Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Hanka1 tak prarodiče automatku měli a doškovou chaloupku rozhodně ne. netreba se inspirovat životem před 100+ lety, ale vhled do 60-70 let minulého století postačí. Lidí žili část života na menší ploše než dnes a taky to zvládli. holt skoro dospělý syn bude mít o to větší důvod se osamostatnit.na mě to žití ve sdílených pokojích přesně tento efekt mělo. chtela jsem se co nejdřív osamostatnit. manzel to měl naopak, vlastní pokoj od šesti let a ještě ve 22 byl v mamahotelu. nemel důvod bydlet sám, až já jsem ho k tomu přiměla. zacinali jsme ve spolubydleni.
Bydlela jsem tak to s detmi skoro 8let. Kuchyn a obyvacek dohromady, plus pokoj větší.
Spala jsem v kuchyni na sedacce, deti v pokoji. 1+1 34m2
Zadnou újmu nemaji, nemely. A v klidu se to dalo. Pote jeste par mesicu ve 4. Než jsme sli do vetsiho.
My měli 36m2 jen s mimčem a kolikrát jsem měla pocit, že budu muset začít dávat věci na strop. Jediné štěstí a spása byla obrovská skříň.
1+1 v tolika lidech je moc. Teď máme cca 50m2 a je to tak na hranici. Každý potřebuje svůj životní prostor. Takové soužití možné je, ale jak to bude fungovat celkově, toť otázka. ![]()
Tak ono se urcite da… kdysi taky vsichni bydleli na hromade.. ale uprimne nechtela bych
My se 4 detmi jsme se stehovali z velke 4plus 1 kolem 90m
A jsme ted v baraku cca 240 m ale deti uz 6
Kazdy svuj prostor, za me je tohle moc dulezite
Kazdop porad lepsi na hromadce nez s nekym kdo mi leze krkem a neda se s nim zit
Ta situace za rok zase muze byt jina
Zalezi, kolik m2 ma byt a jak je dispozicne resen - zda se da treba pokoj castecne prepazit, abys zajistila soukromi tomu nejstarsimu. Nas bylo nejakou dobu 5 ve 2+kk 47m2 a vesli jsme se „v pohode“ (ale obcasne vecerni vino jsme popijeli na podlaze v koupelne
)
. Chvili pred Covidem jsme se stehovali do vetsiho a dobre, ze tak, z predstavy dvou onlinu a dvou HO a vrestici skolkacky ve 2kk se osypavam jeste ted.
Řeším něco podobného, tyhle příspěvky mi daly trochu naděje. Poraďte, co myslíte, že je z pohledu dětí (10, 9 a 5 let) lepší (nejlepší by bylo samozřejmě neodcházet, ale to asi není z dlouhodobého hlediska schůdné). Mám problém, že v našem městě větší byty k pronájmu prostě nejsou. A mám prostě nějaký blok přestěhovat se o kousíček vedle, do většího města, protože děti tady mají školku, školu a otce a celý sociální život. Mají to 10 minut pěšky do školy. Když se odstěhuju, budou muset pěšky na bus a pak busem, pak další chůze do školy. Z 10 minut loudání bude půlhodina stresu. Tak nevím, jestli je lepší žít ve čtyřech v menším bytě třeba 2+kk (50 m2) nebo ve větším 3+kk (70m2) za cenu každodenního stresu s dojížděním. ![]()
@Elenloth píše: Řeším něco podobného, tyhle příspěvky mi daly trochu naděje. Poraďte, co myslíte, že je z pohledu dětí (10, 9 a 5 let) lepší (nejlepší by bylo samozřejmě neodcházet, ale to asi není z dlouhodobého hlediska schůdné). Mám problém, že v našem městě větší byty k pronájmu prostě nejsou. A mám prostě nějaký blok přestěhovat se o kousíček vedle, do většího města, protože děti tady mají školku, školu a otce a celý sociální život. Mají to 10 minut pěšky do školy. Když se odstěhuju, budou muset pěšky na bus a pak busem, pak další chůze do školy. Z 10 minut loudání bude půlhodina stresu. Tak nevím, jestli je lepší žít ve čtyřech v menším bytě třeba 2+kk (50 m2) nebo ve větším 3+kk (70m2) za cenu každodenního stresu s dojížděním.
Za me teda 2 + kk 50 m2 (pokud je byt dobre dispozicne reseny) je pro mamu a 3 deti v pohode. Na druhou stranu pul hodiny do skoly (i s tim, ze je potreba stihnout bus) je porad pohodicka, takze to by pro me nebylo dulezite kriterium.
@Elenloth urcite 2+kk.. Odpadne ti starost a strach, kvuli dojizdeni..
A vazne se to da. Mela jsem skoro o pul mensi byt a byli jsme tam 3,pote 4. Neslo to jinak, byla jsem s dětmi sama.. A věř, že ani kdyz se ted optam dětí, jestli stradaly nad mistem, nebo jak to kazdy ted predhazuje svym prostorem. Tak kroutej oba hlavou.
A rekni ti, napisu ti toto. Zustalo v nich i to, ze nez si neco koupí, přemýšlí jestli to vubec chtějí (kdyz je to dražší). A již na to koruny mají.
Tim, ze jsem byla sama, tak samozřejmě nebylo na vyskakovani. Ale utahla jsem byt, dve deti, bez alimentu, ktere uz 11 let nedostavam. A jsem hrda sama na sebe, ze jsem to zvladla. Prace+byt+deti.
Preji štěstí a hlavně sílu v rozhodování. ![]()
@Janča6 píše:
Za me teda 2 + kk 50 m2 (pokud je byt dobre dispozicne reseny) je pro mamu a 3 deti v pohode. Na druhou stranu pul hodiny do skoly (i s tim, ze je potreba stihnout bus) je porad pohodicka, takze to by pro me nebylo dulezite kriterium.
Klídek bez dojíždění a schudnost pěšky je za mě k nezaplacení.
@Elenloth píše: Řeším něco podobného, tyhle příspěvky mi daly trochu naděje. Poraďte, co myslíte, že je z pohledu dětí (10, 9 a 5 let) lepší (nejlepší by bylo samozřejmě neodcházet, ale to asi není z dlouhodobého hlediska schůdné). Mám problém, že v našem městě větší byty k pronájmu prostě nejsou. A mám prostě nějaký blok přestěhovat se o kousíček vedle, do většího města, protože děti tady mají školku, školu a otce a celý sociální život. Mají to 10 minut pěšky do školy. Když se odstěhuju, budou muset pěšky na bus a pak busem, pak další chůze do školy. Z 10 minut loudání bude půlhodina stresu. Tak nevím, jestli je lepší žít ve čtyřech v menším bytě třeba 2+kk (50 m2) nebo ve větším 3+kk (70m2) za cenu každodenního stresu s dojížděním.
Zůstala bych v menším.
@Elenloth No, zkusila bych najit 2+1 v miste, jinak meti 2 byty bych asi volila twn bez dojíždění. U volby neceho se zahradou x byt by vyhrala zahrada a dojíždění.
Díky za názory, trochu mě to povzbudilo, že to zvládneme i v malém. Třeba budu mít ještě štěstí a seženu něco odpovídajícího, ale tady jsou v nabídce hlavně malinké byty a navíc do 2+kk ani 4 osoby nechtějí, že jenom pár a tak. Momentálně je situace na trhu s nájmy fakt strašlivá. ![]()