7. Chodi spat po 21. s nejmladsi. Casto nejmladsi spi a nektera ze starsich jeste ne. Ale to uz nevadi, nepotrebuji me k usinani. Az na 8letou nekdy, ale ona ma jisty problem (PTSD).

Za me proste s tim nic nenadelas. Je nesmysl ji nutit do postele pred 21. Jen budou sceny a stejne neusne. Jeste par let vydrz, pak uz te nebude pri usinani potrebovat.

Jen me zarazilo, ze pises, ze s muzem nemate absolutne zadny cas pro sebe a manzelstvi tim trpi. A pak pises, ze tatinka nemate. Takze tvuj muz neni jeji tata?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5673
20.9.24 05:47

Proč jí nutis být v posteli v osm, když víš, že usne až po deváté hodině, nebo v půl desáté :nevim:
Prostě umýt, prevlict do pyžama, a už mít klidovejsi režim. Tlumenější světla, žádné divoké aktivity. V devět jít do postele, přečíst pohádku, prolistivat knížku, zhasnout a jde se spát.
Ten režim musíš nastavit ty v souladu s jejími spankovymi potřebami.
Já neměla energii ho hodiny uspávat, do postele se šlo max půlhodiny předem, četly se nebo vyprávěly pohádky, listovalo se knížkou, dělali jsme logo.
Zhaslo se, i když by si rád vykládal, hrál, objala jsem ho a zavřela oči a časem usnul a pochopil, že to tak bude…
Mám dítě podobného ražení jako ty, ale i přes to, že energie má na rozdávání a větší potřeba spánku už deset let nepřichází ( ani nástup do školky, ani odbourání poledního spaní, ani nástup do školy víc spánku nepřineslo).
Večer usínal kolem půl desáté a ráno vstává v šest někdy i dřív.
Teď je mu deset, usne před devátou a vstává chvílí. po šesté… Žádné vysvětlování, 3,5 létě dítě asi moc nepobere vědeckou přednášku o potřebě spánku… Je tma, jde se spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5929
20.9.24 13:15

Já myslím, že je to celkem normální. :lol: Akorát mám dceru 3,5 a sice spát jde v pohodě, čteme nebo posloucháme pohádku. Nicméně pokud spí v půl 10, tak si s mužem gratulujeme. Obvykle je to těch 10, takže chodíme spát kolem půlnoci. No, chce to vydržet, za pár let to přejde. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
20.9.24 13:47

Jo, je to určitě normální. Syn má 3,5, vždycky měl malou potřebu spánku a blbě spal. Do postele teď chodíme v devět a já mu ještě půl hodiny čtu, pak usínám já :D a malý si ještě prohlíží knížky nebo si hraje, pak asi taky usne :D Vždycky mi říká že nechce jít spát ale těší se na to čtení a že si v posteli udělá i pelíšek pro svoje hračky. Tak možná by se dalo přijít na něco co by nalákalo tvoji malou do postele? Že by šla třeba uspávat panenky :nevim: Jako nejlepší co můžeš udělat je se s tím smířit. Taky jsme s manželem smutní, že nemáme žádný večer pro sebe, ale takhle to přece nebude navždy! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
20.9.24 18:16

Jsem ráda, že má někdo podobné dítě :)
Mám nespavce. Od 2 let nespí přes den ( ani ve školce ). Aktuálně už několik měsíců spí 22-6/6.30 hod. víc ani tuk. On tedy spí i špatně celkově - do 3 let se budil i 10× za noc. Nikdy na nej nefungovala bdělá okna, nesnášel kočár, autosedačku. V postýlce nikdy nespal ( neusnul by tam ). Jediná rada to je přežít. Taky chodím do práce, někdy padám na ústa … Ale jednou to přejde :kytka: :kytka:
Edit, do školky chodí už přes rok a změna tedy žádná :) Rozhodně není víc unavený a nespí po obědě ani ve školce :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí

SCD 510