Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tady
se o tom taky něco píše, je tam i video.
Příspěvek upraven 09.12.10 v 19:48
Týja píše:
Já si teda neumím představit, jak může vidět bez brýlíTomu se nedá věřit. Já mám 1,5 a cítím, že bez brýlí to není ono a oči mhouřím jak blázen.
Potřebovala by slyšet od někoho ůnezávislého", jaké má pěkn brýle, jak jí sluší atd. Od maminky tomu asi nevěří.
Ono pracuje hlavne to druhe ocicko, protoze to prvni mozek proste odmita. Je fakt, ze prava cast (u me praave oko) je lehce rozmazana obzvlast v perifernim videni, ale proste vidim normalne. Tezko se to popisuje nekomu, kdo to nema, nicmene zkus si predstavit ze mas jen jedno oko ![]()
pryfish, nesouhlasím. Má zkušenost je taková, že tuto vadu mám diagnostikovanou, viděla jsem houbelec, takže rozhodně za sebe nemůžu tvrdit, že bych bez brýlí s touto vadou viděla lépe jak ostatní. Tato vada se operovat dá a na operaci jsem i byla.
Pokud ty při uvedených dioptriích vidíš lépe jak ostatní, tak ti fandím, ale jako řidičku za volantem bych tě opravdu potkat nechtěla.
Příspěvek upraven 09.12.10 v 19:54
pryfish: Děkuji za odkaz, pročtu si ho. To víte, že jí každý, nejen já, říkáme, že je krásná, ale nepomáhá to
V říjnu měla 6 let, tak snad s tím ještě trochu pohneme. Je to rok co je nosí, ale když se dívám na fotky, na žádné nemá brýle. Sundává si je. Pořád se s nimi nesžila… Taky je pořád „ztrácí“ lumpík můj. Já bych jí tak ráda pomohla… ![]()
Precti si ten clanek, na kterej sem odkazovala
nehodlam se o tom vubec dohadovat ![]()
Co pojem tupozrakost znamená, vysvětluje oční lékař MUDr. Petr Novák z Refrakčního centra Praha. „Je to funkční postižení oka. Vzniká tím, že se nevytvoří optimální dráha mezi okem a mozkem. Nejčastěji dochází k tupozrakosti proto, že na jednom oku má dítě (a později dospělý) nepoznanou dioptrickou vadu, anebo je na jednom z obou očí vyšší dioptrická vada než na druhém. Tehdy dochází k porušení vztahu mezi mozkem a okem. Informace, která je přenášena ze slabšího oka do mozku, je mozkem odblokována. Mozek si vybere lepší informaci z lépe vidoucího oka a tu horší zapudí,“ vysvětluje.
naproti tomu astigmatismus:
Astigmatismus (tzv. cylindrická oční vada) je refrakční vada, způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici. Vyskytuje se také často společně s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.
V tomto případě nemá rohovka pravidelný kulový tvar, ale je v jedné ose nebo v obou dvou více či méně zakřivená. Tudíž místo toho, aby se mohly paprsky světla ze všech směrů spojit do jednoho ohniska na sítnici (v ideálním případě bodu), vzájemně se míjí a na sítnici se potom projeví jako různě velké a zakřivené plošky.
Já začala brýle nosit asi v 8 letech a taky jsem to těžce snášela a moc je nenosila, ale pak se to samo tak nějak zlomilo - no a hlavně jsem fakt bez nich viděla kuloví ![]()
chacha
jeste by me taky zajimalo kde ti to operovali tu TUPOZRAKOST
budu rada kdyz mi das kontakt! ![]()
Avšak odpověď není právě povzbudivá: „Tupozrakost se nedá odoperovat. Ani laserem či jiným způsobem, jak si mnozí mylně myslí,“ říká MUDr. Petr Novák.
a jeste k tomu silhani, aby se zakladatelka nedesila, ja nesilham vubec - neni to podminka.
ww píše:
Maminky co nosíte brýle, pomozte mi prosím pochopit jak se cítí moje dceruška. Před rokem při pětileté preventivce ji zjistili tupozrakost, špatně vidí do dálky, má 5,5 dioptrií. Lepíme okluzor, dřív jsme očka střídali, teď se pravé očko zlepšilo že přečte přes brýle i spodní řádek, levým ne tak to cvičíme (lepíme jen pravé) 6 dnů v týdnu. Ona je z toho ale moc smnutná, připadá si škaredá a hodně se změnila, není už tak usměvavá a společenská jak dřív. Já brýle nikdy nenosila, takže netuším co prožívá. Jak vlastně vidí… A co v dospělosti? Bude mít nějaké omezení? A co okluzor- do kdy jste ho nosily vy, nebo vaše děti? Budu ráda za jakékoli rady, postřehy a zkušenosti. Díky ww
Já bych naklusala do optiky a pořídila si brýle taky! Když se cítí méněcenná a ošklivá, jistě jí pomůže, když je uvidí i na mamince. Já nosila brýle celé dětství, brácha taky, ale nosila je i mamka, takže to nebylo pro mě nenormální. Později jsem například radila mamce s výběrem, protože měla ty šílené kosticové.. To by taky možná šlo, aby ti pomohla nějaké vybrat. A když se bude ptát proč je musíš mít taky, tak jí můžeš trochu zalhat. Třeba že špatně vidíš když je tma, nebo na silnici když řídíš..
pryfish, já se nechci dohadovat. Možná si pletu pojmy a dojmy. Ale sama si ve finále odporuješ tím, že na jedné straně tvrdíš, že vidíš líp jak leckterý člověk bez brýlí, a pak uvedeš, že na jedno oko nevidíš téměř vůbec
Pokud člověk plnohodnotně nevidí na obě oči, těžko může tvrdit, že vidí líp jak někdo bez brýlí..toť můj názor.
Ahoj,
tak našemu Matýskovi zjistili tupozrakost taky hrozně pozdě, až v pěti a čtvrt. Nikdo v rodině brýle nemáme (až babičky), nešilhá a neměl ani žádný příznaky (prý naklánění hlavičky, chození blíž k TV…), prostě nic. A na pětileté prohlídce při rutinním zkoumání zraku, kdy jsme mu zakryli jedno očíčko, najednou začal ječet, že nevidí
Já myslela, že si dělá legraci.
Tak nakonec se z toho opravdu vyklubala tupozrakost a navíc i dioprie asi 3. Museli jsme přes půl roku lepit na celý den, pak jen do pozdního odpoledne, pak asi dva měsíce na dopo a teď máme udržovací 2-3 hodinky. Na jaře doufám okluzor odložíme úplně.
Naštěstí se očíčko podařilo zachránit, ale bála jsem se, že je opravdu pozdě a strašně nadávala, že to doktorka na tříleté prohlídce odflákla (ona mu totiž nezakryla očíčko, ale jen ukazovala obrázky z dálky a koukal oběma, mě to samozřejmě nenapadlo, že je to špatně).
Strašně jsem se bála, jak bude okluzor snášet, ale kupodivu úplně bez problémů. Pravda, teď, když ho má vlastně nejkratší dobu, ak už po hodině brblá, kdy si ho může sundat, ale ze začátku vůbec. Máme ale ty s obrázkama, takže si každý den vybírá, jestli si nalepí piráty, rakety, rybičky nebo maskáčový oko:-)
Brýle si vybíral sám, byly celkem drahé (obroučky za 2500,–), ale jsou krásné, netradiční a Matýsek se v nich cítí dobře. Prostě se mu líbí.
Jo, důležitá poznámka, děti ve školce se mu NIKDY nesmály, naopak se zajímaly o to, co to zalepené očíčko znamená, takže to určitě Matýskovi strašně pomohlo. Všichni příbuzní mu brýle chválí a dokonce mladší Ondra je chce taky ![]()
Zkusím vložit větší fotku, ale nevím, jak se to dělá.
Tak fotky jsou tady:
""http://sklad.obrazku.cz/t570145_Brle1.jpg:http://sklad.obrazku.cz/…45_Brle1.jpg
""http://sklad.obrazku.cz/t570151_Brle2.jpg:http://sklad.obrazku.cz/…51_Brle2.jpg
Příspěvek upraven 11.12.10 v 19:22
nazor muzes mit jaky chces
je jasny, ze clovek ktery to nema to nepochopi. Myslis, ze clovek ktery ma jedno oko s 0 dioptriema vidi hur nez clovek kterej ma na obou ocich treba dve dioptrie? ![]()
je to fakt těžké… neměla jsem sice tento problém jako dítě.. ale raději řešit když je malá než když bude pak ještě větší…
a uvidíš, že se to spraví..
já jsem znala holčičku byla opravdu takové ošklivé kačátko měla tak hroznou šilhavost… lepili oči okluzorem.. a celkově byla taková tichá… a když jsem jí potkala jako dospělou byla to nádherná holka!!! fakt z ní vyrostla ta labuť!
já sama špatně vidím do dálky je to nepříjemné.. mám vše dost rozmazané.. neostré.. a bez brýlí vůbec neodhadnu vzdálenost… což mi moc vadí.. a nejsem si jistá když mám něco dělat.. takže brýle musím mít…
přeju ať se vám to zlepší co nejdříve!!
![]()
to je ta vada očí, jak člověk vidí jako kůň s klapkama pouze rovně? ne do kříže? Teda sorry za přirovnání
. Ale divím se, že na některé vady se vůbec nosí brýle, většinou se s tím mozek docela hezky popere. Manželovi vadu zraku nikdy nezjistili až v dospělosti, a umí s tím i řídit a všechno dělá bez brýlí
. Jestli se ale malá cítí ošklivá, co kdyby jste ji vzali do optiky a vyzkoušeli nějaké obroučky, které by se jí i líbily? Zase takový prcek už není, aby si jako princezna nemohla vybrat jo a doporučuju knížku, I princezny nosí brýle, zkuste sehnat v knihkupectví, je to přesně pro její věk i s obrázky právě o tom jak holčička nechtěla brýle a pak byla na ně pyšná ![]()