Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ww píše:Anonymní píše:No právě že se jí posmívají děti ve školce!!! Ty brýle nosí už rok a pořád se s tím nesmířila. Obroučky si vybírala sama. Mě hlavně zajímá jak se cítí, jak vlastně vidí…je to hodně 5.5 dioptrií?
Myslím, že u takhle malých dětí se ale posmívání nemusíš bát. Dcerce bych se asi snažila vysvětlit, že na nošení brýlí není nic špatného, dneska je má spousta lidí, je to módní doplněk, moc jí to sluší a jak už někdo psal, nechala bych třeba vybrat obroučky. Určitě se jí nějaké zalíbí a pak bude brýle nosit ráda. Přeju hodně štěstí!
Tak s tím posmíváním mě to mrzí… to se musí cítit fakt blbě. Co se týká vidění, tak myslím, že relativně schůdné na vidění bez brýlí je to do 2 dioptrií. Pak už má člověk opravdu problém, 5,5 už je dost rozmazané. Neobrýlený člověk si to asi těžko představí, přirovnala bych to asi k celkem husté mlze nebo když vlezeš do zapařené parní sauny…nevím, jak to líp popsat ![]()
Je dobře, že to nepodceňuješ. Podle toho, co píšeš, tím už malá asi hodně trpí. Možná promluv s učitelkama ve školce, ať na to posmívání dávají pozor a spíš nějak zkusí ty posměváčky před ostatníma dětma zesměšnit - že jsou hloupí. A malá se musí naučit je
odpálkovat - třeba že ona nosí brýle teď, ale pak se jí oči spraví, narozdíl od nich, kteří třeba brýle začnou nosit pozděj, ale zato už napořád!
S kolegyněma v práci jsme se sešly 3 ve věkovém rozmezí 30-38 takto v dětství obrýlené (jedna cca 5 dioptrií, jedna na jedno oko tupozraká - taky nosila ten okluzor a já). Bohužel máme všechny tři stejně hnusné zážitky a brýle nenávidíme
V té době to ještě bylo umocněné velikostí brýlí, které schovávaly nejlépe půl obličeje ala Naďa Urbánková a opravdu hnusnýma obroučkama…
Stále ta stejná anonymní ![]()
Mám 2 letou holčičku s touto vadou v Listopadu jsme byli na operaci se šilháním a tam nám zjistili 1 a pul dioptrie na jedno oko a na druhe 4 a pul dostali jsme brejličky a lepíme okluzory .boužel máme i trochu zakřivenou rohovku(astigmatiosmus) ) .než malou odoperovali a dostali jsme brejle tak jsem ju vodila pořád za ruku protože se sama bála chodit držela se mě jak klíště pořád plakala že nechce jit sama.ted jsme měsíc po operaci a konečně chodí sama a brejle vubec nezdělává protože vidí.
WW: doporučuju jedno…zajímej se u očního, zda v nejbližším okolí není třeba ve špitále možnost oční cvičení pro děti, taková vada se dá zlepšit tak do šesti sedmi let! Tohle cvičení je více nápomocné než jen okluzor, my ho absolvovali v Olomouci, bohužel, zjistili jsme tupozrakost v osmi letech, bylo už pozdě, ale za 4 měsíce jí cvičení pomohlo aspoň o půl dioptrie
No ! taky jsme z Přerova, v Olomouci za chirurgií je specializovaná oční ambulance, sama z iniciativy jsem tam tenkrát zavolala a objednala se s dcerou
pro tady ty prcky jine brýle nejsou jenom modre ružove a fialove.budte radi že si mužete vybrat z více druhu!
Je to ortoptická ambulance, léčba šilhání, tupozrakosti apod. Vážně, zajímej se o to…
My chodili do fakultky, tohle je i jinde asi…
Oční ordinace a ortoptika, optika
KontaktyPopis
Masarykova 44, 772 00 Olomouc
585 227 940, 739 644 230 (optika)
585 243 398 (optika)
ordinace.latalova@seznam.cz
Otevírací doba
Oční ordinace a ortoptika Olomouc
Masarykova 44
tel. 585 227 940 Po-St
Oční klinika, Fakultní nemocnice Olomouc
I. P. Pavlova 6
775 20 Olomouc
tel: +420 588 441 111
fax: +420 585 413 841
e-mail: info@fnol.cz
ww píše:
Děkuji za příspěvek. Já té moji krasuli stále opakuji jak je v brejličkách pěkná, na to mi odpoví pokaždé stejně: „hnusná jsem“ 5,5 dioptrií je jak moc? Chtěla bych si to živě představit ale nevím jak? Jak píšeš že nemůže bez brýli fungovat…proč? Ona právě mi tvrdí, že vidí dobře i bez brýlítak jsem z toho zmatená…
Příspěvky jsem nečetla, ale reaguji. Já mám brýle od 3. třídy a nyní 9 dioptrií. Mně tehdy nikdo nevysvětlil, že oči se budou zhoršovat a já viděla blbě, koukala jsem přes hranu, mhouřila a nikdo si toho nevšiml, že potřebuji silnější brýle. Až na pravidelné roční kontrole najednou skočily dioptrie o 3! Nevěř jí, že dobře vidí, s těmahle dioptriema vidět nemůže, možná tak na metr, pak se jí začíná vše rozmazávat, např. na druhém konci místnosti určitě už nepozná oči v obličeji, budou to jen dvě barevné rozmazané skvrny na růžové skvrně.
