Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím
mám otázku zda má někdo podobnou zkušenost..mladší syn má 8 měsíců a doma když ho dám spát do postýlky, vydrží spát dopo 40 minut a po obědě taktéž 40 minut..je na minutu přesný, úderem 40té minuty otevře oči, chvíli ho nechám v postýlce, pak už se řádně ozývá, vemu ho, úsměv, chvíli si hraje..do půl hodiny je na něm ale vidět, že chce spát, že mu 2× denně 40 minut nestačí..v kočárku to samé..je pak protivný, vzteklý, ospalý..když ho dám znovu spát, neusne..v noci se budí 2×-4× na kojení..většinou pak ale hned usíná..co s tím? asi nic moc nejde vymyslet, ale neměla jste to některá taky tak? a proč tedy když mu to evidentně nestačí, proč nespí dýl??
![]()
Mám podobnou zkušenost s dcerkou:) Akorát u nás to bylo 30 minut. Nejdřív 3× denně, pak 2× a taky byla furt unavená. Jediné, co fungovalo, bylo spát s ní, nebo po půlhodině rychle přilítnout a znovu uspat (to se povedlo málokdy). Lepší to je až teď (je jí 11 měsíců), dopoledne zničehonic začala spát 1,5 hod, ale jen ve své postýlce a ve tmě. Tak držím palce.
No asi tě nepotěším, mám syna 4 měsíce a spí mi 3× denně po 3 minutách, tak 40 mi přijde jako luxus ![]()
Jj taky jsme to tak meli, trvalo to pár měsíců, pak se to zmenilo, ted spi 1X denně 1,5h, když jsme doma a stejne je pořád unavena
prostě to tak je
A jak ti spí venku v kočárku? Po roce jsem měla podobný problém u dcery, spala 20min a šmitec, ochrápaná jako blázen. Venku vydržela spát i 2 hodiny. Dávám jí spát do kočáru na balkon. Už je zvyklá, že usíná, než zapnu fusak
Párkrát povozim a mám klídek, ani nemusím být doma potichu
a proč tedy když mu to evidentně nestačí, proč nespí dýl??![]()
Tuhletu otázku si kladu už tři roky. Nevím, prostě jsou takový děti.
První holka mi spala těch 40 min, maximálně hodinu.
Druhá holka umí spát i 3 hodiny.
@Anonymní píše:
No asi tě nepotěším, mám syna 4 měsíce a spí mi 3× denně po 3 minutách, tak 40 mi přijde jako luxus
U nás je to velice podobné. Mladší má pět měsíců a taky spí pár minut a šmitec. V kočárku teda vydrží půlhodiny, i když se jezdí, otevře po té půlhodině oči a vejrá.
Starší spala 4 půlhodiny denně jako miminko, pak si to stahovala, kolem roku už to byly dvě půlhodiny a teprve po roce začala spát jednou denně hodinu a půl v kuse. Takže asi vydržet ![]()
@jiji taky u starší dcery podobné, jen na 10m začala spát jednou denně a dneska je jí 19m a spí večer od osmi ráno do šesti a to je vše. A jak píšeš. V kočáře půl hodiny a pak čumákuje
já si asi neodpočinu ![]()
V kocarku to samy..40 minut a konec. bonus, ze chvili cumakuje a pak se propina ze tam nechce byt a vzteka se. takze taky chutovka. takze zase jen cekat..
Jj, v kočárku už se taky pomalu začíná vztekat, jak byla doteď hodná.
Nechápu, že zrovna takovej ochrápanec jako já musí mít obě děti nespavý ![]()
I když u té starší se to pomalu s věkem lepší. Spala po obědě snad do čtyř let a teď je schopná ráno vyspávat do devíti (je jí pět a půl), tak si říkám, že snad bude líp i v případě té mladší. Někdy… ![]()
Je to tak, u nás už to pak bylo jen 20 minut
Zcela nejhorší ale bylo, že když mu byl rok, s naprostou pravidelností se budil ve 4.43 ráno a muselo se vstávat. ![]()
Holka mi taky takhle spala, jak doma v postýlce tak i v kočárku. a to vstávala v 5 a stejně ji to stačilo.
trošku se to zlepšilo, když začla spát jen po obědě. to spala hodku ![]()
od 2 let už přez den nespí.
@KriJona To si na to ještě dobře. My měly období kdy jednou denně 20 minut. Max 2×. Jinak nezabrala celý den ![]()
@KriJona malá byla to samý - ona měla dokonce jen dvacetiminutovky!
Několikrát za den.. Až kolem patnáctého měsíce (nedávno) začala spát jako „normální“ dítě - dá si kolem oběda dvě hodinky ![]()