3,5leté dítě píše a čte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1
29.12.10 02:45

3,5leté dítě píše a čte

Ráda si tady pročítám témata, zatím jsem neměla potřebu přispívat svým názorem,dnes mi to nedá a musím poprvé reagovat. V diskuzi u pana psychologa se jedna maminka ptá, zda je normální, že její 3,5letý syn čte a píše. No co na to říkáte? já jsem z toho v šoku. :potlesk: To tedy normální není, nebo ano? Mně to připadá neuvěřitelné, něco ojedinělého, no není to snad normální, nebo ano? Moje první dcera bojuje s písmeny stále (2.třída) a syn 4 roky zná P jako Patrik a B jako babi - a to ještě ta písmena pozná jen v jedné konkrétní knize. Odříká počítání do 20, ale spíš jako básničku, než aby počítal.tak si tak říkám, jestli nemám nějaké hloupé děti :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
29.12.10 05:01

Hloupé děti nemáš, jenom je to učení nijak nepřitahuje. Děti relativně dlouho berou okolní svět jako hru. Co je nebaví, to nechtějí dělat. (I já to mám někdy tak…)
Taky jsem prý ve 20 měsících recitoval básničku „Osiřelo dítě o půldruhém létě“. Prostě mě bavilo předvádět se před tetkama na vesnici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
29.12.10 06:01

Ne, nepřijde mi to nic „ojedinělého“ ani nic, z čeho bych dělala senzaci jako Ty.
Nevím, jaký článek máš konkrétně na mysli, ale stojím si za svým názorem, že skutečně nadaných dětí je minimum.
Je to tím, že dnešní děti jsou obecně chytřejší, maminky jsou s nimi doma, většinou se jim dost věnují, děti do sebe nasávají informace jako houby, mají spoustu podnětů, které děti v minulé generaci prostě neměly.

Většinou dítě v tomto věku nečte slova v pravém slova smyslu, ale chápe je jako celek - vidí je často někde napsané - na reklamních letácích, panelech venku, obalech od sladkostí a tento celek si pamatuje. Dále pracovat se slovem a rozkládat ho prostě nedokáže. To samé psát - šikovné a učenlivé děti, zvlášť ty, které mají ambiciozní rodiče a záměrně je k tomu vedou, dokážou „psát“ dávno před nástupem do školy.

Otázkou je, jaký to má vliv na jeho budoucnost - špatné způsoby se ve škole těžko opravují, dítě se ve škole nudí, leze po lavici, protože věci první třídy zná a většina škol není schopna s těmito dětmi pracovat. Nezáleží to ani tak na učiteli. Pokud má třídu kolem 30 dětí a takové 3, 4, musí se prostě věnovat těm slabším.

Už v knihách o péči o dítě z 80.let bylo o těchto schopnostech pojednáváno. Jen často převládala kolektivní výchova. I když byla v té době mateřská asi do 2 let, hodně dětí si prošlo jeslemi. Tam, podle toho, co jsem kde vyčetla, nebylo na individuální rozvíjení dítěte čas.

Máme v rodině dítě, které četlo a psalo kolem 2 let. Rodiče jsou učitelé, tak se s učebnicemi a písankami setkávalo od malinka. Jak si je prohlíželo a ptalo se - ze své vlastní iniciativy, tak si zapamatovalo. Rodiče ho to neučili. Naopak, tento materiál před ním schovávali. V první třídě lezl po lavici nebo počítal v jednotřídce příklady s páťáky. Časem se rozdíly srovnaly, „mimořádný talent“ zanikl. Dnes je to velmi šikovný student víceletého gymnázia, má spoustu zájmů a koníčků, chová se slušně. Ale po mimořádném talentu ani památky. Musí vynaložit stejné úsilí jako všichni, aby dosáhl svých cílů.

To je obecně, co si o tom myslím. Šikovnost dnešních dětí mě nijak nepřekvapuje. Taky mám děti velmi šikovné :srdce: Čtyřletý syn taky pozná písmena a slova, pamatuje si doslovně delší texty, které čteme, poznává v tom písmena. Dvouletá dcera umí „napočítat“ do 20, začátek abecedy - prostě se s tím setkává. Dítě známých umí v 5 letech hrát hodně společenských her pro dospělé - člověče nezlob se - normální tečkovaná kostka, ne dětská varianta,lotto, mikádo, pexeso, trixeso - vyšší level, hledají se 3 obrázky, ruletu. Není hloupý, ale je to podloženo tím, že se v rodině tomu dost věnují. Bratranec poznal v roce a půl hodně značek aut, z knížek a jak chodili na procházky, tak si to ukazovali.

