Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminy,
vím, že je to asi hodně přetřásané téma, ale zatím jsem k tomu nenašla kloudnou odpověd. Mám tříletého syna, ted v září nastoupil do školky, už hned první týden mi učitelka vyčítala, že dítě nemluví. No nemluví, on mluví tou svojí hatmatilkou, které nikdo nerozumí. Ale nechce se učit a rozvíjet, když zkoušíme popisovat věci správnými slovy, aby opakoval, tak nechce, po chvíli se vztekne a stejně si jede po svém. Slovům rozumí, ví co se po něm chce. Čtení knížek ho nezajímá, poslouchá chvíli a pak ho to přestane bavit, jsme 4člená rodina, takže doma všichni spolu mluvíme i s ním, ale furt to nejde. Každý říká, že ve školce se to zlomí a rozmluví se, zatím po měsíci nevidím žádné pokroky, možná je to brzo, ale mám strach, abych s ním nemusela lítat po všech čertech zda je nebo není v pořádku.
Ve třech letech dítěte bych tedy pár těch „čertů“ oblítala..
@Katjerina nase dite - chlapecek zacalo mluvit az skoro ve ctyrech, ale ma diagnozu vyvojova dysfazie, sledovany neurologem (od narozeni) a psychologem i logopedem od ca 1,5 roku. ja bych s nim asi po vsech certech litala - zacala bych logopedii, zkuseny logoped pozna, jestli neni nejaky zavaznejsi problem
Určitě bych zašla na logopedií. Co na to říká dětská lékařká? Měli jste tříletou prohlídku, nee?
Tohle znám od sousedů, stejný případ, akorát v těch 3 letech už s ním chodili na logopedii. V jedné školce je kvůli tomu nevzali a museli do vzdálenější kde je vzali spíš ze známosti. Jinak teda ikdyž na tom pracují, v 5ti pořád nic moc ![]()
Určitě bych být tebou zašla aspoň na logopedii.
Jak pisou holky, logopedicky vysetreni a ja bych chtela aj foniatricky. Eventualne pak psycholog…
@Katjerina píše:
Zdravím maminy,
vím, že je to asi hodně přetřásané téma, ale zatím jsem k tomu nenašla kloudnou odpověd. Mám tříletého syna, ted v září nastoupil do školky, už hned první týden mi učitelka vyčítala, že dítě nemluví. No nemluví, on mluví tou svojí hatmatilkou, které nikdo nerozumí. Ale nechce se učit a rozvíjet, když zkoušíme popisovat věci správnými slovy, aby opakoval, tak nechce, po chvíli se vztekne a stejně si jede po svém. Slovům rozumí, ví co se po něm chce. Čtení knížek ho nezajímá, poslouchá chvíli a pak ho to přestane bavit, jsme 4člená rodina, takže doma všichni spolu mluvíme i s ním, ale furt to nejde. Každý říká, že ve školce se to zlomí a rozmluví se, zatím po měsíci nevidím žádné pokroky, možná je to brzo, ale mám strach, abych s ním nemusela lítat po všech čertech zda je nebo není v pořádku.
No… a co jiného chceš dělat? ![]()
Že je to v tomhle věku dost nestandardní, to víš sama - takže nerozumím, nač čekáš. Domluv se s pediatrem, požádej o doporučení na logopedii a začni to řešit. Čím dříve se případný problém podchytí, tím lépe.
@BohunkaP to je furt dokola. Kdyz to zametem pod koberec a budem delat, ze to tam neni, ono to treba zmizi ![]()
@BohunkaP píše:
No… a co jiného chceš dělat?Že je to v tomhle věku dost nestandardní, to víš sama - takže nerozumím, nač čekáš. Domluv se s pediatrem, požádej o doporučení na logopedii a začni to řešit. Čím dříve se případný problém podchytí, tím lépe.
Taky nechápu… mě teď čeká s dcerou alergologie, gastro a kdo ví co vše.. řešíme opakující se průjmy… hold kolečko a lítaní po čertech, ale já se „těším“ že se to vyřeší a příjdeme proč to tak je.
@Katjerina dcera bude mit 3roky v prosinci a neda dohromady vetu. Slova opakuje, snazi se, kdyz se ji chce, ale ve vetach to opravdu neni. Jsem domluvena s dětskou doktorkou ze na 3lete prohlídce dostanu žádanku na logopedii a musím říct, i když mi to nebude nějak příjemné, že půjdu, hlavne chci vědět zda je to nějaký problém, nebo se jí jen nechce.
Náš byl stejný. Od 3 jsme to začali řešit, foniatrie, logopedie..rozmluvil se až ve 4 a do 8 měl problémy s výslovností. Dg smíšená dysfazie.
Mladší taky do 3 let moc nemluvil, ale u něj byl vidět kolem toho 3 roku pokrok, začal opakovat, najednou mu to šlo, a během pár týdnů mluvil ve větách. Nejmladšímu je 2 a třičtvrtě a též ještě čekáme, rozumí všemu, opakovat chce jak co a jak kdy, uvidíme po vánocích jestli bude vývoj. Jestli ne, začneme řešit. Školka pomůže jen některým dětem. Zrovna ten syn s dysfazii chodil do školky jako nejmladší z mých dětí a nemělo to efekt vůbec žádný.
Syn měl tři na konci června, na tříleté prohlídce řekla pediatricka, ze pockame co školka, ze některým dětem to pomůže. Je tam měsíc a je to lepší, neříkám, ze mluví ve větách, ale konečně začal opakovat a věřím, ze do konce roku je v pohodě. Kdyby ne, jdu na logo.
@Katjerina Už bych to řešila, 3roky mu byly není na co čekat.. Moje dcera ve 3letech uměla 60slov, v té době jsme poprvé byly u klinické logopedky. V té době také nastoupila do skolky do 3mesicu mluvila v jednoduchých větách. Takže ano školka pomůže, ale nespolehala bych jen na to.
@Verurizeckova To nám na tříleté prohlídce řekla také, že se uvidí prvního půl roku ve školce a pak se to bude řešit, zatím proběhla konzultace jen s speciálním pedagogem a ta na něm neshledala nic závažného, měla dvě teorie, opožděný vývoj řeči a nebo, že se mu prostě nechce.