Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn, kterému je 3,5 roku, neumí běhat… nemáte někdo podobnou zkušenost a jak jste řešili???
@Agamax píše:
Syn, kterému je 3,5 roku, neumí běhat… nemáte někdo podobnou zkušenost a jak jste řešili???
Tak to je zajímavý dotaz a vidím, že bez odpovědi, tak mně napadá se zeptat a jak se pohyboval, od roku a půl, přece většina dětí zrychluje a zrychluje, chodívali jste se synem ven, kopat si, hrát na honěnou, na hřištích přece všechny děti běhají a ti co jsou pomalejší se je snaží dohnat, to jsou přece činnosti, kde se běh vyskytuje automaticky a nemusí se nějak speciálně učit, třeba jako výslovnost, kreslení a jim podobné.
Vždycky byl pozadu, ve všem, začal chodit až ve 20 měsících… máme zahradu, pohyb tedy má, s dětmi běhá, ale tak nějak po svém, neohýbá kolena… I s řeči je pozadu, mluví pořád, ale není mu rozumět… řeč jsem řešila s pediatrou a foniometrem, oba mi řekli, ať mu dám do 4 let pokoj a hlavně nechodíme na logopedii… vím, že všechno souvisí se vším, ŕeč s pohybem… takže jsem na mrtvém bodě… dneska mě na ten běh upozornila ředitelka školky, tak jsem se nejdřív chtěla poptat tady… jinak malej je extrémně línej a pohodlnej a vzteklej, takže to situaci taky nepomůže 🤷♀️
Vlastní zkušenost nemám, ale kamarádka měla klučíka, který také nemohl běhat. Chodil normálně, chodil i rychle, ale rozběhnout se, to prostě nešlo. Když jsme se o tom bavily, říkala jsem jí, že se mi zdá, jako by měl ztuhlé kyčle a ploché nohy k tomu. Ona mi na to řekla, že jí to nevadí, že neběhá a že ho alespoň nemusí honit… Ale já osobně si myslím, že by stálo za to zajít na fyzioterapii (žádanku vypíše pediatr) a pokud se nenajde problém v hybnosti, tak se poradit, kam jít dál. Může být problém v mozku, který ten pohyb nějak neumí zorganizovat. Že to dítě ten pohyb neumí, určitě není v pořádku.
@Agamax píše:
Vždycky byl pozadu, ve všem, začal chodit až ve 20 měsících… máme zahradu, pohyb tedy má, s dětmi běhá, ale tak nějak po svém, neohýbá kolena… I s řeči je pozadu, mluví pořád, ale není mu rozumět… řeč jsem řešila s pediatrou a foniometrem, oba mi řekli, ať mu dám do 4 let pokoj a hlavně nechodíme na logopedii… vím, že všechno souvisí se vším, ŕeč s pohybem… takže jsem na mrtvém bodě… dneska mě na ten běh upozornila ředitelka školky, tak jsem se nejdřív chtěla poptat tady… jinak malej je extrémně línej a pohodlnej a vzteklej, takže to situaci taky nepomůže 🤷♀️
ano, vše souvisí se vším, ale teorie, že s dítětem se má řeč řešit až ve 4 letech je dávno přežitá. Syn (3 mu budou za pár týdnů) má prosté opoždění řeči, pohybově je na tom dobře, foniatr doporučil logopedii už ve 2,5 letech, požehnáno pediatrem a na logo začínáme chodit teď, jen proto, že termíny jsou šílené…
Můžeš upřesnit, co ti řekli za důvod, že „hlavně neeee na logopedii“? My už první zkušenost máme, tak proto se ptám, v čem to může 3,5 letému dítěti uškodit?
Jak známo, mozek je „nejplastičtější“ do 3 let, takže tomu fakt nerozumím ![]()
Nechat udělat ještě EEG. Logopedii můžete dělat zatím klidně doma - například je velmi důležité cvičení s jazykem, pusou. Tím bych začala. A možná změnit opravdu doktora, jestli je takto benevolentní. Hlavně nepřehlížet chybně vyslovená slova, u nás neskutečně pomohlo dělení slov na slabiky. On člověk musí i trošku zatlačit na to dítě aby se začalo snažit a soustředit na ten problém. Pokud máte problém ho udržet u cvičení, tak já si koupila maňáska na ruku. Kachnu, takže hodinu denně se učí s kachnou a sám se chodí ptát, kdy přijde kaňha. Což je příklad, ale je důležité to v tomto věku brát i formou hry..
Co se týče pohybu, tak například doma dělám opičí dráhu z knížek. Skákat, obíhat, na konci má míček který mi musí hodit a zase šup za ním… Vytvoříte si to i venku z čehokoliv. Stát na jedné noze jako čáp, skákat jako žabička, bzučet jako komár, vrrrrrčet jako lev… Můžete dělat spoustu věcí svépomocí doma, nespoléhat jen na lékaře. Neboť to sama vidím - čekáme na termín už tak dlouho, že mu stejně bude 15 pryč, než se tam dostaneme. ![]()
https://uloz.to/hledej?…
Tady jsem našla i ta cvičení jazykem apod.. Ale ty doktory náhanějte, je důležité identifikovat problém. Tohle jsou obecné věci, které pomohou v každém případě..
@Mutlice pediatra mi řekla, že ve 3 letech ještě nebude spolupracovat… a foniatr, že je kluk, že něco umí, něco ne, a že souhlasí s pediatrou, že logopedie až ve 4 letech, protože tam je to dril a snadno by se mohlo stát, že se zasekne úplně…
@Agamax píše:
@Mutlice pediatra mi řekla, že ve 3 letech ještě nebude spolupracovat… a foniatr, že je kluk, že něco umí, něco ne, a že souhlasí s pediatrou, že logopedie až ve 4 letech, protože tam je to dril a snadno by se mohlo stát, že se zasekne úplně…
Ja si myslim, ze tohle mozna prameni z nejake predstavy, ze dite ma sedet proti logopedovi a opakovat a delat, co se po nem chce. Ale myslim, ze je dost logopedu, kteri s takovymi prcky pracuji jinak. U nas to bylo 20min.hry. Kazdou chvili byli v jinem koute ordinace. V podstate si s nim hrala, jako ty doma, ale vpasovala tam prvky, kdy se to dite uci. Me to prislo super, dostala jsem tipy co a jak… Jdeme az za 2m na dalsi sezeni, neni to nic, co by vyzadovalo velkou spolupraci. Kdyz jsem se skoro omlouvala, ze syn ma teprve tri, rekla mi, ze jdu akorat, ze uz je dost pozadu a je nejvyssi cas zacit neco delat. Nevim, mozna bych si zkusila treba nekde najit, jak cvicit s tak malym ditkem.
Na logopedii chodíme asi od 2 let, takže bych v klidu vyrazila, foniatrie dopadla ok?
Mladší syn taky dlouho nebehal, teď je mu 8 a už popobehne, ale vypadá u toho jak Mickey mouse.
Řeč taky nic moc, mluví nosem a zadrhava, klidně se nadechne uprostřed slova. Roky jsme chodili na logopedii, takže aspoň hlásky umí vyslovit všechny.
Nejmladší syn měl také problémy s motorikou (jemnou i hrubou), nelezl, cvičili jsme od 9. do 12. měsíce vojtovku, chodit začal v 19. měsících. Měl opožděný vývoj řeči, k logopedce chodil od 2,5 roku (asi do 6 let). Ve 4 letech neběhal (i celkově nerad chodil, jen kratší vzdálenosti). Má ploché nožky, ortopedka nám doporučila fyzioterapii a opět jsme cvičili mimo jiné i vojtovku (asi tři cviky, tři měsíce). Hodně mu to pomohlo se „rozhýbat“. Je teď v první třídě, motorický je zcela průměrný, škola mu krásně jde, celkově hodně dozrál (měl tedy odklad)
. Určitě bych kontaktovala logopedie i zkusila fyzioterapii, lepší je věci podchytit včas.
@Ludovika Dobrý den, díky moc za uvedení konkrétní zkušenosti. Půjdu nejdřív za pediatrou, všechno s ní znovu důkladně proberu, třeba nás na tu logopedii pošle… Maxík má taky ploché nohy, zatím nosí ortopedické vložky, brzy půjdeme k ortopedovi na kontrolu, tak si kdyžtak taky vyžádám fyzioterapii…