Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám dotaz na podobné téma, nechce se mi zakládat nová diskuze. Synovi je tedy o rok víc (4,5) ale už nějakou dobu píše a poslední měsíc začíná i velmi obstojně číst (písmenka zná od 2 let). Vždy ho to hrozně bavilo a teď je tím úplně posedlý, my ho to nijak zvlášť neučíme. Ale o co mi jde: začíná mít dotazy na I/Y, S/Z, pak třeba proč se „fialka“ nepíše „fijalka“ nebo „Kulíškov“ nemá na konci F atd.. Já teď úplně nevím, jak se k tomu stavět. Většina lidí mi říká, že na tyto věci má dost času, že se bude nudit ve škole (ještě má před sebou samozřejmě rok v předškolácích), ale já mu to těžko budu zakazovat, když to chce dělat, žejo. Většinou tedy na ty dotazy odpovím tak, že mu to vysvětlím nějak jednoduše nebo řeknu něco ve smyslu „tohle všechno se naučíš ve škole, teď si to můžeš jen zapamatovat“. Je to správně? Nebo bych mu měla skutečně vysvětlit, že jsou nějaká vyjmenovaná slova, tvrdé měkké souhlásky apod.? Přijde mi, že to ani nemůže pobrat, ale zase nerada bych ho pak postavila do špatné pozice ve škole…
Ahojky,
Ve skole se bude nudit tak jako tak, vse se nauci podstatne rychleji, nez ostatni deti, takze z toho bych si hlavu nedelala. Proc mu to nevysvetlit, kdyz ho to zajima?
Ja i mi sourozenci jsme take cetli a pocitali mezi 3. a 4. rokem, ve skole jsem se nudila, ale ne nejak zasadne, s tim neudelas nic, kdyz mas chytre dite. Leda najit nejakou vyberovou skolu (napr. zamerenou na matiku, jazyky), aby bylo ditko mezi podobnymi detmi. Ja jsem do takove chodila od 3. tridy a bylo to fajn.
Edit: a pokud umis vysvetlit, urcite bych vysvetlovala, neodbyvala bych tim, ze mu to vysvetli ve skole. Napr. spodoba znelosti se uci ve skole dost pozde. To ma cekat nekolik let, kdyz ho to zajima ted?
Příspěvek upraven 03.03.17 v 11:30
@unuděná ty jo. Tak to je mazec. Ja na tvem. miste bych to resila s odbornikem (sama netusim s kym). Mozna poradi jak s malym pracovat. Sama vidis, ze branit mu nema smysl, ze ho to zajima. Mozna drivejsi nastup do skoly by to mohl castecne vyresit. Mam stejne stare ditko. A zajem ma pouze v rovine jak napsat jmeno brachy, tata, mama…nebo jak se pise nejake slovo. Ale to je myslim bezne.
@Limi123 No toť otázka, která mě taky trápí - jestli to umím dobře vysvětlit
Sice jsem měla z ČJ vždy jedničky, pravopis, myslím, zvládám bezchybný, ale něco jiného je dobře to podat dítěti, kort takhle malému…
@ejhle On je narozený v srpnu, takže rozhodně půjde v čerstvých 6ti letech, tam s tím moc hejbat nejde
No, podle mě je normální, že to děti v tomto věku ještě moc nezajímá, speciálně kluky. Ale on je trochu jiný, než běžní vrstevníci. Je dost introvertní a přemýšlivý. Zase má jiné mouchy no, třeba donedávna nesnášel skluzavky a houpačky ![]()
@unuděná Pokud ho to zajímá, tak bych na dotazy odpovídala. Pro inspiraci jak, bych se poradila s nějakou učitelkou pro první stupeň, ev. si vypůjčila učebnice pro první stupeň. Každopádně je po každém vysvětlování čehokoli se zeptat, jestli to pochopil nebo to máš vysvětlit znovu nebo jinak. Ve škole se nudit asi bude, já jsem se taky nudila a nosila poznámky, že si kreslím, když mám vše hotovo. Místo, aby byla učitelka ráda, že neruším nebo mi dala jinou práci ![]()
Jo a třeba s vyjmenovanými slovy je trochu problém, že se mění. Třeba mezi mnou a sestrou je 6 let a učily jsme se každá trochu jiná.
