Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Muj syn (v cervenci mu bude 5), ma velky zajem o cisla. Dlouho umel napocitat do 10, ne jako basnicku ale i tak ze umi dat deset veci atd. Nedavno zacal mit zajem o vetsi cisla. Kdyz videl treba cislo 36, ptal se co je 6 a 3. Zacala jsem ho opravovat ze se cte z druhe strany, tak se postupne naucil a ptal se pak co je 3 a 6. Ted uz zvlada cist vsechmy cisla domu. A kdyz jsme dnes sli ze skolky a kolem zadna cisla nebyla, tak se zabavil tim, ze proste zacal pocitat sam a s mensi pomoci dosel az ke stovce (delaly mu problem kulata cisla od 50, coz si myslim tak do tydne natrenuje). Ale ted mi jde o to jak ho v tom motivovat, ale zas aby se pak nenudil ve skole. Scitani a odcitani nebo spis psani cislic, ucit ho ted pojmy jako stovky a tisice? Poradte kdo jste se s tim setkaly. Diky
Máš chytrý dítě a buď za to ráda (já vím že seš
). Nemá cenu ho srovnávat. Prostě má zřejmě matematické nadání a v budoucnu se může ubírat tímto směrem. Jinak aby ti moc nenarostl hřebínek - taky mám syna matematika, bude mu 15. Na počty je machr, ale ta čeština
. Tak uvidíš v budoucnu, jak mu to příroda v té hlavičce rozdělila.
Normálně ho uč dál to, o co má zájem. A jestli se bude nudit ve škole nebo nebude, to záleží na učitelce, s tím toho moc nenaděláš
Když bude špatný pedagog, budou se tam nudit i děti průměrné nebo úplně blbé. ![]()
Jo, a ohledně budoucích příprav školy - nechala bych to na něm. vysvětlila bych mu to, oč požádá, ale sama bych přílišnou aktivitu nevyvíjela. Přece jen, vývojově má ještě čas ![]()
Uřčitě bych ho neomezovala, naopak je lepší podporovat a pak upozornit při zápisu do školy. Mě kluk od 3 čte a troufnu si říct i že líp než někteří dospělí. Napřed se ptal co je to za písmena až se naučil číst. Čte potichu, čte nahlas, ale hlavně vnímá co čte a pamatuje si to. Sčítá a odčítá do 20, umí první pomoc a spoustu dalších věcí. O samostatnosti nemluvím. Neomezuju ho, naopak se snažím podporovat.
Nemyslim si, ze by mel mit ve skole nejaky problem, dneska uz vetsina deti nastupujich do skoly pocitat umi. Pokud ma o to zajem, rozhodne mu v tom nebran.
Ja to resila ted u syna. V květnu mu budou 4. Nejenže počítá ale čte čísla a to už i přes 100. Dnes dokonce ty cisla i psal. Učí se to ve školce z domu to nemá
sčítání a odčítání taky zvlada ale to zatim jen na prstech a jen do 10. Řešit to určite nebudu. Ono se to stejne bude nejak vyvíjet, tak jsem pripravena na milion dotazů.
Mě rozhodila svagrova, učitelka prvniho stupne. Pry co bude malej delat ve skole a proto jsem to resila.
A proc se ptas jak ho motivovat? proste jestli ho to bavi tak at pocita a kdyz chtit nebude tak at nepocita ne? ![]()
@Anonymní píše:
Přečti si pro jistotu taky něco o autismu.
Co to je za nazor? Jak mas stare deti? Je mu skoro pet, tomhle veku je to normalni. Rozhodne ne priznak autismu
.Delas jakoby pocital rozvnice o trech neznamych…
Určitě bych nic neučila, pokud má nadání, přijde na to sám. Třeba dcera ještě před základní školou sama přemýšlela a přišla na princip násobení.:) Čísla také uměla také hodně brzy i sčítání, přesto se ve škole nenudí. Více se musela věnovat češtině, protože chodila na logopedii a číst jsme jí neučili ani písmenka, takže opravdu začínala v první třídě od nuly. To zase některé děti uměly. Hodiny uměla ještě před nástupem do školy. Nic jsme jí cíleně neučili, jen když se zeptala. Ale většinou o věcech sama přemýšlela. Když byla před školou na vyšetření u psychologa v rámci projektu prevence specifických poruch učení, tak jí naměřili IQ 136.
Nechala byhc to na něm, o co bude mít zájem. náš nejstarší nevím ve 4,5, ale pár dní po pátých narozeninách v autě napočítal do 2000, mi z toho už hučelo v hlavě
teď bude mít 6, o čísla se pořád zajímá hodně používá miliardy, miliony a biliony, chápe že jako 1+1=2, tak 1bilion+1bilion=2biliony, s nulou na konci sčítá skoro všechno, nezaokrouhlený čísla sečte cca do 50(třba 36+12, 27+8, tohle zvládá) odečítá cca od čísel menších než 20. prostřední 4 letej jak ho slyší, tak už mi tu taky do 100 počítá taky. nic jim necpu, když se na něco ptají, tak odpovím. a nejstarší chce počítat skoro furt, zhlídnul se v milionáři a riskuj, furt to musíme hrát, a početní příklady jsou jeho oblíbený ![]()
Asi ho dále rozvíjej, pokud bude mít zájem.
Např. nějaké pracovní sešity, kartičky s čísly, matematické hry, apod. Je toho teď v obchodech kvantum ![]()
Ve škole se samozřejmě může nudit, ale pokud bude mít dobrou učitelku, dávají se úkoly navíc pro rychlíky ![]()
To by nebyla diskuze o dětech, aby se neobjevila zmínka o autismu. chudinky maminky. já bych ho to cíleně neučila. ale pokud by se ptal, tak bych odpovídala. prostě ho to zajímá, no. mám synovce, který zná VŠECHNY dinosaury. ale ale i jako třeba : Aggiosaurus, Astrodon apodobně. a neumí hodiny. a je normální. takže bych uspokojila touhu ale cíleně nerozvíjela. naopak bych cíleně rozvíjela ty oblasti, kde mu to nejde - nemyslím čtení, ale třeba malování.
Taky máme chytráka na matiku všechno se učí sám a zajímá se o to.Nic ho neučíme. Pro změnu ale má problém v grafomotorice, obloučky, malování. Takže ve škole se určitě nudit nebude ![]()
Koupila jsem mu pracovní sešit, kde má příklady sčítání odečítání. Je to rozdělený třeba počítání do 20 pak 50 a takhle se to stupnuje. A různých pracovních sešitů je hodně zabaví se s tím.
No zas se neraduju. V tomhle jedobrej a na jine veci je to s nim hruza. Treba mluveni a ve 4 mel jeste plinku v noci. Budem pokracovat v tom co ho zajima a hrotit to nebudu. Diky