Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, potřebuji poradit. Mám syna 22 měsíců, který spí od půl roku sám ve svém pokojíčku. Donedávna nebyl problém, dokonce se těšil a sám utíkal ke své postýlce a už si tam házel hajánka a hracího medvícka- bez nich neusne. Z ničeho nic se před týdnem něco stalo, ale odmítá jít večer spát. Strašně plače, vzteká se, pořád odpovídá ne, ne, ne. Když už jde do postýlky, tak tam vypije mléčko v klidu, ale potom křičí dokud si pro něho nedojdu. Prostě tam nechce jít. Spával v úplné tmě-při světle neusnul, ale teď- začala jsem mu tam rozsvěcovat světýlko, i jsem si sedla k postýlce a byla tam s ním a četla mu- nic nepomohlo. Čtení ho akorát rozčilovalo.
Odpoledne tam nemá problém jít spinkat a se smíchem letí, večer dělá vše proto, aby nemusel jít. Přitom od mala má nastavený režim na který je zvyklý a vyhovoval mu. Ale teď je vzhůru klidně i do 11 do večera. Usne vždy se mnou na gauči až se mu úplně vybijí baterky. V naší posteli taky moc nechce být. Máte s tím prosím nějaké zkušenosti? Co mám dělat? Pořídit mu už větší postýlku a být tam v ní s ním, dokud neusne? Nebo to přejde? Nebo se tam večer bojí i se světýlkem? Zase učit v naší posteli si moc manžel nepřeje, tak nevím.. Děkuji moc za jakoukoliv radu.
kolem toho 2 roku se nám to taky převrátilo. Teď uspavam (nebo co to je). Lehnu si k postýlce na matraci a čekám až usne.
. S námi odmítá spát a utíká do postýlky. Předtím taky nepotřebovala přítomnost.
asi to bude tím, že jsem ve 2 letech odbourává dudlik a ona si našla jiný způsob usínání ![]()
My dudlík neměli od 10 měsíců, nic v rodině se nestalo, ani u nás doma, jsem stále s ním, nespává u nikoho jiného a ani ho babičky nehlídají, že by měl mít třeba strach, že ho,,opustím” … Vůbec nevím, co s tím mám dělat. Koupit mu tu větší postýlku, tak bude v noci létat po baráku- už to vidím, on je strašný špekulant ![]()
@Michaela121122 píše: Více
Sundali jsme šprucle po 2 narozenach. Taky jsem to viděla jako ty. A dobrý. Jako jo asi 2 týdny jsme trochu bojovali, fakt malinko. A teď je z toho celá nadšená.
Prostě je chytřejší
.
Tak že by ty šprušle mohli pomoct? Že by měli ty děti pomoct, že jsou tam,,uvězněné”?
Nebo zrovna jít do té větší postýlky?
@Michaela121122 píše: Více