Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu - jak to tedy je s tou první pubertou a obdobím vzdoru? Myslela jsem si, že je to jedno a totéž období, kterým děti projdou mezi 2-4 rokem a pak by měl být relativní klid?
Syn si prošel fakt příšerným obdobím přesně ve třech letech, tvalo to pár měsíců, kdy jsem si myslela že skončím v Bohnicích, z milionového dítěte najednou sígr, co hází hračkami, snaží se mě uhodit, ublížit sourozenci, fláká sebou o zem nebo alespoň vzteky dupe atd. Stálo mě velké usilí zachovat klid a vysvětlovat, domlouvat, nerozčilovat se. Pak ho to přešlo a byl zase super, dalo se s ním na všem domluvit, byl velmi přemýšlivý, klidný, rozumný. Najednou zhruba poslední měsíc (v srpnu mu bude 5) začal být zase úplně stejně napřeshubu s jediným rozdílem - ví mnohem lépe, čím mě vytočit. Nejednou padlo „já už tě nemám rád a půjdu bydlet někam jinam“ kvůli hlouposti jako že před večeří žádný bonbon. Na jednoduché a (myslela jsem si že vžité) povely jako „jdeme si teď vyčistit zuby“ nebo „obleč se, ať stihneme školku“ je schopen reagovat až přehnaně naštvaně, nechce komunikovat, naštvává se. Kolikrát si i zacpává uši, když se mu snažím po dobru vysvětlit co a proč po něm chci a řve, že mě poslouchat nebude.
Myslela jsem si, že to může být spojené se zuby (před nějakou dobou mu vypadl první zoubek, nový se tlačí a druhá jednička se viklá a vypadne každým dnem), ale teď si nejsem jistá.
Myslím, že jsem poměrně dost důsledná (někdy možná až přehnaně), dělám si na něj čas, říkám mu, jak moc ho mám ráda a proč se občas zlobím a křičím, ale je to hrozně vyčerpávající. Navíc jeho ségra (2roky) to po něm opakuje (i když netuší, co vlastně říká) a to mě mrzí dvojnásob..
Jinak se u nás nic nezměnilo ![]()
Kolem pěti let dítě dozrává, je to proces, který mu umožňuje pochopit spoustu věcí, víc je procítit. No a jak v tom jsou emoce a vývojová fáze, tak je to většinou výbušná kombinace. Tahle vývojová fáze mu umožní i nástup do školy.
Ono to zase přejde. A zase se to za čas vrátí…
Pak už to bude ta pravá puberta.
Tak že mě s dcera nemá ráda slýchám denně, ale to si ze mě dělá srandu, je to takové její škádlení a směje se, takže si to osobně neberu. Na to, že půjde bydlet jinam bych řekla fajn tak běž, sbalila mu batůžek a otevřela dveře a nazdar jdi. Taky jsem to prý jako malá dělala a máma říkala, že mi teda sbalila a šoupla mě za dveře. Oči jsem prý měla navrch hlavy, došla jsem před vchod kde jsem začala bulit a nikdy víc jsem to neřekla. Jinak ač jsem hodně benevolentní a dcera toho může poměrně dost, ale jednou by si zacpala uši nebo se na mě začala nějak vztekat či mě chtěla uhodit tak by tak schytala na holou, že by si víckrát netroufla. Odsud podsud, jsem rodič a husy jsem s ní nepásla. A na to, že tě poslouchat nebude bych reagovala totálním ignorem když by něco chtěl. Prostě bych dělala, že ho neslyším s vysvětlením, že když neposlouchá on tebe nebudeš poslouchat ty jeho. Zkouší na tebe co vydržíš a co mu projde a ty musíš nastavit hranice.
Vitej v klubu. Presne toto sem zde zakladala vcera. Syn mel minuly tyden 5 let. A posledni mesic jsme s manzelem uplne v soku. Z hodneho, mileho a poslusneho chlapce se nam vyklubalo neco… no nevim.
