Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nevím, jak se ve 3 letech poznají těžké kosti, ale tohle je otázka na pediatra. Určitě je na místě nějaké vyšetření. Začla bych sepisováním všeho, co dcera za den sní a vypije. Všeho. Každá kapka vody, šťávy, džusu, každý drobek z rohlíku. Časy a množství. Od toho se můžete odpíchnout.
Porad se nejdříve a pediatrem ale váha je opravdu větší ![]()
Syn má 3 roky v červnu a váží cca.14kg. + -
Syn ve 3 letech táhnul na 20kg, nyní ve 4 má 17kg. Jak nastoupil do školky, tak i přesto, že má snídani, chvíli na to svačinku, oběd, svačinu, jak přijde domu tak chce ještě další svačinu s námi, pak večeře. Dle učitelek většinou vše sní a jde si i přidat, tak zhubnul. Je tam najednou o dost víc pohybu než doma, i když mě přijde, že se doma nezastaví a nejsou tam ani ty občasné sladkosti.
Já bych se zamyslela nad tím, jestli někde není nějaká dietní chyba, jako ujídání bonbonků, čokoládky nějaké mlsání. Neříkám, že dětem nic nedám, ale pokud tu nejsou babičky nebo nějaký kazič, tak spočítáme počet bonbonů a dobrůtek na prstech jedné ruky a jsou to velikosti jeden medvídek, kostička čokolády atd. takže nic velkého.
Určitě bych to řešila s odborníkem. Štítná žláza by to být mohla. 23 kg je docela hodně. Dcera má ve 3 letech 100 cm a 14 kg. Určitě bych si našla dobrého dietologa. I když žijete zdravě. Neříkám, že je to tak u vás, ale hodně lidí, co žijí „přehnaně zdravě“, stravují děti nevhodně. Dítě není dospělý a potřebuje třeba více tuků…
Moje známá má syna a ten má taky velkou nadváhu. Přišli mu na tu štítnou žlázu… ![]()
Tím že žijeme zdravě, jsem myslela to, že nepoužívám klasickou mouku, nejíme bílé pečivo, apod… dcera dostává hodně zeleninky, v dopoledních hodinách ovoce. Sladkosti nedávám vůbec, to jí vždy radši nekrájím jablko, občas když jede ke tchýýni tak jí prý sem tam něco dá, ale myslím si že toho je rozhodně víc…už jsme to s ní probírali, přerušili s ní veškeré kontakty, a ona si stále stojí za svým že proč jí to nedopřát…když z toho vytáhne.
asi opravdu zkusíme toho dietologa.. ona dcerka není vyložene tlustá, má akorát velké bříško..takže na pohled by nikdo asi neřekl že váží tolik, ale už je to prostě dost, a já už si s tím opravdu nevím rady. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,
potřebovala bych radu, už jsem strašně zoufalá..
Mám 3letou dcerku, strašné zlatíčko, ale trápí nás nadváha… má 102cm a 23 kg… má hodně těžké kosti, ale znatelná nadváha tam prostě je. Stravujeme se zdravě, pohybu máme také dost…ale přijde mi, že je to stále horší a horší než aby se něco zlepšilo.už mi to opravdu leze na mozek, a nechci aby se pak dcerce ve škole posmívali. V rodině sice nadváha je, ale jak říkám..já s přítelem vedeme zdravý životní styl, a sportujeme…takže už opravdu nechápu. Cukrovku dcera nemá, napadlo mě nechat udělat testy ještě na štítnou žlázu… máte některá zkušenost s „nadváhou“ u tak malého dítěte? nebo kolik váží vaše ratolesti ve 3 letech?… děkuji předem za odpovědi.
Ahoj, je mi to líto a chápu, že vás to jako rodiče trápí. Moje dcera má 15 kg. Nevím jak u dětiček, ale co štítná žláza? Dále sladkosti? hodně pečiva-koláčů? džusy? já nevím, ale aby měla z jídla takovou nadváhu? co na to lékařka? prdelka malá ![]()
Naše dr nám jen řekl, a, že vyšší nadváhu sice má, že je to zatím na hraně, a že máme v létě přijít na kontrolu.. prý pokud váha neklesne, tak to začne nějak řešit. ale já to chci začít řešit co nejdříve, nedá mi to spát.
