Ach ty brýle – jak se dcera cítí?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
QQQQ
9.12.10 19:09

Ach ty brýle :-(

Maminky co nosíte brýle, pomozte mi prosím pochopit jak se cítí moje dceruška. Před rokem při pětileté preventivce ji zjistili tupozrakost, špatně vidí do dálky, má 5,5 dioptrií. Lepíme okluzor, dřív jsme očka střídali, teď se pravé očko zlepšilo že přečte přes brýle i spodní řádek, levým ne tak to cvičíme (lepíme jen pravé) 6 dnů v týdnu. Ona je z toho ale moc smnutná, připadá si škaredá a hodně se změnila, není už tak usměvavá a společenská jak dřív. Já brýle nikdy nenosila, takže netuším co prožívá. Jak vlastně vidí… A co v dospělosti? Bude mít nějaké omezení? A co okluzor- do kdy jste ho nosily vy, nebo vaše děti? Budu ráda za jakékoli rady, postřehy a zkušenosti. Díky ww

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4346
9.12.10 19:18

Ahojky, tak já měla diagnostikovanou stejnou vadu a jako dítko jsem také musela nosit okluzor. Délka jeho nošení je individuální, ale nutí horší očičko, aby se víc namáhalo a tím při této vadě zlepšuje jeho vidění. A to jste na tolik dioptrií přišli až při 5ti leté prohlídce? :think: Můj názor je ten, že dítko si na brýlky zvykne. Musíš ji stále opakovat, jak jí to s brýlkama sluší a že je to krásný módní doplněk a nechat holčičku, aby si sama vybrala obruby a tak..Je to asi šok, když je musí začít nosit, ale časem se s tím smíří. Je fakt, že při tolika dioptriích bez brýlí nemůže fungovat, ale jak bude starší, může je nahradit kontaktníma čočkama. Já jsem to tak udělala a asi ve 23 letech jsem šla na laserovou operaci a nyní jsem bez prýlí a naprosto spokojená :wink: Přeji co nejméně problémů při nošení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
9.12.10 19:20

Já mám brýle celý život-od 1 roku.Tehdy byla jiná doba,dnes je to lepší.Syn má brýle od 2 let a když mě viděl přišlo mu to normální.Někdy je nechce ale nedá se nic dělat,ale vesměs problémy nemáme.Malé vysvětli že je to módní doplněk,že jí to sluší-prostě se nědá nic dělat.Přece nechce mít špatné očka celý život.Malému jsme oči nelepily,ale já je nosila.Dřív bývaly takové škaredé lepky,dneska jsou barevné.Jestli bude mít omezení by ti měl vysvětlit lékař-ale těžko předvídat.Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
9.12.10 19:25

Děkuji za příspěvek. Já té moji krasuli stále opakuji jak je v brejličkách pěkná, na to mi odpoví pokaždé stejně: „hnusná jsem“ 5,5 dioptrií je jak moc? Chtěla bych si to živě představit ale nevím jak? Jak píšeš že nemůže bez brýli fungovat…proč? Ona právě mi tvrdí, že vidí dobře i bez brýlí :think: tak jsem z toho zmatená…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.12.10 19:29

No já jsem nosila brýle na krátkozrakost asi od 2. třídy a dopracovala jsem se k 8 a 9 dioptriím. Dodneška z toho mám pěknej mindrák, spolužáci dokázali být v poznámkách na tlustý skla občas opravdu nevybíraví, ale to bylo spíš až na druhým stupni… puberta asi udělala svoje.
Od 16 nosím čočky, ve 20 jsem byla na laseru. Pak asi 5 let jsem byla úplně bez brýlí, postupem času se mi to ustálilo na 2 dioptriích a teď nosím většinou čočky, doma večer brýle. Dokonce jsem schopná po těch letech v nich vylézt už i ven :-D

Myslím, že u takhle malých dětí se ale posmívání nemusíš bát. Dcerce bych se asi snažila vysvětlit, že na nošení brýlí není nic špatného, dneska je má spousta lidí, je to módní doplněk, moc jí to sluší a jak už někdo psal, nechala bych třeba vybrat obroučky. Určitě se jí nějaké zalíbí a pak bude brýle nosit ráda. Přeju hodně štěstí! Nějaé zkušenosti najdeš na babinetu .

