Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám téměř čtyřletého syna, který dochází do státní MŠ v Brně v městské části Komín a má od SPC schváleného asistenta pedagoga na 40 hodin týdně, tedy na 8 hodin každý den. Bezva, ale kde najít nějakého toho asistenta a ještě k tomu kvalitního? Chtěla bych zkusit případného asistenta oslovit touto cestou. Přála bych si pro syna asistenta, který miluje děti, je srdečný a tolerantní a umí to s dětmi. Syn je bezvadný kluk. Je chytrý, veselý a společenský. Má však handicap v podobě expresivní vývojové dysfazie. Nemluví, tedy už začíná říkat a spojovat nějaká ta základní slova. Chtel by mluvit vic, ale nejde mu to. Je flustrovany z toho, že se nemůže vyjádřit, proto se někdy rozčiluje. Komunikovat se snaží hlavně gesty a pantomimou. Možná bude i trochu hyperaktivní nebo je jen temperamentní, těžko říct, kde je ta hranice. Jinak ale úžasný kluk, co má rád legraci, vymyslí lumpárny a rád se směje a rád se mazlí. Potřeboval by k sobě nějakého uvolněného, veselého a láskyplného člověka. Našel by se člověk, který by chtěl pracovat jako asistent pedagoga? Jedná se o práci ve státní MŠ v Brně - Komín. Předpokládám, a bylo nám to na SPC potvrzeno, že až do konce školního roku 2026 ho budeme potřebovat, protože bude mít odklad do ZŠ. Budu vděčná za každou odpověď, dekuji ![]()
Asistenty pedagoga si hledají sami rodiče?
Jak zařídíš, aby byl zaměstnancem školky?
Pokud mluvíte skutečně o asistentovi pedagoga a ne o asistentovi osobním, kterého byste si sami platili, myslím, že máte dost zkreslené představy o tom, jak velký má na jeho výběr rodič dítěte. Takto to fakt nefunguje. Neříkám, že nikdy, ale ve velmi málo případech se bude školka nebo škola řídit přáním rodiče, koho by tam chtěla. Ledaže by sami nebyli schopni nikdo sehnat.
Školka se snaží asistenta už nějakou dobu najít, už tam na pár dní asistenta měli, byla to starší paní, co neměla do té doby žádné zkušenosti s dětmi a s touto prací. Dala po dvou dnech výpověď s tím, že jí ta práce nevyhovuje. Vůbec nechápu, jak mohla ředitelka přijmout asistenta bez předchozích zkušeností. Teď přijala asistentku opět bez jakýchkoliv zkušeností, která vyšla teprve školu a viditelně se jí tato práce nelíbí. Je tam pár dní, nenašli si k sobě cestu, neumí s dítětem pracovat, stojí opodál a bez zájmu kouká. Trápí mě to. Ředitelka poradila, ať zkusím sama někoho najít.
@Manett zkusila jsi napsat i na Facebook? Sousedka tam našla asis pro svého syna do školy.
Sama ředitelka MŠ mě vybídla, ať pomůžu s hledáním, že prý najít v dnešní době asistenta pedagoga a k tomu ještě kvalitního, který by tuto práci zvládal, je umění. Proto se ptám a hledám. Školka má asistenta pro dítě schváleného, takže bude zaplacený, zbývá ho jen někde najít.
Spíš hledat na skupině asistentů na fb. Nebo je tam skupina „jdi pracovat v pedagogickém oboru“. Najdi si ty skupiny na fb. Tam dej nabídku práce.
@kavenka - nezkoušela, nemám Facebook, asi budu muset překonat dlouhodobou neochotu si ho založit a hledat i tam.
@Manett píše:
@kavenka - nezkoušela, nemám Facebook, asi budu muset překonat dlouhodobou neochotu si ho založit a hledat i tam.
Určitě. A jsou tam i fajn skupiny pro rodiče. Třeba Rodiče dětí s vývojovou dysfázii
sdílí si tam své zkušenosti, pomůcky, podpůrné materiály apod
Pokud je tam nova asistentka pár dní a navíc je čerstvě po škole a nez zkušeností, dala bych tomu čas. Rozkoukava se, zvyká si na režim školky, na deti, na učitelky, na prostředí, na tvoje dítě… já jsem v září nastoupila jako asistentka do skolky a dobrej měsíc jsem byla ze všeho vyjukaná. Až postupně jsem se tam zabydlela a teď už jsem úplně v klidu a dětem se věnuju o 100 % víc a líp než třeba ten první týden. Pokud by to nefungovalo ani pak, tak samozřejmě je fajn, že jsi se skolkou domluvená takto, třeba někoho najdete. Taky doporučím fb, tam jsou pořád poptávky na práci a myslím, že tam nedávno bylo i Brno.
Asistenti pedagoga ve skolkach maji uplne srandovni platy. Proto nejsou.
@Midaku - děkuji, kéž máš pravdu a bude ok a jen se rozkoukává a pak se chytne. Mám z ní ale špatný pocit. Myslím, že mám celkem dobrý smysl na první pohled z lidí vycítit, jací opravdu jsou. Bliká mi zde od prvního kontaktu červené svetylko. Ach jo. Kéž by se na nás usmálo štěstí. Nemusí mít zkušenosti, ty získá časem, každý je musel někde získat, jen si přeji, aby byla hodný člověk a měla syna ráda a syn se s ní ve školce cítil šťastný. Hodně dávám na intuici. Z ní to necítím. Budu hledat.