… když to tak vezmu, tak dcerka ani slazené nápoje nepije, jen neoslazeny čaj, vodu…takže opravdu nevím, z řeho tohle může být. Občas tak jednou do měsíce upečeme domácí brumíky, či něco takového…celozrné..což snad není takový hřích…opravdu už nevím. ![]()
@Anonymní píše:
Naše dr nám jen řekl, a, že vyšší nadváhu sice má, že je to zatím na hraně, a že máme v létě přijít na kontrolu.. prý pokud váha neklesne, tak to začne nějak řešit. ale já to chci začít řešit co nejdříve, nedá mi to spát.… když to tak vezmu, tak dcerka ani slazené nápoje nepije, jen neoslazeny čaj, vodu…takže opravdu nevím, z řeho tohle může být. Občas tak jednou do měsíce upečeme domácí brumíky, či něco takového…celozrné..což snad není takový hřích…opravdu už nevím.
Určitě bych se obrátila na dietologa. Spousta lidí má nadváhu proto, že jí málo a tělo ukládá na horší časy. Třeba je to u dcerky podobně. Tím nemyslím, že by jste jí nedávali najíst
Třeba potřebuje jinou skladbu jídelníčku. Často je to začarovaný kruh. Čím víc se člověk snaží jíst dietně, tím víc přibírá.
To je opravdu divne. Zkusila bych to jeste jednou u pediatra, zduraznit, ze to chces resit uz ted.
Jinak velke brisko je v tomhle veku jeste normalni, toho bych se nebala.
Tak určitě vyšetřit zda je vše v pořádku. A pak se prostě soustředit na příjem kalorií a ten snížit, hlavně obsah tuků a cukrů. Víc zeleniny než ovoce. K pití nic sladkého (to bývá ohromné množství zbytečně přijatých kalorií z juiců, limonád a šťáv). A na minimum omezit tučné. Nesmažit atp. Ona je i veliká, moje holka (3,5 roku) má tak 96 cm max, tak je jasné, že musí i víc vážit. Může být i mohutná, co do šíře ramen, pánve..to se pak taky nahledá váha i bez nadváhy v podobě podkožního tuku. Holka váží něco přes 14 kilo a pupík má taky pěkný
A těžké kosti jsou prý mýtus, to mám přímo od doktorů
Důležité, aby byla zdravá a šťastná a přiměřeně zdravě žila s vámi a jednou i sama.. a jestli bude mohutnější, už je to méně důležité.
Diky holky, snažím se ještě přemýšlet zdravým rozumem, ale je to opravdu těžké už… na psychiku. Nechci dcerce dávat nějaké diety, to rozhodně ne.. jen se jí vždy snažím podat tu zdravější variantu… během týdne zajdeme k dr. tak uvidíme co vymyslí… ![]()
Ahoj holky,
už mi to opravdu leze na mozek, a nechci aby se pak dcerce ve škole posmívali. V rodině sice nadváha je, ale jak říkám..já s přítelem vedeme zdravý životní styl, a sportujeme…takže už opravdu nechápu. Cukrovku dcera nemá, napadlo mě nechat udělat testy ještě na štítnou žlázu… máte některá zkušenost s „nadváhou“ u tak malého dítěte? nebo kolik váží vaše ratolesti ve 3 letech?… děkuji předem za odpovědi. 
potřebovala bych radu, už jsem strašně zoufalá..
Mám 3letou dcerku, strašné zlatíčko, ale trápí nás nadváha… má 102cm a 23 kg… má hodně těžké kosti, ale znatelná nadváha tam prostě je. Stravujeme se zdravě, pohybu máme také dost…ale přijde mi, že je to stále horší a horší než aby se něco zlepšilo.