Pokud se jedná v úvodním dotazu o mimořádně nadané dítě, nikomu to neberu. Myslím si ale, že je jich minimum a ve věku 3 a půl let to pořádně nejde poznat. To je ten nejzažší věk, kdy jsou psychologické poradny ochotny něco takového zkoumat. V drtivé většině případů o mimořádný talent nejde a rozdíly se časem setřou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
29.12.10 06:17

Přečetla jsem si ten dotaz v poradně.
Já tady poradny nečtu. Omlouvám se, nechci se nikoho dotknout, ale odpovědi mi přijdou dost málo obsáhlé, obecné a ne moc prospěšné. Na obranu odborníků, ono po netu z pár řádků ani nijak odpovědět nejde :-) Proto neztrácím čas jejich čtením.

Myslím si, že odpověď pana psychologa příliš lichotí egu maminky. Podle toho, co píše, mi to zase až tak neobvyklé nepřijde. Samozdřejmě, podporovat přirozený zájem, to ano. Ale nesouhlasím s tím, že bych měla dítě něco cíleně učit. Člověk bez pedagogického vzdělání nemá pedagogické schopnosti a neumí to dítěti odborně vysvětlit tak, aby s tím dokázalo správně pracovat, naložit. A toto si myslím, že je k naučení čtení a psaní potřeba.

Máme v rodině učitele 4, každé dítě, které přijde do školy a už umí číst nebo psát, je pohromou, protože není možnost, co s tím. V malotřídce to ještě jde, ale ve třídě naplněné do stopstavu těžko. Ať se učitel snaží jak chce. A špatné návyky se prý skutečně špatně „přeučují“.

Stejně se většinou za čas přijde na to, že dítě žádný mimořádný talent nemá. A nemyslím si, že je to nedostatkem podnětů. Naopak, přemíra podnětů může i škodit. Jiní známí si taky myslí, že mají nadané dítě. Ale zároveň velmi hyperaktivní a vzteké. Chodí s ním k psycholožce, už vystřídali 3. Dítě má 6 let, odklad do školy, ale asi 6 kroužků - gymnastika, výtvarka, tancování, hudebka, plavání, bruslení. Víc si nevzpomenu, ale každý den něco. Já si myslím, že je to dítě přetěžované a díky tomu vzteklejší, než by třeba bylo, kdyby v jeho programu zbyl čas i na volnou hru na hřišti s kamarády :nevim: Rodiče jsou z toho nešťastní, neví co s ním, myslí si, že se tak „vybije“. Já si myslím, že by udělali nejlíp, kdyby mu dopřáli trochu klidu.

Taky svým dětem na vše odpovídám, vše jim ukážu,spoustu věcí s nimi vyzkouším, když nemůžu já, chci jim dát aspoň vhodnou příležitost, ale nebudu je učit psát ani číst. Mám tu výhodu, že kdybych chtěla, mám v rodině odbornou pomoc - zaměření na první stupeň :-) Ale nebudu dělat nic navíc. Za daleko důležitější považuju to, aby dítě v první třídě dokázalo stříhat kulatými nůžkami nebo navléct korálek na jehlu. To hodně dětí neumí,i přes mimořádný talent. Brečí a bojí se toho, protože nůžky ani jehlu do rukou doma nedostanou. Hlavně že umí písmenka :lol:

Omlouvám se za svůj obsáhlý názor. Mě totiž fascinuje, jaká senzace se dnes dělá z „nadaných“ dětí. Není to nic senzačního. Opravdu stačí zabrousit do 20 let starých učebnic autorů, kteří měli na tu dobu „moderní názor“. Je na tom něco pravdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
29.12.10 06:29

Jana, to moc hezky napsala, naprosto souhlasím. Něco na tom asi bude. Můj brácha četl ve školce kuchařkám noviny, ani nevím kde se to naučil(od našich určitě ne) a je pravda, že ve škole na to dost kašlal, prostě ho to nebavilo, protože byl napřed a jak píše Jana, časem se to srovnalo, žádný mimořádný talent.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
29.12.10 06:35

A ještě jedna poznámka, která s tím souvisí.
Někdo by mohl namítnout, že by byla potřeba změna školského systému, méně dětí ve třídách, aby měla učitelka čas se dětem individuálně věnovat. S tím bych souhlasila.