Je to těžké, aby dítě brýle přijalo. Mně to tehdy nepřišlo, a to jsem měla šílené obroučky a hrozně velké čočky. Asi jsem měla štěstí na okolí, nepamatuju si posměšky. Na gymplu už jsem si brýle vybírala sama, tenké obroučky, tenčená skla. Na čočky jsem přešla někdy v 26, když jsem se seznámila s manželem se 6,5 dioptriema, který je nosil.
Tady bude hlavní problém v tom, aby brýle přijala, a v tom moc neporadím, jen trpělivě přesvědčovat, že jíto sluší, nechat ji vybrat si obroučky, jaké bude chtít, pořídit brýle oblíbenému medvídkovi… domluvit se s panem doktorem, aby ho taky jako vyšetřil… nebo se poradit s odborníkem psychologem, jak na dcerku. Držím palce!
ještě k tomu, jak vlastně vidí. Ono se to těžko popisuje někomu, kdo to nezná. Třeba já mám teď na monitoru na liště centimetrové ikony na rychlé spuštění. Když si sundám nbrýle, jsou to jen různě barevné rozplizlé skvrny vedle sebe v řadě.
Prostě vidí rozmazaně, nevidí okraje, nevidí detaily, barvy se jí slévají, jak jsem psala třeba o tom obličeji. U mě je to na 50 cm, u ní třeba metr, to nevím. Bez brýlí nerozpozná známé lidi ani děti, dokud nebudou těsně u ní, když na ni z dálky zavolají, nebude tušit, kdo to je. A tak podobně.
Našla jsem obrázek, který to celkem vystihuje, jen si přidej ještě větší rozplizlost okrajů http://www.google.com/imgres?…
Příspěvek upraven 09.12.10 v 21:43
ww píše:
Meduza: nám to taky zjistili na pětiletce. U nás taky mají brýle jen babičky a taky se neprojevovala nijak zvláštně. Až později jsme si uvědomili, že když jsme ji třeba řekli ať podá lžičku ze stolu a ona šla jinde a hledala ji. Tak jsme ji říkali, že je zmateneček a trdlík. Že špatně vidí nás bohužel nenapadlo.
Tak teď jsi mě doslova vyděsila!!
Občas se stane (je to docela často, protože už jsem si toho všimla víckrát), že když naší malé řeknu, aby podala něco, co leží kousek od ní (třeba i jen půl metru), tak se točí dokolečka, oči vyvalené, pusu dokořán a hledá to a nemůže najít. A nakonec to ani nenajde. Až jdu k ní a předmět podám, tak si ho teprve všimne.
Od kolika let se to dá zjistit??? Na oční potřebuju doporučení asi že?
Pando děkuji za kontakty! Já to nikdy nepochopím jak se cítí a vidí
No ale musíme bojovat, nic jiného nám nezbývá. K psycholožce pujdeme, jak jsem psala v diskuzi „Realita/fantazie-hranice“ tak s ní proberu i toto. Holt to bude muset holka vydržet. A toto je ona
(když jedeme na výlet tak jí okluzor nelepím
)
PetiteFillette píše:ww píše:Tak teď jsi mě doslova vyděsila!!
Meduza: nám to taky zjistili na pětiletce. U nás taky mají brýle jen babičky a taky se neprojevovala nijak zvláštně. Až později jsme si uvědomili, že když jsme ji třeba řekli ať podá lžičku ze stolu a ona šla jinde a hledala ji. Tak jsme ji říkali, že je zmateneček a trdlík. Že špatně vidí nás bohužel nenapadlo.Občas se stane (je to docela často, protože už jsem si toho všimla víckrát), že když naší malé řeknu, aby podala něco, co leží kousek od ní (třeba i jen půl metru), tak se točí dokolečka, oči vyvalené, pusu dokořán a hledá to a nemůže najít. A nakonec to ani nenajde. Až jdu k ní a předmět podám, tak si ho teprve všimne.
Od kolika let se to dá zjistit??? Na oční potřebuju doporučení asi že?
Děsit tě nechci, ale nám to taky tak dělala! Nás vůbec nenapadlo, že by špatně viděla! Radši si s malou zajdi. Nevím jestli chtějí žádanku, však si tam zavolej a uvidíš. Radši co nejdřív ať máš klid. Držím palečky ať je to jen „zmateneček a trdlík“
jak jsme si to mysleli my o naší!
Mám strach ![]()
A tvoje holčička je trdlík, protože brýle jí moc sluší!!
Petite: Děkuji za ní! Zítra jí řeknu, že se líbila úplně cizí paní, ale už jí slyším, co řekne „hnusná jsem“ Ach jo… Kdyby holka věděla jaké mi dělá starosti! Však já jí to pěkně vytmavím až bude velká
A kolik je tvojí malé?
Meduza: nám to taky zjistili na pětiletce. U nás taky mají brýle jen babičky a taky se neprojevovala nijak zvláštně. Až později jsme si uvědomili, že když jsme ji třeba řekli ať podá lžičku ze stolu a ona šla jinde a hledala ji. Tak jsme ji říkali, že je zmateneček a trdlík. Že špatně vidí nás bohužel nenapadlo.