Rano otevre oko a nastava nasranost na cely svet. Hlavne o vikendu, kdy bychom si chteli uzit spolecny den.
Nic ho nebavi, vsechno je nuda, hrát si musime jen podle nej, totalni ignorace, kdyz vesele pokracuje v zapocate cinnosti, ty kecy no to snad ani nemluvim, co delal ve skolce nevi, nic nevi, oci v sloup.
Ale on ma najednou i takovou tu klackovitou chuzi.
Vcera rikam, jestli vubec neco za ten den pil: vlaje po baraku a pry,,no flasku vina, lahev piva…,, (ne alkohol se u nas bezne nepoziva
)
Ted udelal za posledních par dni 2 extra sceny, ktere bych cekala od batolete v obdobi vzdoru a ne od 5ti leteho kluka.
K tomu mame segru, ktera je v obdobi vzdoru snad od narozeni.
Ale kluk byval hodny.
Zrovna jsme si vcera udelali s manzelem sezeni, jak na nej.
A to jsem si rikala, jak mam dobre vychovane dite. Starou prdlacku… ![]()
@nela812 No nemysli si, ze ja si to nechavam libit.Dost casto ted jednu slizne, ale asi bych ho musela zbit do bezvedomi, aby si „to vickrat netroufl“,jak pises
Vetsinou reaguje lepe na moje durazne okriknuti a pripadne omezeni pohybu (chytnu mu ty ruce a drzim ho dokud se nevyvzteka a nezacne me vnimat).Ignoraci taky provozuju, ale to je kolikrat rad, ze ho necham na pokoji.On se pak vetsinou prijde omluvit, rekne, ze nevi, proc to dela, ze si nemuze pomoct, obejmeme se a za pet minut znova ![]()
Nejhorsi je, kdyz se zacne rozcilovat, ze si se mnou proste nepromluvi, ze ho domluvy nezajimaji apod.To pak fakt nevim, co s nim, abych mu zamezila v nezadoucim chovani.Tam ta ignorace bude kontraproduktivni-bude mit pocit, ze dosahl sveho a ze jsem ho nechala byt…
@Luca82 Mame to podobne i s tou mladsi princeznou, ta se taky umi pekne vzteknout, ale u ni je to pochopitelne a tak nejak nevinnejsi.Tak si budeme drzet palce, at je to brzy pusti.
Dneska jsme meli pomerne klidne rano, sice si zkusil, ze se nebude oblekat a at ho poprosim, pokud to po nen chci a at ho jdu krmit apod.,ale dnes zazracne zafungovalo to, ze jsem mu rekla, at se klidne neobleka a neji, ze to je jeho problem a ja ze do skolky jit nechci a klidne si zalezu jeste do postele.Ale normalne to nefunguje, to jen ze dnes maji cirkus ![]()
@unuděná
Jo to je u nas kazde rano. Nebude se oblekat. Dokonce odnes me na zachod, nebo to tady cele pocuram. A delej. A pak jeste bojuje s manzelem, ze mu chce pomoc se svlekanim.
On ma tezka rana.
Tak ne - za 20 minut odchazime. Budes oblecenej a nasnidanej. Jak si to udelas je na tobe. A jestli ne, tak pojedes v pyzamu a budou se ti deti smat. A jel by v pyzamu. Vsak je teplo. Hotovo. Funguje
Jo u nas se stoji porad v koute zase. Protoze to bych ho musela umlatit, kdybych ho mela za vsechno bit.
Ovsem me prijde kolikrat mimo. Jako vcera odchazel ze skolky v trenyrkach bez kalhot a bral si boty. Tak rikam, jestli to mysli vazne, ale ze kdyz tedy chce.
@Luca82 Přesně, on je nějak duchem mimo dost často. Třeba posledně jsem mu řekla, ať se po tréninku převlékne do domácích tepláků a on přišel za chvíli, že už je vyčůranej
Tak znovu, vem si domácí tepláky, máš je přes postýlku. Přijde a má na sobě ségry tepláčky a ani ho nenapadne, že mu jsou malé (on vel. 122 a ona 98)
Ale to je to nejmenší, to mě spíš pobaví než rozčílí (pokud zrovna někam nespěcháme).
Vlastně to bývá nejhorší problém - když někam spěcháme. Dokud je na vše čas, tak ho nechám klidně vydusit, ať si neobědvá, ať si je třeba půl dne v pyžamu, ať se třeba staví na hlavu, že chce šestou pohádku, ale jakmile skutečně něco musíme (stihnout školku, trénink, autobus) nebo o něco jde (například o ostudu někde venku, na návštěvě atd), tak je to peklo. Je mi jasné, že třeba ze mě cítí i jistou nervozitu a využívá toho, ale s tím nejsem schopná moc udělat
Nerada chodím někam pozdě a nejsem ochotná tolerovat scény mezi lidmi.
Třeba včera u nás byla tchýně, párkrát jsme se s klukem zase rafli, protože dělal naschvály jako že nám na prochajdě utíkal a nereagoval na zavolání atd. Chtěla mu večer přečíst pohádku, ale ať si nejdřív jde vyčistit zuby. Nafoukl se jak balon, vzal si svojí knížku, vlezl si do postele a četl si sám (a to zase musím uznat, že je hodně šikovnej, čte téměř plynně, píše, počítá), ale absolutně nereagoval na babiččino domlouvání, a to jí jinak zbožňuje /protože ona po něm málokdy něco vyžaduje, znáte babičky ![]()
Já ani tak nepotřebuju radu, jak na něj, myslím, že v tomto mám celkem ujasněné priority, syn má pevné hranice v důležitých věcech, ví, co smí a co ne, co je slušnost, má respekt k autoritám, v životě by nikomu neublížil, ale spíš chci asi slyšet, že to je normální i v tomto předškolním věku a že to přejde ![]()
Tak u nás to samé. Syn - skoro 5 let - začne se vztekat, že mu něco nejde, ale trestá se sám - bije se do hlavy, kouše se, říká, že půjde do kouta, že od nás odejde, že si zavolá čerty, ať ho odnesou… Je to na hlavu. Když ho pošlu do jiného pokoje, tak je schopný se tam uřvat. Myslela jsem, že to bude lepší, ale je to čím dál tím horší… Nevím, jak na něho. Ignorace, řvaní, objetí, dání i na zadek - nepomáhá nic. Nejhorší je, že se to od něho učí tříletá ségra.
@evulkanov No právě. Ta naše dvouletá teď začala „nemám ráda maminku“
Jako jasně, jen papouškuje a u toho mě beztak objímá a pusinkuje, ale štve mě, že ještě nedávno se od bráchy učila samé super věci a najednou má teda parádní příklad ve vzeklounovi první třídy ![]()
@unuděná taky nevím, jak reagovat, když se začne sám bít nebo že půjde do kouta (to má ze školky - doma jsem ho nikdy neposlala do kouta, ve školce to prý říkají zlobivým dětem - ale on ještě nebyl)… Ve školce je hodný a doma jako kdyby si to chtěl „vynahradit“ či co ![]()
Dnes jeden pripad hovorici za vse:jdeme do obchodu s oblecenim, shanime plavky. Najednou syn, ze potrebuje kakat a to rychle.Tak jsme tam samozrejme vse nechali a leteli ven hledat misto cinu
Pak tedy ze uz pujdeme domu a na plavky koukneme jindy (ten obchod je v druhem patre bez vytahu, tahala jsem tam kocar, on kolo, takze celkem proces).Strasnej plac, ze jsme prece nic nekoupili.Tak vysvetluju, ze to nevadi, ze tam stejne nemeli nic pekneho. Prestal me vnimat, zacal se vztekat, kopat do obrubniku atd.Kdyz kopnul do kola, dostal jednu pres zadek a prestala jsem s nim komunikovat, nacez celou cestu domu rval, ze je prece moje chyba, ze chtel kakat, ze to na nem musim poznat, ze by to vydrzel a podobne blaboly.Jako co mu na to rict? A doma prohlasil „tak tohle si teda budu pamatovat“
Tak jsem ho nechala vytrucovat, za 20minut prisel, prinesl mi nakreslenou kyticku a srdicko a omluvil se.Ale chapete to??Zabit je malo ![]()
Mám doma to samý, v mladším provedení. V srpnu jí budou 4 a je poslední dobou fakt na ranu. Vzteklá, protivná, na všechno je NE, nebo prostě opak. Jí řeknu obleč si ty modrý ponožky a ona mi řekne: „to nejsou modrý ponožky“
a takto se vším. Už jsem z ní vážně na nervy, jsou scény každej den, fakt každej. Kvůli kravinám ![]()
A přijde mi, že ty hádky cíleně vyhledává, aby si upustila páru.