• Citovat
  • Upravit
6230
9.12.10 19:30

No 5,5 dioptrií už je opravdu hodně - já mám 3 a je to hodně znát - bez brýlí fungovat nemůžu. Špatně vidím na dálku, třeba když nemám brýle, tak už ani nepřečtu příspěvky tady ne emimi - z běžné vzdálenosti a delší vzdálenost je horší a horší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
9.12.10 19:34
Anonymní píše:
Myslím, že u takhle malých dětí se ale posmívání nemusíš bát. Dcerce bych se asi snažila vysvětlit, že na nošení brýlí není nic špatného, dneska je má spousta lidí, je to módní doplněk, moc jí to sluší a jak už někdo psal, nechala bych třeba vybrat obroučky. Určitě se jí nějaké zalíbí a pak bude brýle nosit ráda. Přeju hodně štěstí!

No právě že se jí posmívají děti ve školce!!! Ty brýle nosí už rok a pořád se s tím nesmířila. Obroučky si vybírala sama. Mě hlavně zajímá jak se cítí, jak vlastně vidí…je to hodně 5.5 dioptrií?

• Citovat
  • Upravit
AmyLee
9.12.10 19:37

ahojky,

já mám sic brýle od 9ti, ale chápu asi jak se tvoje dcera cítí.. mě mamča říkala že brýle nosí málokdo a že mi to strašně sluší.. (já si to teda nemyslela) nech jí vybrat si obroučky, které se jí budou líbit.. Já na svoje narazila asi před rokem a jsem nadměrně spokojená.. Bez brýli si připadám jak náha.. je to prostě součast mě.. A dcerka si na to zvykne.. Určitě jí to sluší

• Citovat
  • Upravit
4155
9.12.10 19:38

Já nosila brýle od 10měsíců. Mám levé oko tupozraké, kvůli šilhavosti jsem měla dvě operace. Tupozrakost se dá napravit do cca 7-8let, pak už se s tím nedá nic dělat. Okluzor jsem nosila, jak ten nalepovací (au au), tak i ten co se dává na brýle (s tím dalo „super“ podvádět). Jezdila jsem každý rok od čtyř let do tzv. „oční školy“, na 6-8 týdnů, kde s námi cvičili oči.

Pro představu, každé oko si tvoří svůj obraz a v optimálním případě zdravých očí se obraz spojí a mozek viděný předmět zaregistruje správně. U tupozrakosti je tomu jinak, každé oko předmět vidí jinak zřetelně, barevně, vzdáleně atd. a proto mozek slabší oko jakoby „vypne“ a preferuje lepší oko. A tím se to horší pořád zhoršuje. Proto se musí cvičit, aby oko nezlenivělo, ale naopak se trénovalo. A to jde právě jen u dětí v předškolním a mladším školním věku, později už ne. Já třeba vidím na pravé oko normálně, na levém vidím všechno jakoby vzdálené a méně zřetelné.

Možná zkus dceři ukázat v časopisech lidi co nosí brýle, že i známí lidé je nosí. I když motivace bude těžká, já schovávala jednu dobu brýle kam se dalo, jednou je brácha našel u králíků. Držím palce, ať se očka lepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
9.12.10 19:38
ww píše:
Děkuji za příspěvek. Já té moji krasuli stále opakuji jak je v brejličkách pěkná, na to mi odpoví pokaždé stejně: „hnusná jsem“ 5,5 dioptrií je jak moc? Chtěla bych si to živě představit ale nevím jak? Jak píšeš že nemůže bez brýli fungovat…proč? Ona právě mi tvrdí, že vidí dobře i bez brýlí :think: tak jsem z toho zmatená…

5 dioptrii je dost, a když ti tvrdí že vidí dobře, tak bych ji to moc nevěřila…já mám 3,5 doptrie na každém oku a bez brýlí mám všechno rozmazané(taky mám tupozrakost-vrozenou a vrozený šedý zákal)
Brýle mám odmalička,i ty klapky na očička jsem měla-takový ty opravdu hnusný,bakelitový. v dnešní době jsou zdobený,moc hezký-až jsem se divila jako moc hezký jsou.
Jak řekli ostatní, nech ji si sama vybrat jak obroučky tak tu klapku a ještě bych ji nechala ztenčit skla(pokud je nemá) děti jsou někdy zlí, aby se ji nesmáli že má na očích dna od jogurtů(z vlastní zkušenosti :zed: )
Já se vyšplhala na 11 dioptrií, byla jsem z toho nešťastná a hned jak mi bylo 18 jsem šla na laser, sice moje vada nedovoluje uplné stažení dioptrií ale 3 jsou lepší než 11.
Doufám že si tvoje holčička zvykne, brýle jsou moc slušivý doplněk!

Příspěvek upraven 09.12.10 v 19:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
9.12.10 19:39
Starrky píše:
No 5,5 dioptrií už je opravdu hodně - já mám 3 a je to hodně znát - bez brýlí fungovat nemůžu. Špatně vidím na dálku, třeba když nemám brýle, tak už ani nepřečtu příspěvky tady ne emimi - z běžné vzdálenosti a delší vzdálenost je horší a horší

Tak to jsem si nemyslela, že to je tak moc! Představovala jsem si, že vidí špatně tak od 3metrů dál :think: A to se s tím už deti rodí nebo jak to vzniká?

• Citovat
  • Upravit
4346
9.12.10 19:40
ww píše:

Tak to si myslím, že tvrdí, že vidí dobře jen z toho důvodu, že brýlky nosit nechce :nevim: Tupozrakost neboli astigmatismus znamená nerovný povrch rohovky, takže očičko není schopně správně zaostřit ani do dálky ani na blízko. Přesně jak se někdo zmiňoval, nepřečteš z normální vzdálenosti bez brýlí ani fň, lidem na ulici nevidíš do obličeje, ale spíš je poznáváš podle stylu chůze či gest. Kdybys šla třeba po druhé straně ulice, dítko tě nezaregistruje, že jsi to ty. Lidi většinou mají problémy číst či rozpoznat věci na dálku už i při míň jak 2 dioptriích. To jen pro představu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2508
9.12.10 19:41

Hm, ale tupozrakost je trochu neco jinyho. Je to vada mozku, ne vada oka, takze se to neda ani operovat. Zakryte ocicko nosi proto, aby se jeste mozek trenoval a ocicko se rozkoukalo. Ale zda se mi to uz trochu pozde. Tahle vada se da zjistit mnohem drive. Sama mam tupozrakost. Na oko asi 8 dioptrii, ale nepomaha nic zadne bryle. Vidim vsak uplne normalne jako kazdy clovek, druhe oko to zvladne vyrovnat. Bryle mi taky nutili, ale vubec k nicemu to nevedlo. Prisli mi na to az nekdy kolem prvni tridy. Bryle sem vubec nenosila a do ted nenosim protoze vidim lepe nez kdejaky clovek, ktery ma na obe oci treba 2 dioptrie. Tot k tupozrakosti…
Co se tyce brejlicek. Zamerrne bych vybrala nejake „celebrity“vs brejlickama a ukazovala je slecne aby pochopila, ze dnes uz je to modni doplnek. Ona si zvykne, ale v pozdejsim veku podle me stejne pochopi, ze bryle ji akorat vadi a nijak nepomahaji. Uvadi se, ze do sesteho roku zivota se da s ocickama jeste neco delat, pak uz je pravdepodobnost vyleceni dosti mala.
Tim te nechci strasit. Znovu opakuji, ja nevidim na oko skoro nic a ziju uplne normalne. Ridim, ctu na dalku uplne bez jakeho koliv problemu.
Preju hodne stesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2508
9.12.10 19:42
Koty píše:
ww píše:
Tak to si myslím, že tvrdí, že vidí dobře jen z toho důvodu, že brýlky nosit nechce :nevim: Tupozrakost neboli astigmatismus znamená nerovný povrch rohovky, takže očičko není schopně správně zaostřit ani do dálky ani na blízko. Přesně jak se někdo zmiňoval, nepřečteš z normální vzdálenosti bez brýlí ani fň, lidem na ulici nevidíš do obličeje, ale spíš je poznáváš podle stylu chůze či gest. Kdybys šla třeba po druhé straně ulice, dítko tě nezaregistruje, že jsi to ty. Lidi většinou mají problémy číst či rozpoznat věci na dálku už i při míň jak 2 dioptriích. To jen pro představu..

ne to neni vubec pravda - tupozrakost vubec neznamena astigmatismus

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
9.12.10 19:45

Já si teda neumím představit, jak může vidět bez brýlí :nevim: Tomu se nedá věřit. Já mám 1,5 a cítím, že bez brýlí to není ono a oči mhouřím jak blázen.
Potřebovala by slyšet od někoho ůnezávislého", jaké má pěkn brýle, jak jí sluší atd. Od maminky tomu asi nevěří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí