Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
syn šel v pondělí poprvé do školky, byly mu o prázdninách 4 roky. Doma jí jen těstoviny, rýži jen parboiled
,maso jakš takš, z omáček jen rajskou. Jakmile je někde zelenina odmítá, přitom rajče, okorku normálně jí, ale ne v jídle. Polévky jen vývar bez čehokoliv. U nás se denně vaří, řekla bych dobře, ale syn nemá vůbec potřebu jíst. Je hubený 14kg na 100cm. Už asi rok jedeme stylem nejíš svačinu počkáš si na oběd, nejíš oběd počkáš na odpolední sváču apod. Už jsem z toho na nervy, jídlo ani neochutná a už křičí že to není dobré. Pochopila bych, kdyby ochutnal a opravdu nechutnalo.
Včera mi paní učitelka řekla, že nechce jako jediný jíst, že ostatní co nejedí se dají zlákat kolektivem, on však nikoliv, že zatne pusu a nepustí
. Je mi jasné, že to nebude hned, ale já už doufám, že se to prostě zlomí a hlad mít bude. Někdy mi přijde, že žije snad ze vzduchu. Pije hodně, dokonce preferuje čistou vodu před šťávou, ale to jídlo do něj prostě nedostanu ani já natož učitelka.
Tady je jídelníček, ale jen obědy na tento týden http://www.zsvinor.cz/…ni_listek-43
Z pondělka snědl jen trochu vývaru a ve středu kousek kuř. masa.
Je hodně svéhlavý nejen v jídle, ale i vyměšování, ale to se nám naštěstí podařilo ukočírovat…krom dvojího počůrání v prvních dnech, kdy prý netušil, kde jsou záchody ![]()
Taky máte někdo zkušenosti s takovým přístupem k jídlu ve školce?
Díky za jakoukoliv radu
To jsou ty první dny, dej mu čas. moje holka nejí maso už 2 roky, taky žije ze vzduchu ale ve školce taky prý docela jí. ne vše a ne mega množství ale dle toho co tam jí tak jí líp jak doma, doma jí jen suché těstoviny nebo holou rýži
hladem neumře neboj, akroát ty budeš platit jídlo pár dnů/týdnů zbytečně
Neboj se, on začne. Hlad ho přinutí. Třeba to bude chvíli trvat, ale bude to dobrý.
Teď ho beru po o, aby si na školku zvykl, od pondělí už chci o půl třetí po spaní. Od poloviny měsíce nastupuji do nové práce a domů se dostane až k páté hodině, děsím se, že bude celý den bez jídla.
@1024 Já bych mu zkusila koupit nějaké vitamíny na podporu chuti k jídlu.
@1024 píše:
Teď ho beru po o, aby si na školku zvykl, od pondělí už chci o půl třetí po spaní. Od poloviny měsíce nastupuji do nové práce a domů se dostane až k páté hodině, děsím se, že bude celý den bez jídla.
ale nebude, aspoň tu odpolední svačinu sní, bude mít určitě hlad.
Můj tříleťák nejí ani doma, ani v jeslích. Jí ovoce, zeleninu a suchou rýži. Kupodivu stále žije a není ani moc hubený. V jeslích nenutí, stylem chceš, nechceš. Většinou nechce, počká si na ovoce ke svačině. Věřím, že kdyby měl hlad, tak něco sní. Holt platím jídlo zbytečně.
Neboj, dej mu čas, až bude chtít, něco sní. Hlavně, ať ho nenutí, to se zatne úplně. Stačí jen informovat, že jiné jídlo nebude a po chvíli talíř odnést.
Náš loni taky první týden nic nejedl, max pár lžic. Pak se rozjedl, že mi učitelka řekla, že si i 3× přidá
![]()
Holky díky za podporu, já doufám, že ho kolektiv trochu naučí.
Taky máme doma nejedlíka. Já o ní dokonce říkám že je „nežravka obecná“. Letos chodí druhý rok do školky. Vždycky byla u jídla poslední. A když snědla celý oběd tak nám to učitelka hlásila jako velkou událost. Za rok to bylo asi šestkrát. Letos se jí to povedlo už 2×. Takže vydrž bude to lepší.
Jo a ještě dodám že u nás pomáhá Pangamin.
@1024 Také jsem to tak měla se synem a děsila jsem se, jak to ve školce pujde. Myslim si, že to časem půjde. Já jsem tam syna nechávala, co nejčastěji i odpoledne, aby si prostě zvykl, že tam dostává jídlo. Odpoledne byl už hladový a zjistil, že něco sníst musí-aspoň oběd. Úplně se to upravilo až po 1,5 roce docházky, kdy už jí všechno.
Chce to být důsledný-vyzvedávat až odpoledne, správný přístup od ucitelek-jídlo nenutit a vytrvat.
Ahoj, mě se zatím dcerka nerozjedla. Chodila do školky od min. února do června a často byla celý den jen na ovoci, co jí bez problémů a bylo k svačině. Dost často při vyzvedávání plakala, že má hlad a že jí bolí bříško, ale prostě nejedla. Ona se bojí, že když to nezná nebo to chutná malinko jinak, tak že jí to asi otráví. Teď začala od září v nové školce a vypadá to podobně. Včera snědla k svačině jen okurku, oběd vůbec. Šla tedy po obědě a doma dostala dřív svačinu, ale stejně. Jo a také je hubená a malá 14kg/99 cm a na podzim 4 roky
.
Taky se pridavam k nejedlikkovi
ji jen co ma rad to a na co ma v dane chvili chut, u obeda silim sni polivku a a druhy vetsinou hned komentuje ble takze se snazim presvedcit na ochutnani a bud ji a nebo nechce a miluje suchy chleba
ve skolce byl porve v pondeli a pry nic nejedel jen mel polevku na triku, dalsi dny zatim nebyl mel prujem a ne a ne se ho zbavit…tak jsem zvedava jak bude ve skolce valcit dal a snad zacne poradne jist a to jako malej snedl vsechno
@Hojuza Jé tak to jste s mírama jako my. Taky ho občas bolí bříško, ale to bude spíš tím, že zadržuje stolici. Chodí 2× týdně max. a doteď s potížema. Dáváme Lactulozu, aby se netuho vykajdil.
Včera po vyzvednutí v 1 hod. snědl doma 20 kuliček rajčat a asi 10 ředkviček, pak ke svačince měl Lipánka, večeři už normální - svůj chleba s salámem
.
Dneska jde až po spaní, tak jsem zvědavá
.
Holt asi nezbyde než čekat a doufat v lepší zítřky.
Holky, když to tady tak čtu, tak si říkám, co všechno ti vaši „nejedlíci“ jedí. Ta naše jí jen suchou housku, chleba, rybí prsty a hranolky (oboje pečené v troubě)
. Vím, že ty prsty s hranolkami nejsou zdravé, ale já jsem ráda, že sní alespoň tu rybu a brambory, které se za těmito pokrmy skrývají. Jí nepomáhá, že ostatní(i děti) okolo jí, prostě na ně kouká, ale sama do pusy to nedá. Jo občas sní nějaký kousek zeleniny(mrkev). Toť vše(nepočítám sladké a sušenky
).