Křičí na mě" běž pryč!„, říká mi "tytyty maminko!!!“a prostě spratkovatí. Ve školce je zlatá, u babiček taky. Jen doma k nám se chová takto. Máme ještě mimino, co má 7m. Ségru zbožňuje, nikdy jí nic neudělala a my se fakt snažíme, aby nebyla na druhé koleji a jsem přesvědčená, že není. Ke všemu mimino chodí spát brzo, kolem 17 hodiny a pak nás má jen pro sebe. A ty dvě hoďky, než jde mimco spát a co ji vyzvednu ze školky stejně trávíme většinou venku, kde se jí věnujeme, nebo lítá s dětma. Plus si s ní dělám dny „jen my dvě“, zrovna teď v neděli jsme nechaly mimčo s manželem doma a ráno jsme si vyjely do ZOO (kde se taky snažila prudit) a dojely jsme až večer. To, že jí milujeme jí říkáme furt, plus mazlení, chválení…je šikovná a chytrá, takže to je prostě samozřejmost…ale stejně se pak na něčem sekne a celej krásnej den je v prdeli, jsme akorát naštvaní, smutní, je tu dusno
už fakt někdy nevím, co s ní. Včera si už taky sbalila batůžek. Dala si do něj brčko
a že jde k babičce. Jsem jí řekla, ať jde a dle očekávání začala ječet, že nejde k babičce. Vždy v opozici. Vyhrožuju zákazem pohádek, nezabere to, tak jí je zakážu, řve, chce pohádku…nepovolím a řeknu, že když bude hodná, půstím jí pohádku zítra. A ona zítra udělá scénu zas ![]()
Večer padnu do křesla a čumím do zdi a mám dost ![]()
@Berousik u nás taky s těmi zákazy podobně. když řeknu, že zakážu pohádky nebo cokoliv jiného, tak mi řekne, že teda joo. ![]()
Ahoj. Prosim, kdo by poradil, jak na petileteho vzteklouna? Jak jsem psala vyse, z niceho nic se vztekne, kdyz neni po jeho nebo ho nekdo okrikne (chce si i nekdy ublizit (ze si vypichne oko nebo dnes se schvalne klackem nasilne skrabal po ruce). Pak take ma ze skolky slovnik jako : sulinku, hovinko… svemu dedovi rika dedku a nebo odpovida temi slovy sul…, hov… Okriknuti, zakaz pohadek ci cehokoliv na nej neplati nebo rekne, ze jde z domu do sveta… Dnes uz mi vyletela ruka a kdyztak odpovedel na cosi dedovi dostal pohlavek. Jak reagovat nebo co delat, prosim? Lasky ma ode me, manzela, od vsech myslim dost.. DikY za rady…
@evulkanov Píšeš o našem mladém? Poslední dny mám pocit, že skončím v blázinci. Stejná slova jako hovínko, piňďour a podobně, naschvály…dneska dostal na zadek a že už bude hodný, hmmmm asi dvě minuty a jedeme na novo…