Syn (3roky, 9 měsíců) umí sčítat a odčítat do desíti, porovnávat počty, číslovky pozná (některé spolehlivě některé trochu hůř), ale všechno to vyšlo z jeho zájmu. Jen teď peskuje mladší sestru, co se ho snaží napodobovat, že říká čísla špatně.
@unuděná měla jsem to stejně s nejstarším dítětem. Strašně zvídavá, na všechno se vyptala sama. Na dotazy o y/i, nebo s/z jsem odpovídala na konkrétní slovo- že fialka sice slyšíme j, ale nepíšeme ho. Že pytel je s tvrdým y, že to tak je. Ona to teda tehdy brala jako fakt, neřešila už proč to tak je, takže nějakými vyjmenovanými slovy nebo tvrdými /měkkými souhlaskami jsem ji v tomto věku nezatěžovala. Ale kdyby se ptala, tak odpovím. V první třídě se nenudila, měli fajn učitelku, která jí dávala individuální práci, nebo měla za úkol pomáhat slabším spolužákům.
@unuděná Být tebou bych ho nenechala prošvihnout jeho senzitivní fáze (zkus si třeba přečíst něco od paní Montessori a nebo se přímo zastav někde v nějaké montessori školce/škole, pokud nenajdeš nějakého osvíceného odborníka). Každopádně ho v tom brzdit je blbost, protože kuk má asi senzitivní období na čtení a psaní, až se mu tato potřeba naplní, začne se pravděpodobně zajímat o něco jiného.
Volila bych pro něho individuální přístup ke vzdělání a celkovému rozvoji. Rozhodně bych ho nedávala do ´běžné školy´ se stylem frontální výuky. Brzdit ho v jeho rozvoji a čekat na to, až konečně někdo podle tabulek mávne (že teď je třeba začít vzdělávat a nikdy jindy), je podle mě konina nad koniny. Pak ho totiž spolužáci skutečně doženou a možná i předeženou, protože mu tím čekáním lidově řečeno spadne řetěz. Navíc se mu mohou začít smát pro jiné jeho zatím nerozvinuté dovednosti a trápení může být na světě.
Máš zkrátka nadané dítě, je třeba to uchopit a pomoci mu rozvinout jeho osobnost, tak aby mohl využít svého potenciálu po všech stránkách jeho osobnosti.
Odkud jsi? poslala bych ti typy na kvalitní školy.
@unuděná píše:
@Limi123 No toť otázka, která mě taky trápí - jestli to umím dobře vysvětlitSice jsem měla z ČJ vždy jedničky, pravopis, myslím, zvládám bezchybný, ale něco jiného je dobře to podat dítěti, kort takhle malému…@ejhle On je narozený v srpnu, takže rozhodně půjde v čerstvých 6ti letech, tam s tím moc hejbat nejde
No, podle mě je normální, že to děti v tomto věku ještě moc nezajímá, speciálně kluky. Ale on je trochu jiný, než běžní vrstevníci. Je dost introvertní a přemýšlivý. Zase má jiné mouchy no, třeba donedávna nesnášel skluzavky a houpačky
Hm, toto je svým způsobem spíš neštěstí, než nějaká výhra, zvlášť pokud je introvertní. Myslím, že je inteligenčně někde jinde, než většina dětí a možná bude mít problém se socializací. Těžké radit, no. Určitě bych se obrátila na PPP s prosbou o radu, co s takovým dítětem dělat. Třeba Vás někam nasměřují. Mám o půl roku mladší dceru a písmena jsou jí u zadele. A to si myslím, že bystrá je dost.
@ejhle píše:
@unuděná ty jo. Tak to je mazec. Ja na tvem. miste bych to resila s odbornikem (sama netusim s kym). Mozna poradi jak s malym pracovat. Sama vidis, ze branit mu nema smysl, ze ho to zajima. Mozna drivejsi nastup do skoly by to mohl castecne vyresit. Mam stejne stare ditko. A zajem ma pouze v rovine jak napsat jmeno brachy, tata, mama…nebo jak se pise nejake slovo. Ale to je myslim bezne.
Ano, s tím jsem se také setkala. Otázkou však je, zda je na to dítě emočně zralé. To musí posoudit rodiče a také dítě samo, zda by se v tom kterém prostředí cítilo dobře. Teď probíhají dny otevřených dveří do základních škol, šlo by se zkusit někam podívat i s dítětem.
@unuděná Je to jedno z mála dětí, které má obrovský dar. Spíš bych hledal možnosti, jak tento dar rozvíjet a nenásilně podporovat.
Teď jsem byla na konferenci o mimořádně nadaných dětech. Podle popisu je možné, že jedno máš doma. Pořiďte si knížky pro děti, které mu vysvětlí témata přiměřeně věku. Na otázky bych mu odpovídala. Pokud ho i/y zajímá jen v jednom slově, tak mu vysvětli, že to tak prostě je. Pokud bude chtít vědet proč, vysvětli mu vyjmenovaná slova. A když mu nebude stačit ani to, začni studovat vývoj jazyka
Jako asi bude mít v běžné škole problém stejně, je jedno, kolik mu toho objasníš doma. Já bych jeho touhu po poznání sytila. Jen pozor, abys mu vysvětlila to, co ho zajímá a ne aby dostal hodinovou nudnou přednášku, která ho znechutí natolik, že už se nikdy na nic nezeptá.
@mgdln On chodí už dva roky do školky, nejprve rok v soukromé, teď ve státní a velmi mu to prospívá. Protože on má (nebo spíš měl) současně trochu problém se socializací. Je introvertní, na nové děti i učitelky si déle zvyká, stydí se. S kluky se nikdy nepere, nehraje si takové ty klučičí hry. Ale co chodí do státní, tak se to lepší-čili možná ho tímto zbrzdím, ale on se zároveň potřebuje rozvíjet v té sociální části, nějaké individuální přístupy pro něj nejsou moc žádoucí. Jsme z Prahy.
@Zabatko Viz. výše, máš naprostou pravdu.
@unuděná Ty myslíš, že je nemožné rozvíjet individuálně i sociální část osobnosti dítěte? http://www.naberanku.cz/
Ještě pro ujasnění pojmů:
individuálně = dle potřeb a schopností konkrétního dítěte (neznamená to, že bude sedět doma a bude k němu docházet soukromý učitel a budete ho izolovat od zbytku lidstva)
@mgdln To je mi jasne, ale ja na nem vidim, jak mu ten statni system dela dobre. Naucil se umet prosadit v kolektivu, zakricet si, kdyz musi, pozadat nekoho o pomoc/radu atd.Je pro me dulezite, aby pochopil, ze ve skolce/skole nebude centrem pozornosti a nebude mit specialni zachazeni.
@unuděná píše:
@mgdln To je mi jasne, ale ja na nem vidim, jak mu ten statni system dela dobre. Naucil se umet prosadit v kolektivu, zakricet si, kdyz musi, pozadat nekoho o pomoc/radu atd.Je pro me dulezite, aby pochopil, ze ve skolce/skole nebude centrem pozornosti a nebude mit specialni zachazeni.
On je rozšířen jakýsi prapodivný názor o normálnosti způsobu vzdělávání, přitom individuální přístup může být běžnou záležitostí. Já nemluvím o soukromé škole/školce pro vyvolené děti, mluvím o státní škole a školce, kde se dítě naučí prosadit se v kolektivu, přirozeně si požádá o co potřebuje a naučí se jiným sociálním dovednostem, aniž by u toho muselo na ostatní křičet. A centrem pozornosti by v takových školách a školkách rozhodně nebyl, ani by neměl speciální zacházení. Mluvím o třídě s běžným počtem dětí a žáků jako je v ostatních školách s formou frontální výuky. ![]()
Paráda je, že takové možnosti tu v dnešní době máme.