Ale má to jeden háček - u nás se zkouší lidově řečeno kraviny. Často se střídají stále nové vzdělávací systémy. Je to na úkor dětí - místo toho, aby se něco učili pořádně a do hloubky, dělají se z nich v tomto směru pokusní králíci. Tyto nařízení přicházejí shora, od ministerstva školství,učitelé za to nemůžou a i ředitelé škol mají omezené možnosti, jak to ovlivnit. Když se jeden systém po pár letech zavede, zdomácní, tak zase přichází obnova. Pár let je fakt málo na zkoumání nějakého přínosu. Toto se týká i prvního stupně. Nevím, jak se ty programy přesně jmenují.

Prý i v jiném směru zaostalé země jsou na tom často se vzděláváním líp, protože se u nich tolik neexperimentuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.12.10 06:59

Moje sluchove postizena kamoska cetla asi od 2 let - ucila se totiz cist a mluvit soucasne, pry je to bezne. Asi je to mimo jine i o tom, kam cilene to dite smerujes.

Samozrejme, je treba pochvalit, zatleskat - sikovne deticky, ale asi nema smysl nejak zavidet nebo se dokonce pohorsovat (tuhle diskusi jsem necetla, ale v posledni podobne padaly i nesouhlasne nazory)

tvoje deti jsou normalni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
29.12.10 07:10

Jinak si ale teda myslim, ze kdyz se nadane dite vyskytne, tak pokud do jde, je mu ku prospechu venovat mu vetsi pozornost a jeho nadani rozvijet.
Ja detky psycholog nejsem, netroufam si s nazorem pana doktora polemizovat.
Maminka se navic ptala, jestli to cteni a psani diteti nejak neskodi, jestli ho nema odvadet k jine cinnosti - doktor odpovida, ze ne. Nevsimla jsem si, ze by mamince nejak lichotil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
29.12.10 08:02

Zrovna psaní a čtení mi „mimořádné“ nepřijde. Vždyť nakonec to umíme (v naší společnosti skoro…) všichni. A jestli někdo o rok dřív nebo pozděj, to pak nikoho nebude zajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
29.12.10 08:15

Nepřijde mi na tom nic divného umět číst a psát před 4tým rokem. Moje neteř uměla všechna písmena přečíst ve dvou letech. Maminka se jí plně věnovala, vše ji vysvětlovala, nemluvila na ní jak na „tatara“, ale rozumě a malá byla hrozně chytrá. Záleží na výchově a taky jak se tomu dítěti chce nebo ne:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
29.12.10 08:17

odpověd doktora mi přišla vcelku rozumná :wink:
JInak zájem o písmenka mi taky nepřijde nijak vyjímečný (náš mladej ho taky projevuje už od útlého věku),myslím ,že je to dáno pouze tím ,že je u nás tolik knížek a novin a všichni čtou tak se „opakuje“ .
JInak paní učitelky chápu (taky v rodině pár máme )a všechny do jedné nemají rády děti ,které jakýmkoli způsobem vybočují z normálu -protože je to práce "na víc a zdržuje " .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
29.12.10 09:23

Znám chlapečka, který ve 2,5 letech dokáže přečíst jednoduché nápisy, třeba a obalech apod. Nepřijde mi to výjimečné, on o to projevil zájem, maminka mu to vysvětlila a on to rád trénoval. Poslední dobou ho to už zase nezajímá.
Dokáže taky poznat značky a druhy aut :) Je to sranda jet s ním v autě, protože říká: To je fojd, fojd mondejo :lol: (Tou dobou měl dva roky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
29.12.10 09:57

