Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek od sportovně nadaných dětí, kdy jste je zapsali na nějaký kroužek? Mám dceru, je opravdu hodně ohebná a tanečně nadaná (asi je to pro některé k smíchu, že takové jsou všechny děti, ale ona opravdu je). Máme v rodině profigymnastku, já tancovala taky, tak možná nějaký gen tam je ![]()
Případně co atletika? Kdy s ní začít? Děkuji moc ![]()
Řekla bych, že na vrcholový sport už je pozdě.
Tvl, jste tu normální? Nechte ty děti vyrůst, dozrát. Chceš jí zničit pater, klouby? ![]()
Max ve školce bych zapsala na nějaké tanečky apod, to není náročné, ale nějaký cílený sport bych nechala až nastoupí do školy, pokud o to sama bude mít zájem. Nevím jak třeba taková gymnastika, ale u nás je na většinu sportu třeba mít aspoň 6 let.
@Alriga píše: Řekla bych, že na vrcholový sport už je pozdě.
Tvl, jste tu normální? Nechte ty děti vyrůst, dozrát. Chceš jí zničit pater, klouby?
no to je zas komentar
copak autorka pise o vrcholovem sportovani?… taky mam v rodine takhle nadane ditko… ty vubec netusis o cem je rec, hlavne ze sis kvakla…
autorko, existuji ruzne pripravky, kam chodi jiz takto male deti - nemyslim si, ze zrovna atletika, ale ruzne sportovni, vsestranne predpripravky - tanecni, pohybove, - dulezite je, co ditko bavi - me deti rady bruslily, tak chodily na hokej a inline brusleni, vzdy tech 40min bylo prolozeno ruznorodymi pohybovymi ukony, aby deti se nezatezovaly jen jednostranne… zkus v okoli pohledat… a na rypave komentare mistnich chytrych horakyn nedej… v me sirsi rodine takto sikovne dite chodi od 3 let na gymnastickou predpripravku… nedalaji tam nic tezkeho, jen klasicke lehke cviky, kotouly, opici drahy, seznamuji se s naradim, jako jsou lavicky, houpaji se na kruzich, lezou po zebrinach, zkousi splh po tyci, provaze.. zadne lamani kloubu :.)… apod.
Příspěvek upraven 18.08.21 v 13:19
Většinou se začíná ve 4 letech. Mě nasi dali na gymnastiku. V 5 letech operace kolene a problém s ním už budu mít dozivotne. Jako kroužek ok, ale vrcholově bych svoje dítě nedala po svých zkušenostech.
Mám taky šikovnou 3letou holčičku, budem chodit do plavání. A věřím, že spoustu aktivit bude ve školce. Syna jsme dali ve 4 do všeobecné sportovní přípravky, v sedmi se vyprofiloval a teď v 15ti je nadějným sportovcem. Začněte nějakým cvičením pro maminky s dětmi a ve 4-5 se už může věnovat konkrétnímu sportu.
Tříleté holčičky berou do přípravky na moderní gymnastiku. Po zkušenostech už bych ale z dětí mít vrcholové sportovce nechtěla.
Zatim davam jen na cviceni nekdy od 4m, ted pujde pro 3-4 deti bez rodicu. Maji to formou her a hlavne jde o ten navyk pohybu - behani, hazeni micem, opici draha atp. Nekdy od tech 3 let byvaji tanecky a nejake pripravky az okolo 6
Zapiš ji do sokola nebo na nějakou nevýkonnostně orientovanou všeobecnou pohybvou průpravu/připravku.
V tomhle věku jsem s dítětem chodila do Sokola a dost jsme sportovali spolu - učil se na kole, lyžích, bruslích. Ve školce pak dítě můžeš dát na nějaké tanečky.
Kamarádka má taky takovou dcerku, sama všechno odkoukala z televize, nikdo jí nic nenutil, prostě ráda se protahuje a tančí, všechno dá na první dobrou. V pěti dostala tyč, a je moc šikovná. Sice mi to přišlo trochu divné (přecijen mám tu tyč spojenou spíš s dospělými
), ale je fakt, že teď na tom cvičí celá rodina, i sourozenci, a je jim to ku prospěchu. Takže já o tom taky uvažuji, byť moje dcera zas takový talent není, ale když je na návštěvě, tak si fakt vyhrají, jak opice.
Jinak ta holčina teď dělá jiné sporty, protože na těch tanečních by se jednak nudila (fakt má úžasnou pohybovou inteligenci, není to „jen“ o citu pro rytmus), a taky rodina úplně není nakloněna gymnastice/baletu, kvůli těm stinným stránkám.
Dcera je taky šikovná, od roka a půl se mnou cvičí jógu, ve třech letech začala chodit na kroužek. Vzali jsme ji lyžovat, druhý den už jezdila pěkně, ale pak covid a moje těhotenství takže nevim kdy se k tomu zas dostanem. Leze s náma (resp. teď jen s manželem), až bude starší tak bude chodit i do lezeckýho kroužku. A letos začne chodit do skauta, ať se naučí taky něco praktického do života.
V podstatě s ní zatím děláme ty sporty, který sami umíme, od chvíle kdy o ně sama projeví zájem, a do kroužku ji dáváme ve chvíli, kdy dosáhne kroužkem požadovaného věku.
Takhle malou holčičku bych dala do Sokola, chodila s ní do bazénu, učila na kole, poprvé poostavila na lyže a obecně s ní doma blbla.
Ja bych se poptala po sportovnich oddilech, gymnastika treba. Nevim, od kolika nabiraji do zušky na balet. Asi bych se toho nebala. Zezacatku tam tem detem z ulice fakt nelamou klouby. Teda…predpokladam
kdyby jo, tak nejake komerčni tanečky ![]()