Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Zdraví, jsem maminka téměř pětileté holčičky. V hodně věcech je moc šikovná, ale minulý rok (leden 2022) se začala z ničeho nic pokakávat. Nejprve jsem to přisuzovala lékům (měla hned po sobě dvoje antibiotika). Pak nepozornosti, když si hrála. Máme dost velký problém ve školce. Po letních prázdninách se vše začalo opakovat. A nyní v novém roce opět každý den nadílka. V létě jsem s ní byla 14 dní doma (spálová angína), neměly jsme žádný problém. Pak jsme byli 14 v zahraničí. Překonala i dlouhou 16-ti hodinovou cestu autem. Nemá tu někdo podobný problém? Snažím se najít nějakého dětského psychologa, ale zatím neúspěšně. Vše plné. Má někdo zkušenost s nefunkčním konečníkem? Uvažovala jsem i nad tím…
..Předem děkuji za jakékoliv podněty.
Ano, ta mě odkazuje na psychosomatičku. Ale dostat se k takovému doktorovi je na dlouho. Proto hledám rady i jinde.
@Janina 91 A neměníte třeba často prostředí, nemáte náročné výlety, program? Třeba 16 hod v autě pro 4leté dítě se může zdát ok, ale objektivně to pro to dítě zátěž je, zvlášť pokud je citlivější ke změnám. Tak jestli nemáte obecně takový (pro dítě) náročný životní styl? (může třeba být, když je partner z ciziny a jezdí se k jeho rodičům). Když se zamyslíš nad tím, jak doma fungujete s partnerem, jestli nejsi např. moc direktivní apod., nenapadá tě, co by se dalo zlepšit? Jen tak píšu, co mě napadá, někdy člověk sám vnitřně tuší, že něco dělá špatně a někdy i tuší co.
Do školky chodí ráda? Nenarodil se jí sourozenec?
Dovolenou jsme uvedla, protože tam bylo vše OK. Na náročné výlety nejezdíme. S partnerem zastáváme názor, že před dítětem se nic neřeší, takže ani hádky u nás neprobíhají. Taky uvažuju, co bych měla změnit, ale ať dělám, co dělám, stále žádné zlepšení. Do školky chodí ráda. Vše začalo z ničeho nic a to mě právě trápí. Pediatričce jsem řekla svou obavu ohledně toho, že by to mohly být problémy se svalstvem u konečníku, ale to mi vyvrátila. Sama z toho začínám být hodně psychicky špatná. ![]()
Mně to ukazuje na tu školku. V létě doma ani na dovolené jste problém neměli. Teď to tedy začalo znovu po vánočních prázdninách, jestli to chápu dobře.
Moje dcera třeba nerada ve školce kaká. Radši to zadržuje a pak vždycky odněkud spěcháme, protože se jí samozřejmě chce. A vím to i z okolí, že než by šly děti kakat ve školce, radši se naučí kakat večer.
Třeba nechce chodit na ty záchody rám, tak to drží, drží a neudrží…
Má ridkou nebo tuhou?
Rozeznate, zda to neudrží nebo zadrzuje az neni vyhnuti?
Známí řešili též, spíš ridkou, přišli na potravinovou intolerqnci, tuším řešili lepek a v konečníku se pak tvořilo cosi, co bránilo sveraci v jeho práci. Tak nějak laicky mi bylo vysvětleno.
Dále zkušenost u syna, má poruchu autistickeho spektra, už 10roku, jeví se úplně normálně, je někde na hranici, vysoká paměť, ale dysfunkce svalů, špatná koordinace. Občas neudržel, kdyz se mu chtělo.
Většinou se tak opravdu začne projevovat nějaká potravinová alergie, intolerance potravin, zkrátka nemoc, související s celkovým trávením. Dítě se tahá po doktorech přes hlavu, labilnější matky při praní nadávají dítěti a ve finále za to dítě nakonec ani nemůže. Jak je u dítěte něco úplně jinak než bylo, je to vždycky předzvěst nemoci. Teď jde o to, aby se na to přišlo. Dítě, které cokoli pustí do kalhot a přitom to dávno nedělalo, je nemocné. Někdy to trvá, než se na diagnózu přijde.
Zkušenost mám u staršího syna. Chodil do soukromé školky, byl na plenách, pak se jich zbavil a byl bez nehod. Za půl roku z ničeho nic se začal ve školce pokakávat. Ani učitelky nevěděly, kde by mohl být problém. Nakonec jsem vypozorovala, že to bylo způsobeno přítomností mladšího bratra, který začal též s ním chodit do školky. Ale měl ze začátku chodil pouze jedno dopoledne, aby si zvykl. A starší to nějak nedokázal pochopit a reagoval pokakáním. Pro něj to byla velká změna, ale nikomu to nedošlo. Přišla jsem na to zpětně, když jsem se snažila najít příčinu.
Takže bych pátrala, jestli neměníte dceři zaběhnutý režim, může to být i dlouhá nemoc a pak jde najednou do školky. Každopádně bych vyčkala a zbytečně to nehrotila.
Četla jsem si názory a jeden tam nebyl.
Psala bych si, co každý den uděláte. Je to třeba sobota, kde jste byli, jak dlouho jste tam šli, v kolik jste měli jídlo, na jakém místě, museli jste všechno udělat rychle nebo to bylo v klidu, v kolik jste se vrátili domů, jeli jste autem, byla jsi s ní sama nebo s manželem.
Cokoli si napsat a pak pozorovat, když se stane nehoda. Říci si: co jsem s ní dělala, zpětně si ´promítnout´, co bylo ´špatně´.
Zkusit Bachovy esence, ty by mohly pomoci.
Nevím, kde bydlíš, tak nemohu poradit, jestli někoho takového máte v okolí.
Přeji rychlé vypátrání příčiny. ![]()
@Janina 91 píše:
Dovolenou jsme uvedla, protože tam bylo vše OK. Na náročné výlety nejezdíme. S partnerem zastáváme názor, že před dítětem se nic neřeší, takže ani hádky u nás neprobíhají. Taky uvažuju, co bych měla změnit, ale ať dělám, co dělám, stále žádné zlepšení. Do školky chodí ráda. Vše začalo z ničeho nic a to mě právě trápí. Pediatričce jsem řekla svou obavu ohledně toho, že by to mohly být problémy se svalstvem u konečníku, ale to mi vyvrátila. Sama z toho začínám být hodně psychicky špatná.
Tak i když se nehádáte před dítětem, dítě leccos vycítí. Záleží, jestli je doma pohodová a radostná atmosféra, ve které se může cítit bezpečně a jistě. Nebo jestli je dusno. To dusno nemusí nutně být způsobeno problémy mezi partnery, ale třeba finanční nejistotou, kterou rodiče musí řešit, nebo třeba vážným onemocněním prarodiče, že si rodiče dělají starosti apod.
Jestli se to začalo objevovat po antibiotikách, tak jí to nejspíš rozhodilo trávení (to není nijak výjimečné). Dávala jsi jí nebo dáváš probiotika?
Ještě mě napadlo - zkoušeli jste nácvik? Nejlepší je to 15-20 min po jídle, kdy se spouští ten reflex, tak posadit na wc, nechat v klidu, dát třeba knížku. Obecně se to doporučuje ráno, ale u nás se to osvědčilo po večeři (my jsme dlouho řešili problém se zadržováním stolice). Kdyby se naučila chodit takto pravidelně, tak by se to možná mohlo zlepšit.