4-letá holčička a vlastní svět?

279
16.10.08 21:35

4-letá holčička a vlastní svět?

Ahoj,
asi nejsem první kdo o něčem takovém píše, ale přece jen .........
Starší dcera Anetka je zlatíčko, dokáže si vyhrát sama (i když převážně s barbies), ve školce si jí chválí, babička si jí chválí .........jak je hodná a poslušná...............
Problém je v tom, že když po ní něco chci, tak jako neslyší. Když slyší, tak neodpoví.
Neříká básničky, už vůbec né písničky - jen si něco mumlá pod nosem. Když jí vybídnu, tak se jakoby celá sroluje a nic.
Navíc se velice ráda převléká a to je potom co prát a tak jsem ji nachystala kupu oblečení, které si může převlékat, jenže to vydrželo na chvíli a už tahá oblečení ze skříňky.
Docela často lže a taky vždycky něco malého vezme ze školky, od kamarádky, prostě odkudkoliv. Hrozný!
Chodí na cvičení, kde jsou děti již samy s cvičitelkou… Jelikož mám ještě jednu princeznu, tak jsem tam musela za jednoho deštivého dne zůstat a koukat na ně jak cvičí. A naše Anetka pořád koukala po dětech, co říkala pí. cvičitelka jí docházelo až když viděla děti, co dělají a napodobovala vlastně je. A někdy to ani nedělala.
Jsem cholerik výbušný a mám docela problém se s tím srovnat! Příjde mi jako z porcelánu..........
Máte taky takové zkušenosti a jaké rady??? Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3790
16.10.08 21:49

nevim .. osobni zkusenost s tim nemam, jen podle posledniho odstavce me napadlo, jestli treba Anetka nema problemy se sluchem ;-) . doma se to tak treba nepozna, kdyz je to na malem prostoru a vetsinou jste jen vy .. fakt nevim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
16.10.08 22:00

Ahoj, to co píšeš mi připadá fakt jak kdyby měla svůj svět.
Možná bych se zkusila dětského psychologa, tohle asi těžko budeš řešit sama :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
16.10.08 22:09

se sluchem nic nemá, byly jsme na vyšetření!!!!!!!!! :o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
17.10.08 07:15

mandicku napadlo mě, ale je to čistě jen můj pocit, jestli třeba není taková kvůli tomu, že starší sestra je tak šikovná, všichni ji chválí atd. Trošku to znám z vlastní zkušenosti - moje starší sestra byla pro mě vždycky krásná, hubená, všichni jí říkali jaká je princezna a já jsem byla až ta druhá (k tomu buřt). Velmi dlouho jsem se s tím trápila a některé věci, které popisuješ, jsem dělalajá - byl to můj způsob, jak se s tím vyrovnat, jak si zasloužit pozornost jiných lidí - taky jsem ve 2třídě kradla (dnes s tím opravdu nemám problém, raději zaplatím!).
Až když jsem po nejhorší pubertě začala vnímat svoje úspěchy, došlo mi, že svým způsobem jsem taky dobrá… řekla bych, že to souvisí spíš s psychikou … ;-) ale opravdu nevím, jak poradit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
17.10.08 10:23

moje dcera ma take svuj svet, ale trochu jiny nez ty - povida si, hraje si divadlo (zvlada vsechny role), casto je tak trochu mimo, ma ohromnou fantazii. Jen jsem chtela k tomu kradeni - u nas ve skolce to delaji vsechny deti a maminky to tam pak potaji nosi zpet. Dcera dokonce nosila smotky vaty schovane za spodnima kalhotkama (asi delali zimni vyzdobu), tim se netrap. U psychologa jsme byly take, a dobry…proste holka je trochu blazen :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
279
17.10.08 15:14

Ahoj,
už jsem si myslela, že ostatní děti to nedělaj, to kradení drobností a Bublino naše Any brala i kousky modelíny a ano taky to zpátky nosím potají, ale svým kamarádkám to Anetka musí vracet sama…
A co se týče barbie, tak s nimi si povídá i zpívá. Mluví si velice často jen pro sebe a ráda si hraje sama a ve školce taky, ale taky si umí hrát s ostatními dětmi. Manžel mi dnes vyčetl, že se tím moc zabývám, vždyť jsem přitom taky introvert- to jo, ale výbušný.
Asi je z velké strany chyba ve mě, že chci potlačit jeji originalitu.
Díky za názory a rady a budu si hlavně dávat bacha na svou výbušnost a brát Anetku jaká je, vždyť ji miluju nade vše a každé dítě nemůže umět všechno.
 T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
17.10.08 16:09

Netrap se tim moje dcera je uplne jina nez ja, jeji povaha me obcas dohani k silenstvi, musim s tim casto bojovat, ale vim, ze ji nezmenim a ani nechci, takze bojuji spise ja sama se sebou, ale priznam se, ze obcas vybuchnu… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.10.08 18:04

mandicku.
Podivej se na mou diskuzi „Školka a psycholog“.
V naší prdlý školce nás kvůli tomu poslali až k psychologovi!!! Přesně jak popisuje Bubina.
Malá má svůj svět (ale ostatní děti vnímá!!!)
a mandicku to co pises o malý na cvičení - to dobře znám.
Prostě „typ dítěte“ přesně takový, jak popisuješ Ty a Bubina.
Psycholožka mi řekla, že malá je individualita, originál, má obrovskou fantazii, idealizuje si věci, a je úplně normální. Řekla, že jednou mi bude dělat velkou radost.

Já jsem podvědomě vždycky cítila, že malá je normální, jen prostě nezapadá do té šablony průměrné „šedi“, nebude prostě napodobovat ostatní, nemá potřebu „opičit se“ (jako většina dětí, tím pádem ostatní toho víc odkoukají a vypadají zprvu jako šikovnější).

Jenže naše malá prostě zase umí jiné věci, ta jeji fantazie je skoro bezbřehá. Není to svým způsobem krásný, mít dítě, které se v něčem v dobrém vymyká?
Nemůžem být všichni přes kopírák. Berme to tak.

• Citovat
  • Upravit
279
17.10.08 20:11

díky bubino a anonymní :wink:
T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
20.10.08 09:49

Anonymni - mne rekla psycholozka to same, ja z ni radost mam uz ted, ale obcas to ta hooodne prace.. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí