Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte maminky/těhulky
jsem dnes 38+1 a byla jsem na kontrole na KTG u na ultrazvuk. Paní doktorka podle hmatu v pipi stanovila, že se neotviram, ale ze je čípek měkký a uprostřed. Tak mi jakoby strkala prst do čípku dovnitř-že tomu trochu pomůže…už jste se s tím někdo setkal? Další vec je ta, že podle bříška miminka to vypadá, že je o 2 týdny menší
hmotnost 2976 g…nevím, mám z toho dnes takové smíšené pocity. Jestli není miminko moc malinké a tak…děkuji za jakýkoliv příspěvek ![]()
V pipi
To ti asi udělala Hamiltona, ale nechápu proč by ses měla v 38 týdnu otvírat. Váha je akorát a je to jen odhad. Dcera se mi narodila 5 dní po termínu a vážila ještě min.
Mne se v tom tydnu syn narodil a mel jen 2,5. Nebyl za tim zadny duvod, neprisly zadne komplikace, postupne ostatni dorostl, nektere prerostl:)
Boze ty mas mliko na mozku jeste pred porodem pipi ![]()
Jsou to jen odhady, syn mel odhad pred terminem 3,5kg a narodil se tyden po s 2,8 kg
38+1 týden je normální donošený miminko a váha je úplně v pohodě. Za mě je lepší Hamilton v tomto týdnu než přenášení, které výrazně zvyšuje riziko nitroděložního úmrtí. Placenta má taky nějakou životnost, při přenášení taky víc hrozí pupečníkové komplikace apod. Jsem matka mrtvého dítěte a mezi ženami, které si prošly touto tragédií, se vyskytuje hodně, kterým se donošené zdravé dítě zbytečně udusilo po termínu porodu. Já po své zkušenosti nedopustím přenášení a přála bych si ideálně rodit ve tvém týdnu. Hodně štěstí
![]()
Normalni vaha ditete, holt to nebude cvalda. Starsi syn narozen 40+2 a mel 3kg, mladsi syn ve 37tt a mel 2,8 kg, takze suma sumarum budes mit tak velke dite jako ja
navic je to jen odhad. Ale bud rada, 4kg dite se rodí hur nez drobek.
Čím víc se mi blíží termín, tak mě dokáže rozhodit i blbůstka. Jenže moje doktorka to vždy tak podá, že člověk ma strach a ve finále je všechno v pořádku. Jinak malý je krásně nachystaný hlavičkou dolů
tak snad si to nerozmyslí ![]()
Ty jses taky pipi
To je průměrná váha mimina. Nechápu na co ti dělá tak brzo Hamiltona.
@Evillizbeth píše:
Ona mi řekla, že to prý Hamilton není…
A proč tomu pomáhá tak brzo?
Vůbec nevím. Nechapu, proč do toho čípku strkala prst 😂 jako bylo to nepříjemné, ale žádná hrůza jinak.
39. týden tedy 38+1 není brzo…to je normálně donošený dítě a spoustu žen v tomto týdnu porodí spontánně. Lepší než přenášení…
@Danuska89 píše:
39. týden tedy 38+1 není brzo…to je normálně donošený dítě a spoustu žen v tomto týdnu porodí spontánně. Lepší než přenášení…
No jasný, ale není důvod dotoho zasahovat. Tohle se dělá snad až po termínu.. Nebo pokud je potřeba dítě popohnat.
Je možné, že po tom šťourání v čípku mě trochu pobolívá v podbříšku?
@mackA159 Autorka psala, ze podle bříška miminka je o 2 týdny menší, muže to signalizovat, ze se miminku přestává dařit a proto ho chtěla popohnat. Na obvodu bříška se totiž nejvic projeví, když placenta přestane dodávat dostatek kyslíku a živin a pokud by se tam to dítě nechávalo příliš dlouho, mohlo by se díky tomu udusit. Říká se tomu pozdní forma růstové restrikce u miminka, která nastává nejčastěji po 34-35tt a je z velkého procenta příčinou úmrtí miminek před narozením na asfyxii. Zvažuje se díky tomu i zavedení 4. screeningu prakticky před porodem. Já bych řekla, ze doktorka udělala jen dobře, pokud ma obavy, ze by se miminku nemuselo dařit.