No … Jára uměl ve 2 letech taky celou abecedu … měl tabulku co se na ní píše fixou apak smaže, a z druhé strany byla pěnová písmenka která šla vyndat a ješt babi měla ty písmenkové magnetky na lednici … jáju to zajímalo a chtěl vědět co to je, tak se to naučil. Po cestě do města se ptal co je to za auto a brzo poznal veškeré dostupné značky aut … ale čas běží, za 14 dní bude Járovi 5, o písmenka a auta přstal jevit zájem už dávno, a nijak ho nenutím k nějakému tréninku :). Písmenka teda pozná, ale co si pamatuje a co zapoměl to neuším :D. Počítat do 10 umí taky (naučil se z pikoly) a spíš tak občas cvičně zkouším, jestli pozná (z kvarteta nebo jak se ta karetní hra jmenuje) jestli je větší 3 nebo 8, kolik mu mám dát bonbonků když má v ruce 4 a chce 5 … ale to fakt nárazově.Do školy má ještě rok a půl, takže nic moc znát nemusí, a cílen honic neučím …
Aktuálně se mu příležitostně snažím vysvětlit hodnotu peněz, ale fakt nechápe že 5* 1kč je stejné jako jedna pětikačka, že tu hromadu co má v kasičce mu nahradí jedna tisícovka a pod :D. papírovky nebere, to nejsou peníze :D a čím větší má hromadu tím je spokojenější :D.

Taky souhlasím s názorem, že na děti máme víc času, víc se jim věnujeme a rozvíjíme tak jejich bystrost … stačí jen jak Jára umí s počem … aby se dostal do hry musí parkrát kliknout, což občas ani já nevím (to hraje tatínek já ne) a má to tak okoukaný, že o vypadá že si to čte :D.A ještě to učí mojí mamku, která se na poči bojí pořádně něco zmačknout aby to nerozbila :D.
Takže to že 2leté dítě pozná značky aut, pro mě není nic nadaného a do TV s tím nepolezu že :roll: , nebo byla snad holčička která znala vlajky všech sátů … oni děti využívají fotografickou paměť, kterou my už jaksi nemáme, takže si pamatují kdejakou pákovinu :D.

• Citovat
  • Upravit
edorothea-eva
29.12.10 10:40

děkuji všem za názory, už jsem se uklidnila, že moje děti jsou normální, když nic takového neumí :mrgreen: S tímhle názorem Jany souhlasím, nejvíc se mi líbil,i když si tedy stále myslím, že ten kluk z dotazu v poradně je velice šikovný a ta jeho maminka dle té otázky žádné lichocení svého ega neočekává, spíš naopak, dotazovala se, zda mu to neškodí. Taky tam psala, že ho to neučili, jen mu odpovídají, když se zeptá a podporují ho, ptala se tam spíše, jestli je to normální, ve smyslu, že má obavu, když se syn zajímá hlavně o tohle. Tak to já mám taky obavu, můj syn se „zajímá“ jen o jídlo :lol: Kdy bude jídlo, co bude k jídlu, co jedl včera a co by si dal :zed: Vedeme ho ke sportu, k výtvarným činnostem, k lásce k přírodě…ale u nás je tématem č.1 jídlo :cert: Proto mi ještě mladší dítě, které píše a čte, připadá úžasné.Hlavně z důvodu, že ho to samotného zajímá. Snad to k nám přijde taky :-D :-D

• Citovat
  • Upravit
1814
29.12.10 14:40
edorothea-eva píše:
Tak to já mám taky obavu, můj syn se „zajímá“ jen o jídlo :lol: Kdy bude jídlo, co bude k jídlu, co jedl včera a co by si dal :zed:

OT: jé, co bych dala za to, kdyby se náš syn zajímal o jídlo!!! Je jedlík „na baterky“, jeho o skoro 3 roky mladší ségra po něm běžně dojídá oběd :roll: :lol:

A k tématu asi nemám, co dodat, vše už zaznělo. Taky jsem prý uměla číst ve 4 letech (já sama si pamatuju, že jsem četla a psala v asi 5 letech, to už jsem uměla i malá písmenka. Ale rozhodně mě to nijak „nepoznamenalo“ - génius nejsem, časem se ten „náskok“ smazal :wink:
Náš Vojtík uměl ve dvou letech poznávat i na dálku značky aut 8-o - teď ve čtyřech letech už to taky tak „horké“ není (zase jej zajímají jiné věci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí