Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lemanka Naše nejedlice jí taky nejradši rybí prsty s kaší. Hranolky taky může.
Pak si dá vcelku ráda krupicovou kaši, chleba se sýrem, housku suchou.
Má ráda müsli ale asi jen proto že je tam její nejoblíbenější mléko.
Těstoviny a rýži nejradši suché. Ale už jsem jí naučila že se to dá jíst i s troškou omáčky. Maso jedině mleté (sekanou). Jakmile je maso na věští kousky tak ho odmítá. Jogurty nechce, Lipánky nechce. Občas do ní dostanu puding. Ovoce jí jak kdy (nejradši má jablka a mandarinky). Čerstvá zelenina je podle ní asi prudký jed. Jí jedině rajčata a to ještě jen domácí
.
Jako malá jedla relativně všechno. Je fakt že docela dlouho (víc než do roka a čtvrt) ublinkávala a navalovalo se jí při větších kouscích. Takže jsme docela dlouho mixovaly.
@Akras2 náš kluk jí taky jedině domácí rajčata, zrovna jsme se tomu včera divili.No,asi na rozdíl od nás mají ještě nějaý čich ![]()
Tak dcera není klasický nejedlík, doma jí dobře a docela dost, ale jen jídlo které má ráda. Naštěstí jídlo zdravé, luštěniny apod. Sladkosti dávám jen po dobře snědeným jídle. Ona se ve školce dopředu bojí, že jí to nebude chutnat, že to nebude přesně to na co je zvyklá, tak to radši ani neochutná. Nedávno měli rohlík s nutelou a ani neochutnala, když to nezná… Jinak ale na záchod chodí třeba 3× za den, trošku se nají, dvakrát poskočí a už jde
. No na druhou stranu, co já bych za to dala, kdybych měla tak rychlé spalování… Jen mě trochu trápí, že málo roste a postupně se propadá v grafu, tak aby to nemělo spojitost s tou hubeností atd.
@boball Asi ano. Včera jsem jí zkusila oblafnout a dala jí jedno domácí a jedno koupené. Poznala to neomylně ![]()
@Akras2 Náš zase jí jen cherry rajčata z Globusu, která přes zimu stojí 220Kč za kilo
,v létě kolem 90Kč. Jako nedivím se mu, opravdu chutnají jako rajče a ne jako navoskované cosi. Domácí nechce, neb tchyně je neumí pěstovat, každý rok mají černé fleky - asi nějaká nemoc ![]()
@Hojuza Nechci tě strašit, ale kolik je dceři. Naše dcerka se začala od cca 5 roku propadat v grafu…dr. to neřešila, prostě jen říkala že je hubená a holt tolik neroste. V 9 letech se ji našla celiakie
. Endokrinoložka od syna říkala, že tohle padání pod graf by mělo doktora trknout a udělat krevní testy - ty jsme nechala udělat na můj popud. Je rozdíl, když někdo jede v grafu třeba hodně dole, jako syn a když se začne propadat z 75 pod 3,jak to měla dcera. Byla hubená na kost, v 7 letech měla 117cm a 19kg, v 9letech 125cm a 23kg
@1024 teď jsme měli úrodu na zahradě tak to bylo v pohodě. Ale taky se děsím zimy až nebudou. Te%d jsem objevila další oblíbené jídlo - kuřecí řízek nebo nugety. A ve školce dokonce snědla krkovici s knedlíkem. Koukala jsem a učitelku jak na mimozemšťana
. Dneska mají znojmskou takže očekávám že bude stížnost že to nejedla.
Tak to dopadlo přesně jak jsem očekávala. Ještě seděla u plného talíře
. Učitelky u nás chtějí jen aby dítě aspoň ochutnalo.
@Akras2 Jé tak to by tam kluk seděl i přes víkend, kdyby po něm chtěla chutnat ![]()
@1024 U naší maký to včera vypadalo že tam zůstane taky
. Brala jsem si jí po obědě. Oběd jim tam nechala. Odpoledne snědla půlku jablka a večer asi pět lžic krupicové kaše. O tu si sama řekla. Pak chodila a žadonila o mléko
.
Když to čtu tak jste mě uklidnili že v tom nejsem sama. Malej se nerozjedl ani ve školce spíš se to ted ještě zhoršilo. Dnes až do odpoledne nevzal do úst. Doma občas jí i když ne vše kdekoliv jinde u babiček nebo na dovolené obr problém. Ve školce taky pečivo jen s máslem nebo suché nejí knedlíky, jak je toho víc smíchaného dohromady a tak. Nejí ani palačinky ty měli dnes
. Ale navíc když se mu jídlo nelíbí nebo mu divně voní navaluje ho to a je schopný zvracet aniž ochutná jen když vidí jak to jedí ostatní. Ve školce to právě ted předvedl - rybičková pomazánka a od té doby tam nejí už vůbec. Učitelky i babičky furt ať s ním jdu k doktorovi že to není normální, ale jako jak by to doktor vyřešil že ho to natahuje nebo i zvrací? ( doma se to stalo tak 3× a ve školce ted víckrát, dle mě už psychika )
@nevada Zkus ten Pangamin. U nás zabral. Malá začíná jíst víc. Nejradši má sice pořád párek s br. kaší ale dnes jsem do ní dostala celkem slušnou porci těstovin s omáčkou. A včera jsem zavelela a snědla i chleba se sýrem. Jinak miluje chleba s máslem a marmeládou. Jo a dalším hitem jsou bramboráky a bramborové placky. Jen by mohla začít jíst víc masa (to do ní nedostanu ani omylem) a zeleniny. Ovoce se tak zlepšilo. Už dlabe banány, jablka, borůvky, jahody a občas kousek pomeranče nebo mandarinky.
Pokud se malému tak zvedá žaludek tak bych ho nenutila ale asi bych to řešila s psychologem. Ono nervy dělají hodně a pokud na něj ve školce zatlačili tak to může být z toho. Jo u nás funguje motivace. Když aspoň ochutná a sní třeba tři lžíce tak dostane něco co má ráda (jen kousek, ale dostane). Ve školce je ale u stolu pořád beznadějně poslední a asi ještě dlouho bude.
@nevada píše:
Když to čtu tak jste mě uklidnili že v tom nejsem sama. Malej se nerozjedl ani ve školce spíš se to ted ještě zhoršilo. Dnes až do odpoledne nevzal do úst. Doma občas jí i když ne vše kdekoliv jinde u babiček nebo na dovolené obr problém. Ve školce taky pečivo jen s máslem nebo suché nejí knedlíky, jak je toho víc smíchaného dohromady a tak. Nejí ani palačinky ty měli dnes. Ale navíc když se mu jídlo nelíbí nebo mu divně voní navaluje ho to a je schopný zvracet aniž ochutná jen když vidí jak to jedí ostatní. Ve školce to právě ted předvedl - rybičková pomazánka a od té doby tam nejí už vůbec. Učitelky i babičky furt ať s ním jdu k doktorovi že to není normální, ale jako jak by to doktor vyřešil že ho to natahuje nebo i zvrací? ( doma se to stalo tak 3× a ve školce ted víckrát, dle mě už psychika )
Pochopila jsem správně, že sedí s dětmi u stolu, neochutná, ale zvrací?
@1024 píše:
Ahoj,
syn šel v pondělí poprvé do školky, byly mu o prázdninách 4 roky. Doma jí jen těstoviny, rýži jen parboiled,maso jakš takš, z omáček jen rajskou. Jakmile je někde zelenina odmítá, přitom rajče, okorku normálně jí, ale ne v jídle. Polévky jen vývar bez čehokoliv. U nás se denně vaří, řekla bych dobře, ale syn nemá vůbec potřebu jíst. Je hubený 14kg na 100cm. Už asi rok jedeme stylem nejíš svačinu počkáš si na oběd, nejíš oběd počkáš na odpolední sváču apod. Už jsem z toho na nervy, jídlo ani neochutná a už křičí že to není dobré. Pochopila bych, kdyby ochutnal a opravdu nechutnalo.
Včera mi paní učitelka řekla, že nechce jako jediný jíst, že ostatní co nejedí se dají zlákat kolektivem, on však nikoliv, že zatne pusu a nepustí. Je mi jasné, že to nebude hned, ale já už doufám, že se to prostě zlomí a hlad mít bude. Někdy mi přijde, že žije snad ze vzduchu. Pije hodně, dokonce preferuje čistou vodu před šťávou, ale to jídlo do něj prostě nedostanu ani já natož učitelka.
Tady je jídelníček, ale jen obědy na tento týden http://www.zsvinor.cz/…ni_listek-43
Z pondělka snědl jen trochu vývaru a ve středu kousek kuř. masa.
Je hodně svéhlavý nejen v jídle, ale i vyměšování, ale to se nám naštěstí podařilo ukočírovat…krom dvojího počůrání v prvních dnech, kdy prý netušil, kde jsou záchody
Taky máte někdo zkušenosti s takovým přístupem k jídlu ve školce?
Díky za jakoukoliv radu
Jestli ji opravdu takhle málo, chce to vyšetření u doktora. Tomu dítěti něco bude.
No on ve školce zvracel asi 3× co vím z toho 2× v jeden den cca měsíc nazpět a to odpoledne odpadl s teplotou a týdenní nemocí, mohlo to k tomu přispět že mu bylo zle.
Ale natahuje jej jídlo které nemá rád nebo se nějak nelíbí - smrdí ve školce to byla rybí pomazánka. Doma mi zvracel asi 3× a to vždy když to dal do pusy ne při pohledu. Ale natahuje ho to třeba když jím vejce které nevím proč nesnáší, nebo se mu jídlo které dostane nelíbí nebo po prvním soustu občas.
Ale ted jej prý ve školce natahuje na zvracení skoro vše právě od doby kdy mu nebylo dobře a zvracel tam odmítá jíst téměř vše ![]()
Já bych to asi probrala s doktorkou, nepřijde mi to úplně normální, zvlášť když, jak píšeš, to dělá i doma.